EACS & BHIVA: Declarație privind riscul de COVID-19 pentru persoanele care trăiesc cu HIV

Declarație a European AIDS Clinical Society (EACS) și a British HIV Association (BHIVA)

COVID-19 & HIV

Până în prezent, nu există dovezi pentru o rată mai mare de infectare cu COVID-19 sau un curs de boală diferit la persoanele HIV pozitive față de cele HIV negative. Dovezile actuale indică faptul că riscul de boală severă crește odată cu vârsta, sexul masculin și cu anumite probleme medicale cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Deși persoanele HIV pozitive care iau tratament, cu un număr normal de celule CD4 și încărcătură virală suprimată, pot să nu prezinte un risc crescut de îmbolnăvire gravă, multe persoane HIV pozitive au alte afecțiuni care le cresc riscul. Într-adevăr, aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV în Europa au vârsta de peste 50 de ani, iar problemele medicale cronice, precum bolile cardiovasculare și cronice pulmonare, sunt mai frecvente la persoanele care trăiesc cu HIV. Trebuie presupus că suprimarea imunității, indicată printr-un număr scăzut de celule CD4 (<200 / µl) sau neluarea tratamentului antiretroviral (anti-HIV) va fi asociată cu un risc crescut pentru prezentarea unei boli mai severe. Nu sunt disponibile date cu privire la sarcină sau potențiala transmitere perinatală în contextul HIV.

Ghidurile de recomandări naționale existente trebuie respectate în ceea ce privește reducerea riscului și gestionarea simptomelor; exemple de mai jos [1-3].

COVID-19 & medicamentele anti-HIV

Există discuții și cercetări în desfășurare în jurul unor antiretrovirale HIV care pot avea ceva activitate împotriva COVID-19. Primul studiu clinic randomizat cu lopinavir / ritonavir (Kaletra) nu a demonstrat niciun beneficiu peste îngrijirile standard, la 199 de adulți spitalizați cu COVID-19 sever [4]. Nu există dovezi care să sprijine utilizarea altor antiretrovirale, inclusiv inhibitori de protează; într-adevăr, analiza structurală nu a demonstrat legarea darunavir la proteaza COVID-19.

În prezent nu există dovezi care să justifice schimbarea unui pacient de la terapia antiretrovirală obișnuită. În plus, nu există dovezi care să sprijine persoanele HIV negative să ia antiretrovirale, în afara contextului Profilaxiei Pre-Expunere (PrEP) pentru a preveni dobândirea HIV. PrEP ar trebui să fie luat conform indicațiilor și nu există dovezi actuale că PrEP este eficient împotriva COVID-19.

Recent, un site despre interacțiunile medicamentelor COVID-19 (www.covid19-druginteractions.org) a fost elaborat pentru medicamentele experimentale testate pentru a trata COVID-19 în diferite părți ale lumii. EACS și BHIVA sunt fericite să anunțe că au acceptat să sprijine financiar acest site foarte util.

Epidemia de coronavirus evoluează rapid. EACS și BHIVA vor continua să publice orice noi actualizări care apar, ale recomandărilor specifice pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Vă dorim numai bine, tuturor. Stați sănătoși.

Referințe:

  1. www.rki.de
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
  3. https://www.gov.uk/government/collections/wuhan-novel-coronavirus
  4. Cao B, Wang Y, Wen D et al. A Trial of Lopinavir-Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19. N Engl J Med 2020; doi: 10.1056/NEJMoa2001282.

Link-uri utile:

  1.   https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/HIV_COVID-19_brochure_en.pdf
  2.   https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DOA/CDPH%20Document%20Library/COVID19forHIVPoz_ADA.pdf

Sursă:  

  1. https://www.eacsociety.org/home/covid-19-and-hiv.html