COVID-19 la persoanele HIV pozitive

Ce este Covid-19?

Este o afecțiune cauzată de noul coronavirus (SAR-CoV-2). Principalele simptome sunt febra, tusea și respirația dificilă. O proporție mică a populației dezvoltă pneumonie severă și are nevoie de îngrijiri la terapie Intensivă. 

În jur de o persoană din două sute până la o persoană dintr-o sută moare în urma infectării cu acest virus.

Cine sunt mai predispuși la complicații și deces?

Persoanele în vârstă, cele care au suferit un transplant de organe sau cele diagnosticate cu cancer de sânge sunt mai susceptibile la deces din cauza COVID-19.

Vârsta înaintată este cel mai mare risc. Orice cancer de sânge, avut în ultimii 5 ani, crește riscul de deces. 

Problemele neurologice de orice fel, obezitatea severă și diabetul netratat și ne ținut sub control, dublează riscul. 

Bărbații sunt de două ori mai predispuși la deces, față de femei. 

Prezintă persoanele care trăiesc cu HIV un risc mai crescut față de COVID-19?

Mai multe studiile efectuate până în prezent la nivel European și în Statele Unite, nu au demonstrat că persoanele care trăiesc cu HIV ar prezenta un risc mai crescut de a dezvolta COVID-19 seve. De reținut că aceste studii sunt mici.

Rezultatele unui studiu mai mare, efectuat în Africa de Sud au arătat că persoanele HIV pozitive au un risc de deces cu 70% mai mare. Însă specialiștii consideră că cifra este supraestimată, deoarece nu au fost luați în considerare factori cu risc foarte mare de deces, precum sărăcia sau obezitatea. Acesta este singurul studiu mare, desfășurat la nivel mondial. 

Dintre cele 16.749 internate în spitalele din UK, doar 1% au fost persoane HIV pozitive.
Un mic studiu din SUA confirmă o prezență mică a persoanelor care trăiesc cu HIV în rândul pacienților cu COVID-19 internați în spitalele americane.

Într-un alt studiu desfășurat în New York, s-a observat că pacienții HIV pozitivi internați cu COVID-19 dezvoltă mai ușor pneumonie bacteriană decât pacienții HIV pozitivi. Toate persoanele co-infectate HIV/COVID-19 care au făcut pneumonie bacteriană au și decedat.

Un alt mic studiu din New York a concluzionat că pacienții HIV pozitivi au avut nevoie într-un procent mai mare de ventilație mecanică, decât restul pacienților. 

Un alt studiu efectuat la Londra a arătat că persoanele care trăiesc cu HIV nu au un risc mai mare de a dezvolta COVID-19 sever sau de a deceda din cauza complicațiilor. De asemenea, pacienții HIV pozitivi au nevoie de spitalizare pe termen mai scurt decât restul populației. 

Care dintre persoanele HIV pozitive au un risc mai mare de a contracta COVID-19?

Factorii de risc pentru COVID-19 sunt la fel pentru persoanele care trăiesc cu HIV, în comparație cu cele care nu trăiesc cu această condiție – au demonstrat studiile. Potrivit BHIVA și EACS, persoanele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă, care au co-morbidități. 

Persoanele cu un număr CD4 mic au un risc mai mare de a necesita internare în spital cu COVID-19, față de cele cu un număr CD4 mare, potrivit unui studiu făcut în Londra. Dar alte studii, printre care un studiu mai larg, din SUA, nu a observat că persoanele HIV pozitive cu un număr de CD4 mic ar necesita internare în spital. 

Un alt studiu, efectuat la Londra, a demonstrat că persoanele de culoare HIV pozitive au risc de deces de 7 ori mai mare decât celelalte persoane care trăiesc cu HIV.  

Nu există evidențe clare că medicamentele anti-HIV ar proteja împotriva COVID-19.

Persoanele care au hepatitele virale B și C nu au un risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever, cu excepția celor care au ciroză hepatică avansată.

Sfaturi pentru persoanele care trăiesc cu HIV

Într-un ghid din luna mai, BHIVA recomanda persoanelor cu încărcătură virală nedetectabilă, care nu au nevoie să le fie schimbate medicamentele, să reducă pe cât posibil vizitele la spital. 

Dacă vei fi internat în spital din cauza COVID-19

Este bine să informezi cadrele medicale care te tratează pentru COVID-19 că ai HIV, astfel încât să te testeze și pentru alte posibile infecții la plămâni, specifice la persoanele HIV pozitive. Păstrează o listă cu medicamentele HIV pe care le iei, pentru a-ți fi prescrise cât mai repede posibil după internare – în cazul în care nu ai luat cu tine medicația de acasă. 

Numărul de celule CD4 poate scădea în timpul COVID-19, dci medicii trebuie să dea persoanelor imunodeprimate și profilaxie pentru infecțiile oportuniste, dacă numărul de CD4 scade sub 200. 

Surse: NAM, BHIVA și EACS