Cerințele alimentare asociate medicației anti-HIV

Puncte cheie:

Unii oameni găsesc dificilă luarea tratamentului anti-HIV pe stomacul gol pentru că aceasta presupune a nu mânca o anumită perioadă de timp înainte de a lua alte medicamente. Alți oameni preferă să nu-și ia medicamentele anti-HIV cu mâncare pentru că asta reduce flexibilitatea privind timpul meselor. În plus, se poate să nu vrei ca oamenii cu care mănânci să te vadă luându-ți medicamentele (deși îți poți lua de obicei pastilele cu o scurtă perioadă de timp înainte de a mânca, dacă e nevoie de a fi luate împreună cu mâncarea).

Dacă îți iei tratamentul HIV cu mâncare, este util să cunoști că nu e neapărat nevoie să iei o masă întreagă. O gustare, precum un bol de cereale, este de multe ori suficient. Rilpivirine (cunoscut și ca Edutant sau Evilpera) este o excepție și trebuie luat împreună cu mâncarea.

Întreabă-ți medicul, farmacistul sau pe un alt membru al echipei clinicii despre cât de multă mâncare e nevoie să consumi pentru a-ți lua medicamentele anti-HIV.

E recomandat ca medicamentul anti-HIV Efavirenz (Sustiva, sau Atripla) să fie luat pe stomacul gol. Aceasta înseamnă o pauză de două ore înainte de a mânca. Să-ți iei pastilele chiar înainte de a merge la culcare poate fi o metodă bună, inclusiv pentru a reduce impactul anumitor efecte adverse ale Efavirenz. Unelepersoane care iau Efavirenz cu mâncare pot reduce efectele secundare, dar evită să ia acest medicament cu o masă bogată în grăsimi, lucru care crește absorbția sa.

Dacă ai preferințe sau nelămuriri legate de restricțiile alimentare, e de bun simț să aduci la cunoștința doctorului tău aceste lucruri pentru a-ți fi prescris cel mai potrivit tratament.

Cele ce urmează sunt o trecere în revistă a cerințelor alimentare pentru medicamentele anti-HIV actuale. Când ți se administrează un nou medicament, ar trebui să primești și informațiile scrise despre cum să-l iei, inclusiv informații privitoare la restricțiile alimentare. Întreabă-ți doctorul, farmacistul sau dieteticianul dacă vrei să afli informații suplimentare legate de alimentația și medicamentele pentru HIV.

Inhibitori de nucleozide / nucleotide ai revers-transcriptazei (NRTIs / NRTIs)

  Cerințe alimentare
abacavir (Ziagen) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
emtricitabine (Emtriva) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
lamivudine (Epivir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
tenofovir disoproxil (Viread) A fi administrat cu mâncare
zidovudine (Retrovir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare, deși cu mâncare poate reduce greața

Combinații de pastile

  Cerințe alimentare
Atripla (efavirenz, emtricitabine, combinate cu tenofovir și disoproxil) A se administra pe stomacul gol (de preferat la ora somnului), pentru a reduce incidența efectelor adverse (în mod special, a se evita administrarea imediat după o masă bogată în grăsimi, deoarece cresc riscurile apariției efectelor secundare).
Biktarvy (bictegravir, emtricitabine, tenofovir alafenamide) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
Delstrigo (doravirine, lamivudine, tenofovir disoproxil) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
lamivudine și zidovudine (combinate – numit și Combivir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare, deși cu mâncare poate reduce greața
Descovy (tenofovir alafenamide combinat cu emtricitabine) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
Eviplera (rilpivirine, emtricitabine combinat cu tenofovir disoproxil) A se administra cu mâncare
Genvoya (elvitegravir, emtricitabine, tenofovir alafenamide și cobicistat, un agent de stimulare) A se administra cu mâncare
Juluca (dolutegravir și rilpivirine) A se administra cu mâncare
Kivexa (lamivudine combinat cu abacavir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
Odefsey (rilpivirine, emtricitabine,  tenofovir disoproxil) A se administra cu mâncare
Stribild (elvitegravir, emtricitabine, tenofovir disoproxil și cobicistat, un agent de stimulare) A se administra cu mâncare
Symtuza (darunavir, cobicistat, emtricitabine, tenofovir alafenamide) A se administra cu mâncare
Triumeq (dolutegravir, abacavir, combinate cu lamivudine) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
Trizivir (zidovudine, lamivudine, combinate cu abacavir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
Truvada (tenofovir disoproxil combinate cu emtricitabine) A se administra cu mâncare

Inhibitori non-nucleozidici ai revers-transcriptazei (NNRTIs)

  Cerințe alimentare
doravirine (Pifeltro) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
efavirenz (Sustiva) A se administra pe stomacul gol (de preferat la ora somnului), pentru a reduce incidența efectelor adverse (în mod special, a se evita administrarea imediat după o masă bogată în grăsimi, deoarece cresc riscurile apariției efectelor secundare)
etravirine (Intelence) A se administra cu mâncare sau după masă (în două ore după o masă principală sau la o jumătate de oră după o gustare)
nevirapine (Viramune și Viramune prolonged-release) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
rilpivirine (Edurant) A se administra la masă

Inhibitori de protează

  Cerințe alimentare
atazanavir (Reyataz) (a se aministra cu o doză dintr-un agent de stimulare precum ritonavir sau cobicistat) A se administra cu mâncare sau după masă (în două ore după o masă principală sau la o jumătate de oră după o gustare)
darunavir (Prezista) (a se aministra întotdeauna cu o doză de agent dintr-un stimulare precum ritonavir sau cobicistat) A se administra cu mâncare sau după masă (într-o jumătate de oră după masă)
fosamprenavir (Telzir) (de obicei administrat cu ritonavir) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
lopinavir/ritonavir (Kaletra) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
ritonavir (Norvir) A se administra cu mâncare sau după masă, dar administrarea cu o masă bogată în grăsimi va micșora riscul de greață (aceasta este o problema minoră cu o doză redusă [100mg] de ritonavir luat ca taken agent de stimulare pentru alți inhibitori de protează)
tipranavir (Aptivus) (trebuie administrat cu ritonavir) A se administra cu mâncare sau după masă pentru a reduce incidența efectelor secundare

Inhibitori de fuziune și intrare

  Cerințe alimentare
maraviroc (Celsentri) Poate fi administrat cu sau fără mâncare
enfuvirtide (Fuzeon) Administrat injectabil. Fără restricții alimentare

Inhibitori de integrază

  Cerințe alimentare
dolutegravir (Tivicay) Poate fi administrat cu sau fără mâncare. Dacă ai rezistență la inhibitorii de integrază, cerința este de a se administra cu mâncare.
raltegravir (Isentress) Poate fi administrat cu sau fără mâncare. A nu se mesteca, sparge sau împărți comprimatul.