Medicamentele de primă linie recomandate pentru HIV

Puncte cheie:

Dacă iei tratament HIV pentru prima dată, Ghidul de tratament EACS, recomandă o combinație de trei medicamente antiretrovirale. Această secțiune sumarizează aceste instrucțiuni, actualizate în 2016.

Primele două medicamente reprezintă medicamentele de bază pentru tratamentul combinat HIV. Acestea sunt două medicamente din clasa inhibitorilor nucleotidici de revers-transcriptază (NRTI).

Majorității persoanelor le este recomandat să ia tenofovir și emtricitabină. Tenofovir este disponibil în două forme. Cea mai comună formă folosită este tenofovir disoproxil, dar există și o versiune mai nouă, numită tenofovir alafenamidă. Cea de-a doua opțiune ți-ar putea fi recomandată în special dacă ai probleme osoase sau de rinichi.

Tenofovir disoproxil și emtricitabina se pot lua împreună și într-o singură tabletă combinată (ca Truvada sau medicament generic, numit altfel). În mod similar, tenofovir alafenamida și emtricitabina se găsesc în tableta combinată numită Descovy.

Medicația de bază trebuie luată împreună cu un al treilea medicament. Aici sunt mai multe opțiuni:

Ți se poate oferi efavirenz, ca alternatvă la una din aceste opțiuni, dacă niciuna nu e potrivită pentru tine. Efavirenz este un inhibitor non-nucleotidic de revers- transcriptază (NNRTI).

Ca alternativă la tenofovir și emtricitabină, linia de bază poate fi și combinația de abacavir și lamivudină. E necesar să fii testat, înainte să iei abacavir, pentru a vedea dacă ai vreo genă asociată cu alergia la abacavir (vezi Teste de sânge înainte de începerea sau schimbarea tratamentului HIV). Nu trebuie să iei abacavir, dacă ai această genă. Ți se poate oferi și abacavir cu lamivudină în combinație într-o singură tabletă, alături de dolutegravir (tableta compusă, care conține 3 medicamente, numită Triumeq).

  Preferabil Alternativ
NRTI – medicație de bază (o singură opțiune) tenofovir disoproxil/emtricitabină tenofovir alafenamidă/emtricitabină abacavir/lamivudină
Al treilea medicament (o singură opțiune) atazanavir+ritonavir darunavir+ritonavir dolutegravir elvitegravir/cobicistat raltegravir rilpivirine efavirenz