Cum se transmite Tuberculoza?

Bacteria ce cauzează tuberculoza (TB) se poate transmite pe calea aerului, de la o persoană la alta.

Unele persoane infectate cu TB pot transmite bacteria, altele nu.

  1. Cei care au ”infecție latentă” cu tuberculoză și care se simt bine nu pot transmite. O persoană cu infecție latentă are bacteria în corp, dar sistemul imunitar o ține sub control.
  2. Dintre cei care au TB, unii nu au bacteria în plămâni sau în gât. Dacă acestia au tuberculoză în alte părți ale corpului, precum în oase sau la încheieturi, nu pot transmite bacilul altor persoane.
  3. Cei care au o infecție cu TB în plămâni sau în gât pot transmite tuberculoză altor persoane. Când o persoană cu TB tușește sau strănută, bacteria este eliberată în aer în particule minuscule. Celelalte persoane pot inhala aceste particule prin respirație.
  4. Unii dintre cei care au TB nu știu că sunt infectați.
  5. Cei care petrec mult timp cu cineva care are TB pot să fie supuși riscului de a contacta afecțiunea.
  6. Persoanele care locuiesc în același spațiu cu cineva diagnosticat cu TB ar trebui să meargă la medic pentru a fi testate.
  7. Este o situație rar întâlnită ca alte persoane, precum prieteni și colegi de muncă, să contacteze TB.
  8. Tratamentul TB reduce riscul transmiterii bacteriei. După câteva săptămâni de tratament eficient, de obicei nu mai există risc de transmitere a bacteriei.

Puncte cheie:

Note:

Dacă ești bolnav de TB pulmonar sau la nivelul gâtului, riscul transmiterii bacteriei poate fi redus prin următoarele metode: