Nu există dovezi că persoanele HIV pozitive au un risc crescut de coronavirus

Până în acest moment nu există dovezi care să demonstreze un risc crescut la persoanele HIV pozitive, de a contracta coronavirus

Săptămâna trecută, Asociația Britanică HIV (BHIVA), care reprezintă profesioniștii medicali care lucrează în domeniul HIV în Marea Britanie, a emis o declarație despre noul coronavirus la persoanele care trăiesc cu HIV:

„Până în prezent, nu există dovezi care să stabilească dacă persoanele HIV pozitive prezintă un risc mai mare de achiziție a coronavirus sau că au risc de simptomatologie severă. Principalii factori de risc de mortalitate sunt vârsta înaintată și co-morbiditățile, inclusiv afecțiunile renale și diabetul. Unele grupuri cu imunodepresie relativă, cum ar fi femeile foarte tinere și gravide, nu par să aibă un risc mai mare de complicații, deși numerele sunt foarte mici. Institutul de Sănătate Publică Englez recomanda ca clinicienii sa fie atenti la posibilitatea prezentărilor atipice la pacientii imunocompromisi.

“BHIVA recomandă:

Un lucru nemenționat de către BHIVA, dar dacă descoperim că există un risc mai mare pentru persoanele care trăiesc cu HIV, ar fi probabil să afecteze în primul rând pe cei cu sisteme imunitare mai slabe, reflect într-un număr mic de celule CD4 (sub 350). Cu cât mai scăzut este numărul de CD4 al unei persoane, cu atât riscul va crește, deci are sens să urmați sfaturile generale privind evitarea infecțiilor. Pe de altă parte, persoanele care iau tratament, care au un număr de CD4 peste 500, pot avea rezultate similare cu persoanele HIV negative.

Elementele cheie ale sfaturilor pentru a limita răspândirea unui număr de infecții virale (inclusiv coronavirus) sunt practicarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii, cum ar fi spălarea completă a mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, în special înainte de a-ți atinge fața și de a pregăti mâncarea și alua masa și acoperirea nasului și a gurii când tușești sau strănuți în șervețel sau în pliul cotului.

Măsuri luate împotriva exportului paralel

Între timp, guvernul din UK a luat măsuri pentru a proteja stocurile de lopinavir / ritonavir (Kaletra), având în vedere potențialul său de a trata noul coronavirus. Acest medicament anti-HIV nu mai poate fi „exportat paralel”. Acest lucru se întâmplă atunci când companiile cumpără medicamente destinate pacienților din Marea Britanie și le vând la un preț mai mare într-o altă țară, ceea ce poate provoca probleme de aprovizionare.

„Aceasta este o măsură de precauție pentru a proteja stocurile din Marea Britanie și pentru a exista medicamente pentru pacienții care trăiesc cu HIV”, spune Departamentul de Sănătate și Asistență Socială. „Aceasta este una dintre măsurile noastre continue de bun-simț, pentru a proteja pacienții de potențiale probleme de aprovizionare, din cauza coronavirus”.

Există cel puțin trei studii clinice în curs, care cercetează folosirea lopinavir / ritonavir (Kaletra) împotriva coronavirusului, precum și două studii care testează darunavir / cobicistat (Rezolsta sau Prezcobix). Cu toate acestea, unii experți consideră că alte medicamente, cu un spectru mai larg de activitate antivirală, au mai mult potențial împotriva coronavirusului.

Profesorul George Painter de la Universitatea Emory a declarat pentru Nature Biotechnology: „Va fi probabil o actiune cu bătaie lungă de a refolosi medicamentele anti-HIV pentru a trata coronavirus; aceștia au fost inhibitori de protează, care au fost concepute special pentru HIV.”

Referințe: Sfaturi de la NHS website și Public Health England sunt disponibile și online. Mai multe informații despre recomandările pentru vaccinare pentru persoanele HIV pozitive pe aidsmap.com.

Sursă: NAM