Cât de bune sunt testele HIV ?

Puncte cheie

Sensibilitatea unui test HIV este definită de proporția persoanelor care au HIV și care primesc un rezultat pozitiv la test. Cu alte cuvinte, un test foarte senzitiv este acela care identifică în mod corect persoanele HIV pozitive atunci când acestea se testează.

Specificitatea unui test HIV este este definită de proporția persoanelor care NU au HIV și care primesc un rezultat negativ la test. Cu alte cuvinte, un test foarte specific este acela care identifică în mod corect persoanele HIV negative atunci când acestea se testează.

Dacă primești un rezultat negativ la un test foarte sensibil (de exemplu de peste 99%), este foarte improbabil să ai HIV.

Cu toate astea, dacă ai un rezultat reactiv sau pozitiv, chiar și la un test sensibil, acel rezultat trebuie confirmat de încă un test. Dacă te bazezi doar pe rezultatul unui singur test, e posibil să fie fals pozitiv.

Cât de sensibile și de specifice sunt testele HIV ?

Sensibilitatea testelor este în general bazată pe cât de veche (cronică) este infecția cu HIV. Un test foarte sensibil la infecțiile cronice ar putea să nu fie foarte eficiente în cazul infecțiilor acute (recent dobândite) cu HIV. Această perioadă, în care un test nu va detecta în mod fidel o infecție recentă se numește ”fereastră imunologică”.

Testele de laborator de generația a 4-a folosesc o mostră de sânge și sunt testele cele mai recomandate la nivel mondial. Aceste teste pot detecta atât anticorpii HIV (proteinele produse de sistemul imunitar ca răspuns la un organism străin), cât și antigenul p24 (o proteină conținută de miezul viral HIV, care poate fi detectat mai devreme decât anticorpii). Testele cele mai frecvent folosite sunt: Abbott Architect HIV Ag/Ab, GS Combo Ag/Ab EIA și Siemens Combo HIV Ag-Ab. În toate studiile asupra acestor teste, a fost demonstrată atât sensibilitatea, cât și specificitatea de peste 99.5% și sunt considerate adesea de 100%. Acestea pot detecta o infecție la 6 săptămâni de la expunere.


Deși testele de laborator de generația a 3-a nu mai sunt recomandate, și acestea au sensibilitate și specificitate similare pentru infecțiile cronice, însă fereastra imunologică este mai mare și vor putea da un rezultat corect abia după 3-6 luni.

Testele rapide

Există o varietate mare de teste rapide. Majoritatea pot detecta numai anticorpii, deși unele tipuri de teste pot detecta și antigenul p24.  Organizația mondială a sănătății a evaluat testele Alere Determine HIV-1/2, Uni-Gold HIV, INSTI HIV-1/HIV-2 Antibody test și SD BIOLINE HIV-1/2 3.0 și a găsit că au o sensibilitate și specificitate între 99-100%.

Sensibilitate testului OraQuick Rapid HIV-1/2 este puțin mai mică, mai ales atunci când sunt folosite fluide orale (salivă).