A avea un copil atunci când trăiești cu HIV

Pot să am un copil după diagnosticul cu HIV?

Puncte cheie

• Persoanele care trăiesc cu HIV pot naște fără să transmită HIV copilului lor.

• Opțiunile pentru concepție vor depinde de sănătatea ta și de statutul HIV al partenerului tău.

• Medicul tău îți va recomanda să începi tratamentul HIV în timpul sarcinii, dacă nu îl iei deja.

• Încărcătura virală poate afecta unele concepții și opțiunea modului în care vei da naștere.

Persoanele care trăiesc cu HIV pot naște copii HIV negativi. Cele mai multe dintre sfaturile pentru persoanele HIV pozitive sunt aceleași ca pentru oricine ar decide să aibă un copil. Unii pași suplimentari sunt necesari, totuși, pentru a reduce probabilitatea transmiterii HIV.

Aceast articol te va conduce prin pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea un copil HIV negativ sănătos. De la concepție până la hrănirea sugarului, este important să informezi echipa care îți oferă asistență medical, pentru a putea primi sfaturi specific, care vă vor ajuta în acest proces.

Atunci când o persoană urmează un tratament HIV și are o încărcătură virală nedetectabilă, riscul de transmitere HIV la copil este de doar 0,1% (sau unul din o mie).

Când te gâmdești să concepi, sfaturile vor depinde de circumstanțele individuale. Sfaturile vor ține cont de sănătatea ta general, indiferent dacă iei medicamente anti-HIV, încărcătura virală și dacă partenerul tău are HIV.

Dacă nu iei deja medicamente anti-HIV, ți se va recomanda acest lucru. HIV poate fi transmis în timpul sarcinii și nașterii. O încărcătură virală nedetectabilă va preveni acest lucru.

Dacă intenționezi să rămâi gravidă și iei deja medicamente anti-HIV, discută cu echipa de asistență medicală dacă medicația ta actuală este cea mai bună opțiune în timpul sarcinii. Dacă medicamentele tale actuale sunt eficiente pe timpul sarcinii și nu dau malformații fătului, ți se va recomanda să continuați să o iei.

Cum concepem dacă unul dintre noi este HIV negativ și celălalt HIV pozitiv?

Atunci când o persoană care trăiește cu HIV are o încărcătură virală nedetectabilă, nu există riscul de transmitere a HIV în timpul sexului. Dacă partenerul care trăiește cu HIV are o încărcătură virală nedetectabilă și niciunul dintre voi nu are infecții cu transmitere sexuală (ITS-uri), puteți face sex fără prezervativ.

Dacă tu sau partenerul tău aveți o încărcătură virală detectabilă, este important să discutați opțiunile de concepție care reduc sau elimină riscul de transmitere a HIV partenerului și/sau copilului. Înainte de a decide să nu utilizați prezervativul, cereți sfaturi de la medicul currant HIV, pentru a afla ce ar funcționa cel mai bine pentru voi. Aceasta poate include partenerul HIV negativ care ia PrEP. PrEP reduce transmiterea HIV și se poate lua pe timpul sarcinii și alăptării.

Cei care planifică o sarcină – indiferent dacă au sau nu HIV – este recomandat să ia un supliment zilnic de acid folic în timp ce încearcă să conceapă și pentru primele 12 săptămâni de sarcină. Acidul folic (vitamina B9) ajută celulele din organism să se dezvolte. Este dificil să obții suficient doar din dieta alimentară.

Tratamentul HIV pe timpul sarcinii

Tuturor femeilor gravidele care trăiesc cu HIV li se recomandă să înceapă să ia medicamente până în săptămâna 24 de sarcină, dacă nu luau deja. Acest lucru se datorează faptului că o încărcătură virală nedetectabilă împiedică transmiterea în timpul concepției, sarcinii și nașterii.

Planul tău de naștere

Dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă în săptămâna 36 de sarcină, opțiunile de a da naștere sunt aceleași ca și pentru femeile care nu au HIV. Dacă nu există alte considerente, atunci a avea o naștere vaginală este una dintre opțiunile pe care le poți lua în considerare. Este ideal să fii monitorizată și să naști cu un medic care a mai asistat femei HIV pozitive. Roagă-l pe medicul tău infecționist să te refere la un obstreto-ginecolog cu expertiză HIV sau scrie-ne nouă și îți vom recomanda unul.

Dacă încărcarea ta virală este mare (peste 1000 de exemplare), medicul îți va recomanda nașterea prin cezariană planificată. Cezariana este o operație pentru a a da naștere copilului, care implică o tăiere a pântecelui și a uterului. Acest lucru previne contactul cu sângele și alte lichide cu care copilul poate intra în contact, în timpul unei nașteri vaginale. Cezariana reduce riscul de transmitere a HIV.

Indiferent de încărcătura virală, cu toate acestea, o persoană care trăiește cu HIV poate avea nevoie de cezariană și din alte motive medicale.

Medicamente pentru copilul tău

Bebelușul tău va trebui să ia medicamente anti-HIV pentru o perioadă de timp după naștere, în formă lichidă. Aceasta nu înseamnă că copilul tău are HIV.

Perioada de timp pentru care bebelușul tău va trebui să ia medicamente va depinde de încărcătura ta virală. Dacă ești nedetectabilă pe tot parcursul sarcinii, copilul tău va avea nevoie de medicamente timp de două săptămâni. Dacă ești detectabilă, medicația poate fi prelungită la patru săptămâni.

În primii ani ai vieții copilului tău, testele HIV vor fi efectuate de mai multe ori: imediat după naștere; la șase săptămâni; la 12 saptamani; și la 18 luni (testarea finală).

Dacă aceste teste sunt negative și nu ai alăptat niciodată, vei ști sigur că copilul tău nu are HIV.

Hrănirea copilului tău

În țările cu resurse ridicate, nu este recomandată alăptarea. Cea mai bună metodă de a te asigura că HIV nu este transmis este să utilizezi formulele de lapte praf, deoarece nu există niciun risc de transmitere a HIV.

Deși HIV este un factor important de luat în considerare, nu este singurul, poți lua în considerare alăptarea din alte motive. Dacă totuși decizi să alăptezi, este important să ai o încărcătură virală nedetectabilă și să stai în contact regulat cu echipa medicală. Înainte de alăptare, este important să discuți acest lucru cu ei. Este important să întrerupi alăptarea dacă apare oricare dintre următoarele:

• încărcătura virală HIV poate fi detectată

• tu sau copilul tău aveți probleme

• sânii și/sau sfârcurile prezinta semne de infecție (dureri sau sângerări).

Acest lucru va ajuta la reducerea transmiterii HIV în timpul alăptării, dar cel mai eficient mod de a elimina orice risc este să nu alăptezi.

De la concepție, până la sarcină și la naștere, până la hrănirea sugarului, călătoria ta va fi unică. Este important să obții cel mai bun sprijin și îngrijiri medicale pentru tine și copilul tău. Păstrarea legătura cu echipa medicală pentru a te sprijini în realizarea acestui lucru.