CURE – Bază de date HIV & COVID-19

Utilă și pentru medicii din România, această bază de date colectează informații despre cazurile de coronavirus în rândul persoanelor adulte care trăiesc cu HIV.


Câte persoane care trăiesc cu HIV s-au infectat cu noul coronavirus?

Persoanele HIV pozitive sunt mai mult – sau mai puțin – susceptibile să dezvolte COVID-19 sever?

Medicamentele antiretrovirale pentru HIV pot preveni sau trata COVID-19?

Acestea sunt unele dintre numeroasele întrebări fără răspuns pe care le adresează cercetătorii despre noul coronavirus (cunoscut oficial ca SARS-CoV-2) și impactul acestuia asupra persoanelor care trăiesc cu HIV.
În efortul de a afla mai multe, medicii de la Institutul de Virologie Umană, de la Universitatea Maryland din Baltimore și Arizona Hepat Health din Chandler, au creat CURE (Coronavirus Under Research Exclusion Research Database), o bază de date HIV-COVID.

Astfel, medicii de pe teritoriul Statelor Unite sunt rugați să raporteze toate cazurile de COVID-19, chiar și pe cele asimptomatice, care apar la persoanele care trăiesc cu HIV.

Deși în această bază de date se adună informații despre pacienții care trăiesc în Statele Unite, concluziile vor fi resurse valoroase ce vor putea fi folosite de către medicii din toată lumea, inclusiv de medicii români.

Cu ajutorul acestui efort comun, vom putea defini rapid impactul COVID-19 asupra pacienților cu HIV și modul în care factorii precum vârsta, numărul CD4, comorbiditățile și tratamentele au impact asupra rezultatelor COVID.

Lansată în luna aprilie a acestui an, pe platformă au fost raportate doar 35 de cazuri, până în prezent. O să vă ținem la curent cu informațiile pe care le vor publica oamenii de știință implicați în acest proiect.