Locuințele nesigure explică incidența mare de COVID-19 la persoanele HIV pozitive

Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV și care au avut rezultat pozitiv la testul COVID-19 în San Francisco au avut probleme de locuire, iar persoanele latine au fost, de asemenea, supra reprezentate, relatează cercetătorii în Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Datele provin din suprapunerea bazelor de date de supraveghere HIV și de testare COVID-19 din San Francisco, care acoperă lunile martie – septembrie.

În acest timp, 193 de persoane HIV pozitive au avut test pozitiv pentru COVID-19, reprezentând 4,5% din cele 4252 de persoane care trăiesc cu HIV care au fost testate (pentru COVID-19). Aceasta este puțin mai mare decât rata de pozitivitate de 3,5% observată la aproximativ 270.000 de persoane HIV negative din același oraș.

Din cele 193 de persoane HIV pozitive, 183 au dat detalii despre situația lor unui cadru medical. Doar 100 de persoane (55%) aveau locuințe stabile. Dintre ceilalți, 13 locuiau într-un hotel, șase erau fără adăpost, pe stradă, șase se aflau într-o unitate de îngrijire pe termen lung, cinci se aflau într-un adăpost și 52 nu aveau locuințe, dar nu au oferit mai multe detalii.

La începutul pandemiei a existat un focar mare de infecție COVID-19 într-un centru pentru persoanele fără adăpost și se presupune că au fost implicate 30 de persoane HIV pozitive. Băile comune și spațiile aglomerate în situații de viață comunale fac distanțarea socială provocatoare, spun autorii.

Alți factori de risc au inclus contactul cu cineva cunoscut, diagnosticat cu COVID-19 (44 de persoane) și comorbidități (78 de persoane).

Dintre toate persoanele HIV și COVID-19 pozitive, 39% erau albi, 38% latine, 12% de culoare și 7% asiatice. Având în vedere că 22% dintre persoanele care primesc îngrijiri HIV în oraș sunt latine, acest lucru arată că această minoritate etnică este deosebit de vulnerabilă la COVID-19, probabil datorită locuințe marginale și supraaglomerate și pentru că lucrează în locuri de muncă de primă linie.

Vârsta medie a persoanelor co-infectate HIV COVID-19 a fost de 48 de ani, 91% au fost bărbați, 44% au avut încărcătură virală nedetectabilă și 63% au avut un număr de CD4 peste 500.

Nu au existat dovezi ale unor rezultate severe ale COVID-19 în studiu: 14 persoane au necesitat spitalizare, două persoane au intrat în terapie intensivă și nimeni nu a murit.

Autorii notează că, în timp ce 1% din populația generală din San Francisco are locuințe instabile, aceasta crește la 8% în rândul persoanelor cu HIV. La persoanele HIV pozitive care au avut COVID-19, cifra a fost de 45%.

„Situația locativă este cel mai probabil factor care contribuie la susceptibilitatea crescută la SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV în San Francisco”, potrivit autorilor.

În timpul pandemiei, ei recomandă eforturi mai mari pentru adăpostirea persoanelor fără locuință sau care locuiesc în condiții problematice; îngrijiri medicale pentru persoanele fără adăpost, indiferent dacă au sau nu HIV; și trebuie să se facă în așa fel încât oamenii să își continue tratamentul HIV.

Sursă: NAM

Referințe: COVID-19 Susceptibility and Outcomes among People Living with HIV in San Francisco. Journal of Acquired Immune Deficiency Syndrome, online ahead of print, 8 October 2020.