Fumatul

Puncte cheie

Tutunul este o substanță legală și larg utilizată. Circa 9,6 milioane de adulți fumează în Marea Britanie. Cu toate acestea, fumatul creează dependență și sunt dovezi clare ce arată multiplele efecte negative ale acestuia asupra sănătății. Fumatul este principala cauză a bolilor și deceselor ce pot fi prevenite în multe țări. În Marea Britanie, fumatul cauzează aproximativ 96.000 de decese anual. 

Fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (de inimă), provocând circa 14% dintre decesele cauzate de boli de inimă. Provoacă de asemenea 80% dintre decesele cauzate de cancerul de plămâni și 80% dintre decesele provocate de boli precum bronșitele sau emfizemul. Mai mult de un sfert dintre decesele provocate de cancer sunt legate de fumat. Acestea includ cancerul de plămâni, de ficat, al gurii, buzelor, gâtului, vezicii biliare, rinichilor, pancreasului, stomacului și al colului uterin. Fumatul afectează de asemenea fertilitatea, dăunează pielii, dinților, mirosului și gustului.

Fumatul și HIV

Fumatul în sine nu agravează infecția cu HIV. Progresul infecției cu HIV în organism sau numărul celulelor CD4 nu este mai mare la fumători ca la nefumători.

Cu toate acestea, fumatul în rândul persoanelor cu HIV aduce o serie de riscuri crescute pentru sănătate. Pentru cei cărora li se administrează tratament anti-HIV și a căror încărcătură virală este nedetectabilă, fumatul are un impact mult mai mare asupra speranței de viață decât infecția cu HIV.

Este bine cunoscut faptul că fumatul crește riscul bolilor de inimă, al tensiunii arteriale și al atacurilor cerebrale. Sunt dovezi care atestă faptul că fumatul este principalul factor de risc pentru bolile de inimă la persoanele cu HIV. În plus, sunt unele dovezi conform cărora a avea HIV crește riscul bolilor de inimă. Mai mult, unele medicamente anti-HIV pot duce la acumularea de grăsimi în sânge, ceea ce contribuie la bolile cardiovasculare.  De aceea, dacă ești fumător și dacă iei anumite medicamente anti-HIV, riscurile la care te expui sunt și mai mari. 

Este bine cunoscut și faptul că fumatul crește riscul unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni. Deși în general relativ rar, cancerul de plămâni pare a fi mai întâlnit la persoanele cu HIV. Studiile au arătat că fumătorii HIV-pozitiv au un risc crescut de cancer la plămâni. De asemenea, studiile arată că fumatul este un factor principal de risc pentru tipurile de cancer nedefinitorii pentru SIDA, precum cancerul de ficat, la persoanele cu HIV.

Renunță la fumat

Renunțarea la fumat (sau a nu începe să fumezi) va reduce semnificativ riscul de a avea boli de inimă ori alte boli cardiovasculare. Renunțarea, indiferent l ce vârtsă, la fumat îți va îmbunătăți sănătatea și va crește speranța de viață.

Este foarte posibil să te lași de fumat dacă ești suficient de motivat. Sunt multe posibilități de a face asta.

Consultă-te cu medicul tău de familie și accesează programele sociale sau grupurile anti-fumat, destinate ajutorării persoanelor care vor să renunțe la acest obicei.

 Țigările creează dependență deoarece conțin nicotină. Terapia bazată pe tratarea dependenței de nicotină poate reduce nevoia organismului pentru aceasta și implicit nevoia de a fuma, ajutându-te să renunți la acest obicei mai repede. Medicul îți poate pescrie diverși înlocuitori ai țigărilor precum plasturi, gumă sau pastile cu nicotină, pentru a înlocui țigările. Nu există dovezi privind interferența acestora cu medicația anti-HIV. 

Mai recent, țigările electronice au devenit din ce în ce mai populare ca ajutor pentru renunțarea la fumat. Încă nu a fost evaluată eficiența lor în acest sens, dar multe persoane le găsesc utile pentru a se lăsa de fumat. O țigară electronică este un dispozitiv care îți permite să inhalezi nicotină fără a inhala și celelalte substanțe dăunătoare care se găsesc de obicei în țigări. Efectul acestui tip de țigări nu este însă pe deplin cunoscut și apar din ce în ce mai multe discuții legat de anumite efecte adverse pe care acestea le-ar avea asupra sănătății, de aceea este recomandat a fi folosite doar dacă alte metode de a renunța la fumat nu au funcționat. Ele nu sunt privite ca și echipamente medicale, putând fi cumpărate liber, dar acest lucru se poate schimba în viitor.

Medicul tău de familie îți poate prescrie medicația necesară pentru a te ajută să renunți la fumat precum medicamentul numit ChampixChampix (vareniclina) este sigur de administrat persoanelor cu HIV, dar, ca toate medicamentele, are și el efectele sale adverse.

Medicamentul antidepresiv bupropion (Zyban) poate de asemenea ajuta la renunțarea la fumat. Cu toate acestea, el interacționează cu anumite medicamente anti-HIV, în special cu ritonavirul (Norvir, utlizat pentru a crește efectul altor medicamente anti-HIV) și cu efavirenz (Sustiva) – aceste medicamente reduc nivelul de Zyban din sânge, ceea ce ar putea duce la creșterea dozei. Discută cu medicul tău curant dacă intenționezi să iei bupropion pentru a-ți calibra dozele de medicamente retrovirale. Acest medicament poate avea ca efecte adverse simptome precum uscarea gurii, insomnie sau dureri de cap.

Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar șansele de a face acest lucru cresc foarte mult dacă primești ajutor de specialitate. Sunt însă lucruri pe care le poți face și singur pentru a te ajuta, precum evitarea activităților asociate fumatului sau exercițiile fizice. Unor persoane le sunt utile și terapiile complementare, precum acupunctura sau hipnoza.