Sari la conținut

InformatHIV / Transmitere și prevenire

Încărcătura virală nedetectabilă și transmiterea – informații pentru persoanele HIV negative


Puncte cheie:

  • Persoanele cu HIV care iau tratament și care au o încărcătură virală nedetectabilă nu pot transmite HIV mai departe.

  • Aceasta explică sloganul ”Nedetectabil egal Netransmisibil” (”N=N”).

  • Nu toți cei care iau tratament HIV au o încărcătură virală nedetectabilă.

Când persoanele HIV pozitive iau un tratament eficient, cantitatea de HIV din fluidele organismului lor scade drastic, până la punctul în care nu mai este suficientă pentru a se putea transmite virusul altei persoane.

Persoanelor care trăiesc cu HIV li se verifică în mod constant cantitatea de virus din sânge – aceasta se numește încărcătură virală sau viremie. Când o persoană are foarte puțin virus în sânge, se consideră că are o încărcătură virală nedetectabilă.

Încărcătura virală se măsoară în unități numite copii. Testele standard de sânge folosite în clinici pot măsura încărcătura virală până la 20 sau 50 de copii pe mililitru de sânge. Ce este mai puțin de atât este numit nedetectabil.

Dacă cineva care are o încărcătură virală nedetectabilă, nu înseamnă că este vindecat de HIV. Dacă se oprește din a lua tratamentul HIV, încărcătura virală va crește și va deveni detectabilă din nou.

Dacă cineva are o încărcătură virală nedetectabilă înseamnă ca nu mai există suficiente unități de virus în fluidele corpului, astfel încât nu mai poate transmite HIV în timpul actului sexual. Cu alte cuvinte, nu mai este infecțios.

Cât timp încărcătura virală a partenerului tău sexual rămâne nedetectabilă, șansa de a contracta HIV este zero. Precum spune și sloganul ”Nedetectabil=Netransmisibil” sau ”N=N”.

Aceste informații sunt scrise pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Același subiect este acoperit și de articolul următor, adresat persoanelor care nu au HIV.

Poziția BHIVA – Asociația Britanică pentru HIV

BHIVA spune că folosirea consistentă a tratamentului HIV pentru a menține o încărcătură virală nedetectabilă este o cale foarte eficientă de a preveni transmiterea HIV pe cale sexuală. Mai exact BHIVA afirmă că nu există niciun risc de transmitere HIV de la persoanele care își păstrează o viremie nedetectabilă pentru cel puțin șase luni și care au o aderență bună la tratament (adică își iau medicamentele fără să sară doze).

Rezultatele științifice

Primul mare studiu care arată că persoanele cu o încărcătură virală mică nu sunt infecțioase, provine de la o cercetare din anul 2000, realizată pe o cohortă de 415 cupluri heterosexuale. Acest studiu a descoperit că niciun partener cu o încărcătură virală sub 1500 copii/ml nu a transmis HIV.

În 2011, o cercetare foarte mare numită HPTN 052 a concluzionat că tratamentul HIV reduce riscul transmitere a virusului către un partener heterosexual cu 96%. Motivul pentru care rezultatul nu a fost de 100% este că o singură persoană din cercetare a luat HIV, dar acest lucru s-a întâmplat la câteva zile de când partenerul lor începuse tratamentul. De-a lungul altui studiu desfășurat pe 4 ani, nicio persoană cu o încărcătură virală nedetectabilă nu a transmis virusul către partener.

Rezultatele finale ale studiilor PARTNER 1 și PARTNER 2 au fost anunțate în 2016 și respectiv 2018. Între acestea două, cercetătorii au recrutat 972 cupluri gay și 516 cupluri hetero în care unul dintre parteneri avea HIV, iar celălalt nu. Pe toată desfășurarea studiului, cuplurile gay au avut 77.000 de acte sexuale penetrative neprotejate, iar cuplurile heterosexuale 36.000 de acte. Studiile PARTNER nu au găsit nici măcar o singură transmitere de HIV de la partenerul HIV pozitiv care avea o încărcătură virală nedetectabilă (sub 200 copii/ml).

Într-un studiu similar din 2017, realizat exclusiv pe 343 de cupluri de bărbați gay, Opposites Attract, de asemenea nu a avut loc nicio transmitere HIV, în cele 17.000 de acte sexuale fără prezervativ, de la o persoană cu încărcătură virală nedetectabilă la partenerul HIV negativ.

În aceste trei studii, nicio transmitere de HIV de la un partener sexual nedetectabil nu a avut loc în aproape 130.000 de acte sexuale penetrative, fără prezervativ. Aceasta înseamnă că riscul transmiterii HIV de la un partener cu încărcătura virală nedetectabilă este statistic echivalent cu 0%.

Unii parteneri HIV negativi din aceste studii au luat HIV. Dar, prin testare genetică, cercetătorii au ajuns la concluzia că toate aceste infecții au venit de la alte persoane decât de la partenerul lor principal, pe care s-a realizat studiul.

Ce înseamnă acest lucru pentru mine?

Dacă ai un partener cu HIV care ia tratament și care are o încărcătură virală nedetectabilă, acesta nu va putea să îți transmită HIV, chiar dacă nu folosiți prezervativul. Dacă vrei sa nu mai folosești prezervative sau PrEP (profilaxie pre-expunere) în relația ta (pentru că ai o viremie nedetectabilă), este probabil o idee bună să discuți acest aspect cu partenerul tău și să vă asigurați că vă simțiți amândoi confortabili cu această decizie.

