HIV este monitorizat și tratat de către un medic infecționist, în cadrul Spitalelor de Boli Infecțioase sau a Clinicilor de Boli Infecțioase, din cadrul altor spitale. În general, vei fi tratat ambulatoriu, adică nu va fi nevoie să stai internat.
Poți merge direct la spital sau clinică, pentru a fi luat în evidență. Nu ai nevoie de trimitere de la medicul de familie. În funcție de domiciliu, aparții de un spital sau de o clinică anume.
Tratamentul HIV este oferit gratuit, de către statul român, tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Nu va trebui să platești pentru tratamentul HIV și nici să fii asigurat. Devii automat asigurat, imediat ce vei fi luat în evidență, la spital.
Programările regulate, la medicul curant, au rolul de a-ți monitoriza sănătatea, în special rezultatele testelor de sânge. Dacă ai fost diagnosticat recent, sau dacă ești bolnav în acest moment, frecvența lor poate crește. Când situația este stabilă, este de ajuns să mergi la spital pentru testele de sânge odată la 6 luni.
Profită de vizitele la medic pentru a pune întrebările care te frământă. La început le poți nota de acasă, pentru că din cauza emoțiilor, este posibil să uiți.
Cu timpul, mergând regulat la același medic, vei dezvolta o relație cu acesta. Dacă nu ești mulțumit de medicul tău curant, ai dreptul să faci cerere pentru schimbarea acestuia, de două ori pe an.
Personalul medical nu este acolo doar pentru ase ocupa de situația ta medicală.
Dacă abia ai aflat că ai HIV, este posibil să te simți confuz și supărat. În cadrul spitalului ar trebui să existe personal specializat, care să discute cu tine despre cum te simți și cum poți merge mai departe. Poți accesa astfel de servicii și la Sens Pozitiv. Scrie-ne aici, pe informatHIV sau pe Instagram. Unul dintre consilierii noștri te poate ghida, imediat după primirea diagnosticului sau în orice alt moment. Sau te putem referi către servicii de suport din orașul tău.
Dacă vrei să înțelegi mai multe despre HIV și tratament, poți discuta cu medicul sau asistenții medicali, sau poți solicita serviciile unui ONG care lucrează cu educatori între egali, și dacă e nevoie, care trăiesc la rândul lor cu HIV.
Spitalul te poate pune în contact cu un asistent social, care te va ajuta să obții indemnizația de hrană, certificatul de handicap și celelalte drepturi.
Față de alte țări, în România, medicul de familie nu este implicat în tratarea sau îngrijirile HIV. Dar, acesta îți va da concediile medicale sau rețete gratuite sau compensate, pentru medicamentele care tratează alte afecțiuni decât HIV.
Tot medicul de familie îți dă și adeverință pentru o nouă angajare. Acesta nu trebuie să scrie pe adeverință că trăiești cu HIV. Dacă o va face, îți va încălca dreptul la confidențialitate. Iar dacă acest aspect al vieții tale este relevant pentru angajator, îți va fi solicitată efectuarea unui test HIV la evaluarea făcută la Medicina Muncii. În nici un caz nu este rolul medicului de familie să anunțe angajatorul.
Acesta are voie să îți ceară efectuarea unui test HIV doar dacă profesezi în domeniul alimentar, domeniul medical, oferi servicii de coafor, frizerie, cosmetică sau manichiură/pedichiură sau lucrezi cu copii mici.
Dacă rezultatul testului tău este pozitiv, acesta îți poate da o recomandare către angajator de apt, apt condiționat sau inapt DAR în nici un caz nu poate înștiința angajatorul sau orice terță parte despre serostatusul tău HIV, deoarece îți va încălca confidențialitatea diagnosticuluic- deci legea pacientului. Dacă face acest lucru, poate fi tras la răspundere conform legislației în vigoare.
Este o regulă de bază ca informațiile psiho-medico-spciale să fie păstrate confidențiale. Aceasta înseamnă că nu se for furniza informații despre starea ta de sănătate și nu va exista acces la fișa ta medicală, decât cu permisiunea ta. Spitalul sau clinica HIV nu va transmite informațiile tale medicale către alte autorități, agenții guvernamentale sau orice terță parte și nici nu va destăinui diagnosticul familiei sau partenerului tău.
De fapt, regulile și restricțiile în ce privește confidențialitatea, sunt mai stricte în cazul HIV, decât în cazul altor afecțiuni.
Pe de altă parte, informațiile vor fi comunicate în cadrul echipei medicale din clinica în care ești tratat. De asemenea, dacă medical tău te trimite pentru teste sau tratamente în alt spital sau clinică, este posibil să comunice personalului medical de acolo despre statusul tău HIV. Au nevoie de aceste informații pentru a-ți oferi îngrijiri adecvate și pentru ca tratamentul tău HIV să nu interacționeze cu medicamentele pe care ei ți le-ar putea prescrie.
Pe lângă spital sau clinică, mai există și alte servicii disponibile persoanelor care trăiesc cu HIV. Acestea ar putea fi oferite de către:
Serviciile pot fi oferite față în față sau online, pe informatHIV.ro, sau pe Instagram.
Dacă ești HIV pozitiv, poți primi ajutor sau pur și simplu poți să stai de vorbă cu cineva despre cum te simți.
Sunt grupuri de suport unde poți întâlni alte persoane care sunt într-o situație similară, să cunoști oameni care au HIV de mai mulți ani și care trăiesc bine.
Acest articol a fost editat ultima dată în august 2023.