Medicamentele generice

Puncte cheie:

Înainte ca un medicament să fie folosit pentru populație, acesta trebuie să fie licențiat. Această licență indică faptul că au fost făcute verificări asupra siguranței și eficienței medicamentului și că beneficiile medicamentului sunt considerate mai mari decât riscurile. Pe lângă lincență, compania farmaceutică ce dezvoltă noul medicament  va avea un brevet ce îi va oferi exclusivitate în dreptul de a produce medicamentele pentru o perioadă de timp. De obicei, companiile comercializează medicamentele cu un anumit nume (brand), dar medicamentul va avea de asemenea și numele substanței active. Acesta din urmă este numele generic.

Odată ce brevetul expiră, alte companii vor putea produce propria lor versiune a aceluiași medicament. Acestea se numesc medicamente generice și conțin aceeași substanță activă ca produsele originale, fiindu-le aplicate aceleași reguli de siguranță și de calitate ca medicamentelor originale. În același timp, acestea sunt de obicei mai ieftine, deoarece costurile de cercetare și de dezvoltare sunt mult mai mici.

Medicamentele generice funcționează la fel de bine ca medicamentele originale.

Brevetele originale pentru multe medicamente anti-HIV au expirat, iar versiunile generice se pot găsi pe piață. E posibil să ți se prescrie și ție un medicament generic ca parte a tratamentului tău HIV. Acesta ar putea avea un aspect diferit – culoare sau formă diferită, de exemplu – cutia va fi diferită și va avea un nume diferit sau niciun nume (doar numele substanței).

Deoarece medicamentele generice pot fi produse de mai multe companii fermaceutice, spitalul/clinica ta poate să schimbe versiunea pe care aleg să o cumpere. Ca rezultat, aparența medicamentului se poate schimba ocazional, dar numele generic (numele ingredientului activ) va rămâne același. Ar trebui să fii anunțat în această situație, dar întreabă doctorul sau personalul medical care se ocupă de asta, dacă ai vreo întrebare anume.

Verifică întotdeauna numele substanței active, concentrația tabletei sau capsulei, precum și prospectul, care îți va descrie câte pastile și cât de des să le iei. Dacă vreunul din aceste detalii s-a schimbat, este important să confirmi dozarea împreună cu medicul sau personalul care se ocupă de tine.