Cum poți avea grijă de starea ta emoțională

„Interacțiunea cu ceilalți într-o manieră care să îți fie confortabilă, este importană pentru buna ta stare emoțională”

Un lucru care te poate ajuta foarte mult este comunicarea cu persoane importante din viața ta sau cu o altă persoană HIV pozitivă. Atunci când ai dificultăți în a-ți înțelege sau a aborda gândurile și sentimentele, terapia cu un psihoterapeut poate fi de ajutor. Există șanse ca locul în care te tratezi pentru HIV să aibă un terapeut pe care îți poate fi recomandat.

O îngrijire de bază a bunăstării tale emoționale o reprezintă respectarea unor activități esențiale ale vieții: dormitul suficient, dieta sănătoasă și gestiunea stresului. Așadar, dacă întâmpini probleme cu aceste activități zilnice din orice motiv, căutarea unui ajutor profesional ar putea fi o idee bună.

Dificultatea de a dormi este o tulburare psihologică raportată pe scară largă, atât în ​​rândul populației generale, cât și în rândul celor care trăiesc cu HIV. Incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit suficient de mult timp pot fi efecte ale îngrijorării, stresului sau problemelor de sănătate mintală, sau cauza acestora.

Pentru multe persoane, consumul de alcool sau ocazional de droguri este o parte placută a vieții. Cu toate acestea, alcoolul și drogurile care modifică percepția sunt de asemenea consumate de multe persoane pentru a se simți mai bine pe termen scurt, atunci când se confruntă cu sentimente dificile. S-ar putea ca acestea să îți aducă o consolare temporară, dar pe termen mediu și lung, este probabil să îți îngreunezi sentimentele. Abuzul – (consumul de droguri prelungit și excesiv) afectează de asemenea sănătatea fizică și poate afecta modul în care medicamentele anti-HIV își fac efectul, precum și capacitatea de a-ți aminti să iei tratamentul HIV.

Dacă te simți izolat, poate fi o sursă importantă de disconfort și poate înrăutăți sentimentele de tristețe. Este important pentru starea ta emoțională să găsesti modalități de a interacționa cu alți oameni, în felurile în care ești confortabil sa faci asta. Există organizații cu programe de asistență HIV care oferă asistență individuală și de grup.

Participarea la activități productive și plăcute poate ajuta la să te simți bine. De exemplu, voluntariatul – cu un grup caritabil sau comunitar – poate fi o modalitate bună de a întâlni oamenii, de a dezvolta noi abilități și de a crește respectul și încrederea de sine, precum și de a-i ajuta pe ceilalți.

Este important să ai activități care să îți facă plăcere. Stabilirea obiectivelor tale îți poate da un sentiment de scop, de direcție în viață. Este mai ușor dacă aceste obiective sunt realiste și pot fi realizate făcând pași mici și măsurabili.

Mulți oameni consideră că exercițiul de mindfulness îi ajută cu bunăstarea lor de zi cu zi. Este o tehnică pe care o poți învăța, care implică acordarea de atenție momentului prezent, gândurilor și sentimentelor și lumii din jurul nostru, aici și acum. Alții consideră că spiritualitatea sau credința sunt surse importante de confort și stimulare. Rugăciunea, meditația sau reflectarea pot fi de ajutor pentru reducerea stresului și a singurătății. Comunitățile religioase sau culturale pot fi rețele reprezentative de sprijin și interacțiune socială. Există și oameni care constată, de asemenea, că terapiile complementare, cum ar fi acupunctura sau masajul, pot ameliora unele dintre simptomele stresului emoțional.