Ce înseamnă un rezultat ”neconcludent sau incert” atunci când te testezi pentru HIV?

Dacă ai fost testat pentru HIV, ți se poate spune că rezultatul este ”neconcludent”, ”incert” sau ”nevalid”. Acesta înseamnă că rezultatul testului este neclar. În acest caz, trebuie efectuat încă un test.

Un rezultat neconcludent înseamnă că kit-ul de testare arată o reacție slab pozitivă, probabil din cauza unei necunoscute reacții încrucișate de anticorpi, din cauza contaminării încrucișate cu mostra de sânge a altei persoane, sau din cauza unei alte erori tehnice. Rezultatele neconcludente pot să apară și la persoanele care au contractat foarte recent infecția cu HIV, din cauză că răspunsul lor imunologic este încă incomplet.

Dacă un rezultat incert nu este reprodus și în alte teste ulterioare, este în mod aproape cert o reacție fals pozitivă. Cu toate astea, dacă un alt test mai generează un rezultat incert, este necesar să fi testat și cu alte teste, de tipuri diferite.

Dacă rezultatele rămân în continuare dificil de interpretat, va trebui recoltată încă o mostră de sânge, după două săptămâni. Dacă motivul rezultatului neconcludent a fost o infecție cu HIV foarte recentă, testele ulterioare vor da un răspuns definitiv.