Cum se tratează HIV?

Tratamentul HIV implică administrarea de medicamente anti-HIV, în fiecare zi. Aceste medicamente se numesc antiretrovirale (ARV) și nu vindecă HIV, dar pot opri reproducerea virusului.

Aceast tratament permite sistemului imunitar să devină mai puternic și să lupte eficient cu infecțiile. Mulțumită tratamentului pentru HIV, multe persoane HIV pozitive pot trăi o viață lungă și sănătoasă.

Există, în prezent, mai mult de 30 de astfel de medicamente, deși nu sunt disponibile mereu și pretutindeni în lume. HIV este tratat, în mod normal, cu o combinație de trei medicamente din clase diferite, unele putând fi combinate într-o singură pastilă. Majoritatea tratamentelor HIV sunt luate o dată sau de două ori pe zi.

Dacă ți-a fost prescris tratament cu antiretrovirale, este foarte important să iei toate dozele. Dacă omiți chiar și câteva doze pe lună, tratamentul tău poate să nu mai funcționeze corespunzător, iar HIV ar putea să devină rezistent la medicamentele pe care le iei.

Ar trebui să fii monitorizat cu teste de sânge, regulat, pentru a vedea dacă tratamentul funcționează. Dacă întâlnești vreo problemă în legătură cu tratamentul tău, vorbește cu medicul tău curant despre cum ar putea fi remediată situația.