De ce este important includerea statusului HIV și testarea HIV în managementul COVID-19

Importanța înregistrării statusului HIV pentru persoanele diagnosticate cu pneumonie sau alte probleme respiratorii a celor spitalizați ca parte a managementului COVID-19 a fost subliniat într-un blog al BMJ.  

Sunt câteva motive pentru asta.

Primul, pentru cei dintre noi care avem HIV, va asigura ca tratamwentul antiretroviral (ARV) va fi menținut pe toată perioada spitalizării, inclusiv la terapie intensivă. Între ruperea tratamentului va duce la creșterea încărcăturii virale, ceea ce va crește inflamația imună într-un moment când acesta este unul dintre principalele dificultăți în managementul COVID-19. Restricțiile izolării pot face ca persoanele HIV pozitive să ajungă înternate în spital cu mai puțină sau fără experiență în tratarea HIV. Trebuie să ne asigurăm că înfecția cu HIV este luată în considerare în toate situațiile.   

Un alt doilea motiv este că se va crea o bază de date despre efectele COVID-19 la persoanele HIV pozitive, care va ajuta la întocmirea recomandărilor de îngrijiri și tratament. Toate declarațiile și recomandările, în general optimiste, au subliniat lipsa datelor efective și că acestea se bazează doar pe opiniile experților.

Trei, HIV va fi un factor compllicat pentru COVID-19 pentru persoanele care nu iau tratament, și prin definiție asta include persoane care nu au fost încă diagnosticate. Chiar dacă unele ghiduri recomandă testarea tuturor pacienților care ajung pe o secție de Terapie Intensivă cu pneumonie sau insuficiență respiratorie, acest lucru chiar trebuie subliniat. Un set de date recente despre 290 de persoane spitalizate pentru COVID-19 includea 2 persoane care erau HIV pozitive și 47 de persoane al căror status HIV nu era cunoscut sau nu era înregistrat.  

În cele din urmă, într-un moment în care medicii, asistentele și laboratoarele implicate în testarea HIV și serviciile de sănătate sexuală sunt redirecționate pentru a face față coronavirusului, acest lucru va oferi o altă șansă pentru diagnosticarea HIV la persoane care nu își cunosc aserostatusul.

De asemenea, acessta va face ca abilitățile și experiența serviciilor HIV să fie incluse în răspunsul COVID-19.

Sursă: i-base

Referințe:

  1. Geretti AM, Collins S, Kelly S, Waters L. COVID-19 and HIV: Calling attention to the importance of ensuring HIV status and testing is included in the management of COVID-19. BMJ web blog. (7 April 2020). https://blogs.bmj.com/sti/2020/04/07/covid-19-and-hiv-calling-attention-to-the-importance-of-ensuring-hiv-status-and-testing-is-included-in-the-management-of-covid-19
  2. BHIVA statements on HIV and COVID-19. https://www.bhiva.org/Coronavirus-COVID-19
  3. NICE. HIV testing: encouraging uptake. Quality standard [QS157] (07 September 2017). https://www.nice.org.uk/guidance/qs157/chapter/Quality-statement-3-HIV-indicator-conditions
  4. International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium (ISARIC). Online report. (Accessed 5 April 2020). https://isaric.tghn.org/covid-19-clinical-research-resources