Ce vaccinuri sunt recomandate persoanelor HIV pozitive?

Scopul vaccinărilor și al imunizării este de a proteja o persoană de bolile infecțioase. Comparativ cu persoanele cu HIV-negativ, cei care trăiesc cu HIV sunt mai vulnerabili la bolile ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinărilor.

Vaccinuri recomandate persoanleor care trăiesc cu HIV

Mai jos este o listă cu vaccinurile de care o persoană adultă ce trăiește cu HIV ar putea avea nevoie, pe baza recomandărilor British HIV Association (BHIVA). Prima coloană scoate în evidență dacă vaccinul trebuie administrat în general, sau doar cu ocazia călătoriilor în anumite țări. Coloanele doi și trei cuprind numele bolilor ce pot fi prevenite și de câte vaccinări este nevoie pentru aceasta. Intervalul între administrări depinde de tipul vaccinului.

Multe vaccinuri sunt recomandate pentru orice persoană care nu a mai avut infecția respectivă sau nu a mai fost vaccinat, dar unele sunt pentru anumite grupuri și nu sunt recomandate pentru toată lumea. Când este cazul, acest lucru va fi indicat în coloana a patra.

  Vaccinul Numărul de administrări Informații suplimentare
Vaccinuri generale Hepatita B 4 doze  
Gripă 1 doză (anual)  
Pneumococ 1 doză  
 Papillomavirus uman (HPV) 3 doze Recomandat pentru femeile de până în 40 de ani, bărbaților homosexuali sau bisexuali de până în 40 de ani și bărbaților heterosexuali de până în 26 de ani
Hepatita A 2-3 doze Recomandat pentru persoanele ce călătoresc în țări unde Hepatita A este întâlnită în mod obișnuit, persoanelor homosexuale, consumatorilor de droguri și altor grupuri specifice.  
Meningococ 2 doze Recomandat pentru persoanele sub 25 de ani și uneori bărbaților homosexuali sau bisexuali.
Tuse convulsivă (pertussis) 1 doză Recomandat pe perioada sarcinii.
Pojar, oreion, rubeolă 2 doze Nerecomandat dacă CD4 scade sub valoarea de 200.
Vărsat de vânt (varicelă) 2 doze Recomandat persoanelor care nu au avut vărsat de vânt. Nerecomandat dacă CD4 scade sub valoarea de 200, ori pe timpul sarcinii.
Zoster (herpes zoster) 1 doză Recomandat persoanelor peste 70 de ani. Nerecomandat dacă CD4 scade sub valoarea de 200. Nerecomandat pe perioada sarcinii sau al alăptării la sân.
Vaccinuri asociate călătoriilor Holeră 2 doze  
  Encefalită japoneză 2 doze  
  Encefalita transmisă de căpușe 3-4 doze  
  Tetanus 1 doză  
  Difterie 1 doză  
  Poliomielita 1 doză  
  Rabia 3 doze  
  Febră tifoidă 1 doză  
  Febra galbenă 1 doză Nerecomandat dacă CD4 scade sub valoarea de 200. Nerecomandat persoanelor peste 60 de ani.

BHIVA are de asemenea recomandări privind vaccinările legate de locul de muncă (de exemplu, într-un laborator, în domeniul sanitar sau în lucrul cu animalele).

Vaccinuri nerecomandate persoanelor cu HIV

Deși, în general, vaccinurile asigură protecție împotriva bolilor infecțioase, unele dintre ele reprezintă un risc prea mare pentru persoanele cu HIV. Acestea includ:

• vaccin antigripal viu

• vaccin viu împotriva variolei

• BCG (pentru tuberculoză)

• vaccin anti-tifoid viu