Riscul de contractare HIV estimat per expunere

Persoanele care lucrează în domeniul medical sunt rugate constant să dea estimări precise pentru probabilitatea infecției. Categorii precum ”risc crescut” și ”risc scăzut” pot fi percepute ca evazive, inutile și frustrante pentru persoanele care caută răspunsuri precise și numerice.

Însă astfel de estimări precise asupra nivelului de risc pentru activități sexuale particulare sunt dificil de dat și variază amplu în funcție de multe criterii diferite :

Totuți, persoanele care dau sau care primesc sfaturi au fost deseori nemulțumite de o veste precum ”activitatea ta sexuală a avut un risc scăzut” pentru că nu s-a încercat cuantificarea în niciun fel a acestui risc. Așadar, având în vedere toate condițiile menționate mai sus, vom reda o listă cu câteva numere estimative (mai mult presupuneri), ale probabilităților de infectare per expunere, la activități sau incidente specifice.

Cifrele sunt extrase din cele mai utile studii de cohortă și meta-analize (care sumarizază datele din cât mai multe studii posibile). Cu toate astea, examinarea îndeaproape a acestor studii, relevă de multe ori probleme metodologice și limitări ale datelor. Mai mult, studiile acestea nu urmează toate aceleași metodologii, face comparația dintre cifre, dificilă.

Interpretarea cifrelor

În această secție, cifrele estimate asupra riscului sunt exprimate per expunere. Per expunere înseamnă riscul infectării pentru fiecare incident individual în care transmiterea HIV ar putea avea loc; de exemplu, pentru fiecare act sexual în parte. Această modalitate de măsurare a riscului este mai precisă decât cea ”per partener sexual” (deoarece partenerii sexuali pot sau nu să aibă HIV) sau ce ”per cap de locuitor” (deoarece comportamentul la risc al oamenilor variază foarte mult).

Măsurarea per expunere poate face că activitățile să pară mai puțin riscante. Persoanele active sexual pot fi surprinse de cifrele aparent scăzute care constituie activitățile cu ”risc crescut”. A spune unei persoane că are, de exemplu, o șansă de infecție de unu la 200, ar putea, teoretic, să o facă să gândească ”A, doar 1 din 200. Nu e așa periculos”.

Cifrele acestea nu iau în considerare faptul că oamenii fac anumite lucruri (de ex. sex) mult mai des decât alte lucruri (ex. să se înțepe cu un ac infectat). Această estimare de 1 din 200 înseamnă că persoana aceasta ar trebui să facă sex de cel puțin 100 de ori cu partenerul sursă, pentru ca transmiterea, cel mai probabil, să aibă loc.

Aceste cifre presupun de asemenea că partenerul-sursă este întotdeauna HIV pozitiv. Pentru un partener cu status necunoscut, riscul este mediat de prevalența HIV din comunitatea relevantă – de ex. șansa ca partenerul chiar să aibă HIV.

Dacă nu este specificat alt fel, actul sexual precizat este fără prezervativ.

Riscul estimat de transmitere HIV per expunere la activități sau evenimente specifice

Activitate Risc per expunere
Sex vaginal, de la femeie la bărbat, studii din țări cu venit ridicat 0.04% (1:2380)
Sex vaginal, de la bărbat la femeie, studii din țări cu venit ridicat 0.08% (1:1234)
Sex vaginal, de la femeie la bărbat, studii din țări cu venit scăzut 0.38% (1:263)
Sex vaginal, de la bărbat la femeie, studii din țări cu venit scăzut 0.30% (1:333)
Sex vaginal, partenerul sursă este asimptomatic 0.07% (1:1428)
Sex vaginal, partenerul sursă se află într-un stadiu târziu al bolii 0.55% (1:180)
Sex anal ca pasiv, la bărbați gay, statusul partenerului e necunoscut 0.27% (1:370)
Sex anal ca pasiv, la bărbați gay, unde partenerul e HIV pozitiv 0.82% (1:123)
Sex anal ca pasiv, cu prezervativ, la bărbați gay, statusul partenerului e necunoscut 0.18% (1:555)
Sex anal ca activ, la bărbați gay, statusul partenerului e necunoscut 0.06% (1:1666)
Sex anal ca activ, cu prezervativ, la bărbați gay, statusul partenerului e necunoscut 0.04% (1:2500)
Executarea unei felații Estimările variază între 0.00% și 0.04% (1:2500)
De la mamă la copi, mama ia tratament HIV cel puțin 2 săptămâni 0.8% (1:125)
De la mamă la copi, mama ia tratament HIV, cu încărcătura virală sub 50 copii/ml 0.1% (1:1000)
Injectarea drogurilor Estimările variază între 0.63% (1:158) și 2.4% (1:41)
Înțepătură de ac, fără niciun alt factor de risc 0.13% (1:769)
Transfuzie de sânge, cu sânge contaminat 92.5% (9:10)