Efectele secundare la tratamentul HIV și sănătatea mentală

Puncte cheie

Anumite menticamente anti-HIV îți pot afecta sănătatea mentală și emoțională. Unele persoane pot avea probleme cu depresia, anxietatea, insomnia, visele intense și amețeala. În mod special, aceste efecte pot apărea la persoanele care iau următoarele medicamente:

Cele mai multe probleme apar la persoanele care iau efavirenz. Din acest motiv, British HIV Association nu mai recomandă efavirenz ca medicament ”de preferat” la începerea tratamentului HIV.

Persoanele cu istoric în problemele de ordin psihic pot fi mai predispuși la astfel de efecte secudare dacă încep tratamentul cu una din substanțele enumerate mai sus. Este important să îi spui medicului dacă ai mai avut depresie sau alte probleme în trecut, înainte de începerea tratamentului pentru HIV. În mod special, dacă ai experimentat depresie, efavirenz ar putea să nu fie cea mai bună variantă pentru tine.

De obicei, problemele emoționale și de somn asociate cu aceste medicamente se ameliorează sau dispar în câteva săptămâni de la începerea tratamentului. Dar la anumite persoane, pot deveni și efecte secundare pe termen lung. În acest caz, este probabil să existe și alte opțiuni de tratament la fel de eficiente, pe care le poți lua. Vorbește cu medicul tău despre acest lucru.

Medicamentele anti-HIV îți pot afecta bunăstarea emoțională, cauzând efecte secundare precum dureri, greață, vărsături sau diaree. Majoritatea efectelor secundare sunt în general ușoare și dispar cu timpul. Mai mult, este posibil aproape întotdeauna să faci ceva în privința efectelor secundare. Există la momentul actual peste 20 de medicamente anti-HIV și este deseori posibil să schimbi cu mendicamente care nu îți cauzează efectele secundare problematice pentru tine.

Unele medicamente anti-HIV mai vechi pot cauza schimbări în aspectul fizic prin pierderea grăsimii sau dobândirea depunerilor adipoase (condiție care se numește lipodistrofie). Deși este evitată folosirea acestor medicamente, în România încă se mai prescriu, sau e posibil să le fi luat în trecut și încă să suferi de pe urma efectelor lor. Dacă acest lucru ți-a afectat încrederea în sine și stima de sine, caută ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.