Aderența la tratamentul HIV

Puncte cheie:

Luarea medicamentelor așa cum au fost prescrise se numește ”aderență la tratament”. Aderența la tratamentul tău HIV, înseamnă:

Contează dacă am ratat câteva doze din tratamentul meu pentru HIV?

Ar trebui să îți propui să iei pastilele la același moment din zi, în fiecare zi, pentru a deveni o obișnuință.

Dacă ești obișnuit să iei toate pastilele (sau aproape toate) la timp și în mod corect, vei fi în mult mai puțin pericol în cazul în care uiți să iei o doză, dacă nu ți-ai luat medicamentele la tine când ai plecat undeva, sau dacă ți-ai terminat rezerva de pastile. Dacă ai ratat deja un număr semnificativ de doze, cel mai probabil, lucrurile nu vor sta bine.

Cercetările au arătat că omiterea dozelor a fost corelată cu o creștere a încărcăturii virale, o scădere a celulelor CD4 și un risc crescut ca virusul să dezvolte rezistențe. Cele mai bune rezultate ale tratamentului HIV, au fost observate la persoanele care iau toate, sau aproape toate dozele în mod corect.

Ce să fac dacă am ratat o doză din tratamentul HIV?

Ar trebui să încerci să iei fiecare doză de medicație, așa cum ți-a fost prescrisă. Majoritatea persoanelor care iau tratament HIV uită ocazional să ia o doză, sau o iau mai târziu.

Ce trebuie să faci în legătură cu o doză neluată, va depinde de situație. În majoritatea cazurile, sigură opțiune este să iei doza ratată cât mai curând de când îți aduci aminte, ca apoi să continui să iei dozele în mod normal. Dacă îți aduci aminte că nu ai luat doza precedentă abia când e timpul să o iei pe următoarea, ia doar doza din ziua aceea. Nu lua o doză dublă pentru a compensa cu cea pe care ai omis-o.

Dacă ratezi o doză și nu ești sigur ce e de făcut, sună la medic sau la spitalul de care aparții, pentru a primi un sfat sau recomandare. Sau contactează-ne pe noi.

Dacă vomiți după ce ai luat tratamentul HIV, în general nu este necesar să iei o altă doză, deoarece medicamentele se vor fi absorbit deja, în corp. Excepții la această situație au loc dacă sunt mai puțin de două ore de când ai luat pastilele (sau mai puțin de 4 ore dacă iei Eviplera sau rilpivirină), sau dacă vezi pastilele sau bucăți din ele în materia vomitată. Dacă ratezi doze în mod constant, sau dacă le iei cu întârziere, vorbește despre asta cu medicul tău sau cu un consilier HIV. Aceștia ar trebui să îți poată oferi sfaturi și sprijin. În anumite cazuri, este de preferat să schimbi tratamentul cu un altul, care are un risc de rezistență mai mic.