Anglia a aprobat PrEP, medicament care previne HIV

Departamentul de sănătate din UK a confirmat că tratamentul care previne infectarea cu HIV va fi disponibil în UK începând cu luna aprilie.


PrEP – sauProfilaxia Pre-Expunere – este un medicament antiretroviral (anti-HIV) care, dacă este luat odată pe zi sau în alte variante, previne infectarea cu HIV în timpul actului sexual. Profilaxia funcționează atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Principiul PrEP este similar cu cel al tabletelor anti-malarie, folosit în prevenția malariei în cazul unei călătorii în țările tropicale. Dacă o persoană care ia PrEP este expusă la HIV, substațele anti-HIV din corpul acesteia vor opri intrarea virusului în celule și replicarea lui. Acestea previn instalararea HIV și protejează această persoană de infectarea cu HIV.

Se estimează că în Marea Britanie trăiesc cu HIV aproximativ 103.800.

Secretarul pe sănătate, Matt Hancock, a declarat că administrarea medicamentului în Anglia va elimina noile infecții cu HIV, în termen de 10 ani.

Serviciul Național de Sănătate va plăti pentru medicament. Costurile de achiziționare PrEP sunt mult mai mici decât ”factura pe viață” pentru tratarea celor care au deja virusul.

PrEP în România

Dacă locuiești în România sau în altă țară în care PrEP nu a fost aprobat pentru utilizare, nu vei putea să îl obții de la stat. În aceste situații, unele persoane au ales să își cumpere online PrEP și să își facă pe propria cheltuială testele pentru rinichi și nu numai. Găsiți mai multe informații la secțiunea ”Cum să faci rost de PrEP în România”, de pe informatHIV.ro.

Din păcate în acest moment, în țara noastră nu există nici un fel de demers de advocacy pentru aprobarea PrEP. Întroducerea profilaxiei ar costa statul roman mult mai puțini bani decât costă să trateze o persoană care are deja HIV.