Tot ce se știe despre Variola Maimuței (mpox) până acum.
În prezent există un focar de Variola Maimuței (mpox) în desfășurare.
Se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv în timpul sexului.
Este important pentru noi toți să știm despre mpox și simptomele sale și ce pași trebuie să urmăm dacă credem că am putea avea virusul.
Mpox este diagnosticat cu precădere la bărbații gay, în special la cei cu parteneri multiplii. Știm că mpox se transmite în locuri în care are loc contact prelungit piele pe piele – inclusiv saune, locuri în care se face sex, cluburile în care se transpire și în timpul petrecerilor sexuale de acasă.
Dacă ai febră, ganglooni limfatici umflați și erupții cutanate recente, bășici sau răni – inclusiv în jurul organelor genitale – îți recomandăm ferm să iei o pauză de la contactul fizic apropiat cu alte persoane până când ceri sfatul medicului și știți că ești bine.
Fii atent la simptomele mpox în săptămânile după ce ai făcut sex sau ai avut contact fizic apropiat și sună pentru sfaturi medicale (vezi mai jos) dacă observi orice simptom. Dacă ai simptome și/sau ești diagnosticat cu mpox, dacă este posibil – și sigur – să faci acest lucru, anunță persoanele cu care ai avut recent contact fizic apropiat, astfel încât să poată fi și ele atente la apariția eventualelor simptome.
Dacă cineva cu care ai avut contact apropiat îți spune că are mpox, cere sfatul medicului (mai jos).
Nimeni nu își dorește să afle că are o nouă infecție. Modul în care reacționăm atunci când aflăm – de la cineva cu care am fost la un date sau de la un prieten – determină modul în care le comunică și altora diagnosticul, pe viitor. Bârfa, zvonurile și răspunsurile non-empatice nu ne ajută pe niciunul dintre noi. Hai să ne susținem reciproc!
Dacă ai avut activitate sexuală recentă, acum este un moment bun să te testezi pentru Infecțiile cu transmitere Sexuală (ITS).
Dacă trăiești cu HIV, îi poțoi cere medicului curant să îți facă testele pentru ITS odată cu celelalte teste de monitorizare ale infecției cu HIV. Testarea HIV, HCV; HBV și Sifilis este gratuită, anonimă și confidențială la CheckPoint ARAS București, Iași, Cluj și Timișoara.
Dacă ești student sau ai venit să lucrezi în România, testarea este gratuită și pentru tine.
Testarea mpox se poate face doar post expunere în România, la spitalele de boli infecțioase sau clinicile de boli infecțioase din cadrul spitalelor județene din întreaga țară.
De ce să te vaccinezi?
Vaccinarea reduce radical șansele de a te infecta și a transmite mpox. Dacă nu te-ai vaccinat încă și faci parte din grupul eligibil pentru vaccinare, ai risc crescut de a contracta mpox. Grupurile eligibile includ bărbați gay/bi/queer, inclusiv bărbați trans, precum și persoane non-binare desemnate de sex masculin la naștere care fac sex cu bărbați și femei trans care fac sex cu bărbați. Vaccinarea este încurajată în special dacă frecventezi locuri în care se face sex, cum ar fi saune sau spații, frecventezi petreceri unde se face sex sau practice ChemSex.
Dar nu este mic numărul de cazuri?
Este. Dar nu toți cărora li se recomandă un vaccin au primit unul. Cu festivalurile din această vară și Pride-ul, există șansa ca cifrele să crească din nou. Dacă poți să te vaccinezi, este recomandat să faci acest lucru.
La nivel European și internațional este recomandată și a doua doză. De ce și a doua doză?
La începutul epidemiei, accentul s-a pus pe asigurarea faptului că persoanele cele mai expuse riscului vor primi o doză de vaccin mpox. Dar pentru a fi cel mai eficient și pentru a oferi protecție maximă, este important să faci două doze. Primele studii sugerează că doar unul din patru oameni vaccinati anti mpox au primit și a doua doză de vaccin.
Din păcate vaccinarea în țara noastră se face doar post expunere, după ce deja ai avut mpox – contrar recomandărilor internaționale. Dar dacă călătorești în altă țară, interesează-te de programul de vaccinare mpox și programează-te acolo pentru vaccinare. Foarte mulți români s-au vaccinat deja anti mpox în acest fel.
Când vei începe să fii protejat?
Este important să știți că vaccinul mpox nu oferă protecție imediată – după prima injecție, veți fi cel mai bine protejat după aproximativ 4 săptămâni. După a doua injecție, vei fi cel mai protejat după două săptămâni.
Deși vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolilor grave și a spitalizării din cauza mpox, este important să ne amintim că niciun vaccin nu este 100% eficient pentru toată lumea. Fi conștient de simptomele MPOX, testează-te regulat pentru alte ITS, ai grijă de tine și distrează-te (simte-te bine)!
Diferite moduri de vaccinare
Ce înseamnă intradermic?
Se injectează vaccinul între straturile superioare ale pielii, de obicei pe antebraț. Acest lucru necesită de obicei o doză mai mică per injecție decât o injecție administrată subcutanat, ceea ce face ca acesta să fie cel mai probabil mod în care vei primi vaccinarea MPOX.
Ce înseamnă subcutanat?
Se injectează vaccinul în stratul de grăsime de sub piele, de pe partea din spate a brațului, unde se află tricepsul. Așa se fac majoritatea vaccinurilor.
Este un fel de vaccin mai bun decât celălalt?
Indiferent de modul de administare, vaccinul funcționează. Poți cere vaccinarea subcutanată dacă ai sub 18 ani, ai avut vreodată cicatrici cheloide sau dacă ai un sistem imunitar slăbit (un număr de CD4 sub 200). Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV și cu o încărcătură virală nedetectabilă sunt eligibile pentru vaccinarea intradermică.
Există două moduri diferite prin care s-ar putea să ți se ofere vaccinarea anti mpox. Majoritatea oamenilor pot primi vaccinul mpox intradermic, dar, în unele cazuri, poate doriți să cereți ca vaccinul să fie administrat subcutanat.
Reducerea riscurilor asociate MPOX
Dacă ai fost vaccinat recent și așteptați să „se activeze” sau nu poți face vaccinarea, există lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de MPOX.
Atenție la simptome
Putem urmări simptomele MPOX de pe corpul nostru și putem lua o pauză de la a face sex până când mergem la control la medic.
Putem urmări simptomele MPOX pe corpul altor persoane și, cu respect și blândețe, le putem întreba dacă simptomele sunt noi sau dacă le-au observat înainte.
Să nu uităm să face acest lucru cu amabilitate: mulți dintre noi au afecțiuni ale pielii, semne de naștere sau pete reexistente și suntem deja conștienți de ele.
Poți descărca broșura cu cele mai noi informații de aici: