Spitale și suport

Luarea în evidență la medic

HIV este monitorizat și tratat în cadrul Spitalelor de Boli Infecțioase sau a Clinicilor de Boli Infecțioase, din cadrul altor spitale. În general, vei fi tratat ambulatoriu, adică nu va fi nevoie să stai internat.

Poți merge direct la spital sau clinică, pentru a fi luat în evidență. Nu ai nevoie de trimitere de la medicul de familie. În funcție de domiciliu, aparții de un spital sau de o clinică anume.

Tratamentul HIV este oferit gratuit, de către statul român, tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Nu va trebui să platești pentru tratamentul HIV și nici să fii asigurat. Devii automat asigurat, imediat ce vei fi în evidență, la spital.

Teste și consultații

Programările regulate la medicul curant au rolul de a-ți monitoriza sănătatea, în special rezultatele testelor de sânge. Dacă ai fost diagnosticat recent, sau dacă ești bolnav în acest moment, frecvența lor poate crește. Când situația este mai stabilă, este de ajuns să mergi la spital o dată la 6 luni.

Profită de vizitele la medic pentru a pune întrebările care te frământă. Cu timpul, mergând regulat la același medic, veți avea o relație bună. Dacă nu ești mulțumit de medicul tău, ai dreptul să faci cerere pentru schimbarea acestuia, de două ori pe an.

Suport din partea clinicii

Personalul medical nu este acolo doar pentru a-ți oferi tratament.

Dacă abia ai aflat că ai HIV, este posibil să te simți confuz și/sau supărat. În cadrul spitalului ar trebui să existe personal specializat, care să discute cu tine despre cum te simți și cum poți merge mai departe. Poți găsi astfel de servicii și la Sens Pozitiv. Scrie-ne pe informatHIV. Unul dintre consilierii noștri te poate ghida, imediat după primirea diagnosticului sau în orice alt moment.

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre HIV și tratament, poți discuta cu medicul sau asistenții medicali, sau poți solicita serviciile unui ONG care lucrează cu educatori între egali, și dacă e nevoie, care trăiesc la rândul lor cu HIV.

Spitalul te poate pune în contact cu un asistent social, care te va ajuta să obții indemnizația și celelalte drepturi.

Rolul medicului de familie

Față de alte țări, în România, medicul de familie nu este implicat în tratarea sau îngrijirile HIV. Dar, acesta îți va da concedii de odihnă sau rețete gratuite sau compensate, pentru medicamentele care tratează alte afecțiuni decât HIV.

Tot medicul de familie îți dă și adeverință pentru o nouă angajare. Acesta nu trebuie să scrie pe adeverință că trăiești cu HIV. Dacă o va face, îți va încălca dreptul la confidențialitate. Iar dacă acest aspect al vieții tale este relevant pentru angajator, îți va fi solicitată efectuarea unui test HIV la evaluarea făcută la Medicina Muncii.

Confidențialitatea

Este o regulă de bază ca informațiile medicale să fie păstrate confidențiale. Aceasta înseamnă că nu se for furniza informații despre starea ta de sănătate și nu va exista acces la fișa ta medicală, decât cu permisiunea ta. Spitalul sau clinica HIV nu va transmite informațiile tale medicale către alte autorități sau agenții guvernamentale și nici nu va destăinui diagnosticul familiei sau partenerului tău.

De fapt, regulile și restricțiile, în ce privește confidențialitatea, sunt mai stricte în cazul HIV, decât în cazul altor afecțiuni.

Pe de altă parte, informațiile vor fi communicate în echipa medicală din clinica în care ești tratat. De asemenea, dacă medical tău te trimite pentru teste sau tratamente în alt spital sau clinică, va comunica personalului medical de acolo despre statusul tău HIV. Au nevoie de aceste informații pentru a-ți oferi îngrijiri adecvate și pentru ca tratamentul tău HIV să nu interacționeze cu medicamentele pe care ei ți le-ar putea prescrie.

Alte surse de suport

Pe lângă spital sau clinică, mai există și alte servicii disponibile persoanelor care trăiesc cu HIV. Acestea ar putea fi oferite de către:

Serviciile pot fi oferite față în față sau online, pe informatHIV.ro, sau pe pagina de Facebook Sens Pozitiv.

Dacă ești HIV pozitiv, poți primi ajutor practic, sau pur sisimplu poți să stai de vorbă cu cineva despre cum te simți.

Sunt grupuri de suport unde poți întâlni alte persoane care sunt într-o situație similară, sau să cunoști oameni care au HIV de mai mulți ani și care trăiesc bine.