Ce trebuie să știu despre transmiterea HIV și legislație?

Acest domeniu al dreptului este foarte complicat, mai ales pentru că poate fi foarte greu de dovedit (sau de infirmat) rolul și comportamentul cuiva, în expunerea sau transmiterea HIV unei alte persoane.

În România, transmiterea voluntară, pe cale sexuală, a infecției cu HIV se pedepsește, conform Codului Penal, cu înhisoare. Infecția cu HIV este singura afecțiune medical menționată în Codul Penal, atât la noi în țară, cât și în alte țări. Din acest motiv, de peste 15 ani, activiștii din mai multe țări au început să facă demersuri pentru a scoate criminalizarea HIV din legislațiile țărilor ăn care locuiesc.

Argumentele sunt:

O altă dificultate o reprezintă procedurile și practicile reprezentanților autorităților și lipsa necunoașterea informațiilor relevante despre HIV, în acest moment. Ca și în domeniul social sau medical, personalul din Justiție sau Poliție își depășesc uneori atribuțiile, fie pentru că nu au destule cunoștințe despre infecția cu HIV și pentru că se raportează la ce însemna HIV în anii ’80, fie din lipsa unor proceduri clare și transparente.

Dacă ajungi în situația de a fi acuzat pentru transmiterea voluntară a HIV, este foarte important să găsești expertiză legală cât mai curând posibil. Organizatiile care cativează în domeniu te pot ajuta, în acest sens. Ne poți scrie și nouă.

Dacă vrei să faci o plângere împotriva unei persoane, este de asemenea important să beneficiezi de sfaturile unui expert. Odată ce te-ai dus la Poliție, va fi dificil să îți retragi plângerea, în caz că te răzgândești.