Cunoașterea faptului că Nedetectabil = Netransmisibil este utilă în mod special pentru persoanele care vor să aibă copii. În cuplurile în care o persoană are HIV nedetectabil, iar cealaltă este HIV negativă, aceștia pot face sex neprotejat pentru a concepe un copil.

Dar Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS-uri)?

Este important să reții că, în vreme ce tramtamentul HIV al partenerului tău sexual te va proteja de HIV, acesta nu te va proteja și de alte infecții cu transmitere sexuală (ITS). Din acest motiv, sunt recomandate controalele medicale asupra sănătății sexuale. Folosirea prezervativelor va ajuta la prevenția ITS-urilor.

O altă întrebare ar fi dacă o ITS ar putea favoriza transmiterea de HIV.

Situația aceasta poate apărea dacă tu – partenerul HIV negativ – ai un ITS (în special sifilis). Acesta va crește riscul de contractare HIV de la cineva care nu ia tratament. În plus, unele ITS-uri pot face o persoană HIV pozitivă, care nu ia tratament, mai infecțioasă.

Dar nu este aceeași situație pentru persoanele care iau tratament HIV, care au o încărcătură virală nedetectabilă. În studiile PARTNER și Opposites Attract, nu a existat nici măcar o singură transmitere HIV, chiar dacă multe persoane aveau ITS-uri.

Nu ar fi mai precaut să fac sex cu persoane care nu au HIV?

În loc să folosească întotdeauna prezervative, mulți oameni încearcă să facă sex mai în siguranță alegând parteneri numai cu același status HIV ca ei. Aceasta se mai numește și serosortare.

Acest lucru poate funcționa pentru persoane care trăiesc cu HIV (dacă statusul lor HIV este cert). Dar statusul persoanelor HIV negative este sigur numai până în momentul de cu câteva săptămâni înainte de ultima testare. În situații ocazionale, practic, acest lucru poate însemna efectiv să crezi partenerul pe cuvânt sau doar să ghicești statusul lor HIV.

În condițiile în care multe persoane care trăiesc cu HIV fără să știe și ținînd cont că majoritatea celor diagnosticați cu HIV iau tratament HIV, a face sex fără prezervativ cu parteneri care doar par HIV negativi nu este o strategie sigură.

Ar fi mai sigur pentru persoanele HIV-negative să facă sex fără prezervativ cu parteneri HIV pozitivi care iau tratament HIV eficient, decât cu persoane care doar se declară seronegative, dar al căror status este incert.

Dar este important să reții că în vreme ce tratamentul HIV va împiedica posibilitatea de transmitere HIV, acesta nu vă protejează de contractarea altor infecții cu transmitere sexuală.

Tratamentul HIV presupune întotdeauna ca cei care îl iau să aibă o încărcătură virală nedetectabilă?

Nu toți cei care iau tratament HIV au o viremie nedetectabilă. După ce încep tratamentul, poate lua până la 6 luni ca încărcătura virală a unei persoane să devină nedetectabilă. Până atunci, aceștia încă mai pot fi infecțioși. Asociația Britanică pentru HIV recomandă ca tu și partenerul tău să nu luați decizia de a renunța la prezervativ, până când încărcătura virală nu se menține nedetectabilă, timp de cel puțin 6 luni.

La începerea tratamentului HIV, unele persoane observă că medicamentele prescrise la început nu funcționează bine pentru ei. Dar aproape toată lumea găsește o combinație care funcționează, iar riscul ca tratamentul să eșueze scade cu timpul.

Persoanele cu o viremie nedetectabilă experimentează câteodată ceea ce se numește o ”dereglare ușoară” (blip) în încărcătura virală. Viremia acestora crește de la nivelul detectabil la un nivel mic, dar detectabil (de exemplu 120 copii/ml) înainte să devină din nou nedetectabilă la următorul test.

Aceasta nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. În studiile PARTNER și Opposites Attract, viremia nedetectabilă a fost definită ca fiind sub 200 copii/ml. Aceste studii au arătat că transmiterea nu are loc sub acest nivel.

N=N se aplică la toate tipurile de sex?

O încărcătură virală nedetectabilă va preveni transmiterea HIV în timpul sexului oralsexului vaginal și sexului anal. Prezervativele nu sunt necesare pentru prevenirea transmiterii HIV, dacă încărcătura virală a partenerului tău este nedetectabilă.

N=N se aplică și la transmiterea HIV prin metode non-sexuale?

Această pagină este dedicată în special transmiterii HIV în timpul sexului.

Dar o încărcătură virală nedetectabilă este crucială și pentru concepție, sarcină și naștere. Dacă îți menții un nivel viral nedetectabil în timpul sarcinii, riscul ca HIV să fie transmis fătului este de 0.1%, sau de 1 la 1000.

În timpul alăptării, nivelul nedetectabil de viremie reduce semnificativ riscul de transmitere, chiar dacă nu elimină complet această posibilitate. În țările în care sunt disponibile apa curată și echipamentele sterilizate, hrănirea copilului cu formulă de lapte praf este cea mai sigură metodă.

Dacă consumi droguri înjectabile și folosești la comun acele sau alte echipamente de injectare împreună cu alte persoane, faptul că iei tratament HIV și că ai o încărcătură virală nedetectabilă reduce mult riscul transmiterii HIV, dar nu știm exact cât de mult.


Poate te interesează și:

  • Profilaxia Post-expunere (PEP)

  • Cum să folosești prezervativul vaginal?

  • De ce se rup prezervativele?

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.