Primele reacții

Primele reacții atunci când afli că ai HIV pot fi de învinovățire, îngrijorare, furie sau panică.

Nimeni nu se infectează cu HIV ”pentru că merită” – să ai HIV nu înseamnă că ești o persoană imorală.

Majoritatea persoanelor se infectează cu HIV de la un partener sexual. Este posibil ca acesta să nu fi știut despre faptul că este HIV pozitiv la acel moment, sau poate că nu ai realizat că ești la risc sau poate te-ai decis să nu te îngrijorezi din cauza asta. Toate acestea sunt manifestări firești, umane.

Poate că vei învinovăți pe altcineva. Dacă crezi că știi de la cine ai luat HIV, este de înțeles să fii furios pe această persoană.

Dar poate că nu știa că are HIV. Adesea, HIV este transmis de către persoane care au infecția de puțin timp, care nu au fost testate, nu au fost diagnosticate încă și deci nu iau tratament.

Sau poate că persoana respectivă știa și nu ți-a spus. Probabil că lucrurile ar fi stat mai bine dacă ți-ar fi spus. Dar multe persoane se tem să vorbească despre faptul că sunt HIV pozitive, pentru că se simt rușinate, le este frică să nu fie respinse sau pentru că le este teamă că cei cărora le împărtășesc diagnosticul nu vor păstra informația doar pentru ei, ci o vor împărtăși și altor persoane.

Primele reacții pot fi de multe ori intense, de aceea este necesară consilierea înainte și după testare. Dar este esențial și suportul emoțional din partea celorlalți.

Acest articol a fost editat ultima dată în august 2023.