Puncte cheie
Păduchii pubieni și scabia se tratează ușor.
Medicul tău de familie îți poate diagnostica infestarea cu păduchi sau cu scabie.
Păduchii pubieni și scabia se transmit prin contact de piele.
Păduchii pubieni (numiți și păduchi lați sau lăței) și scabia (numită și râie) sunt paraziți, ușor de transmis prin contact sexual și corporal. Apar destul de frecvent la persoanele active sexual, bărbați sau femei, gay sau hetero, dar și copiii îi pot lua prin contact corporal apropiat. Aceștia se tratează cu ușurință.
Păduchii pubieni
Păduchii pubieni sunt insecte mici parazite, care arată ca niște mici răcușori, din cauza cleștilor. Aceștia trăiesc de obicei în părul de pe corp, precum în părul pubian (părul de lângă organele genitale sau de lângă anus), dar se pot așeza și la subraț, pe picioare sau în părul de pe piept. Foarte rar se agață de sprâncene sau gene. Aceștia nu trăiesc și în părul din cap și sunt diferiți de păduchii de cap. Ouăle acestora arată ca niște mici puncte maronii atașate de firul de păr.
Păduchii pubieni se transmit prin contact corporal apropiat, de obicei în timpul actului sexual, dar și în alte condiții de apropiere corporală intimă. Nu te poți proteja de aceștia prin prezervativ. Este posibil, dar mai rar, să iei păduchi pubieni și din prosoape infestate, așternuturi sau îmbrăcăminte.
Simptomele de obicei includ mâncărimi intense în zona pubiană, mai ales noaptea. Unele persoane pot observa ouăle atașate ferm de firul de păr pubian. Pot apărea mici puncte de sânge sau negre pe piele, pe cearșaf sau pe lenjerie. Infestația de lungă durată cu păduchi îți poate da senzații de rău.
Medicul tău de familie îți poate diagnostica infestația cu păduchi lați și poate folos și o lupă pentru a verifica semne de păduchi.
Scabia
Scabia este o boală de piele cauzată de o căpușă care intră sub piele. Aceasta cauzează mâncărime intensă, în special noaptea, după baie sau duș. Căpușele nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar pot cauza pe piele iritații sub forma unor pete roșii cu șanțuri șerpuite argintii, în locul în care acestea au săpat sub piele. Iritația poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea se situează pe mâini și picioare (între degetele de la mâini și de la picioare), în zona genitală (la bărbați), pe mameloane (la femei), la încheieturi, coate, burtă și fese. La persoanele vârstnice, la copiii mici și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum la persoanele cu un număr scăzut de celule CD4, pot apărea și pe cap sau gât. Dacă iritația este scărpinată sau frecată, se poate înroși mai tare, poate sângera sau se poate transforma în inflamații cu crustă.
Scabia se transmite prin contact de piele prelungit, inclusiv contact sexual. Se poate răspândi și prin haine împărțite cu altcineva, prosoape, așternuturi.
Odată infestat, în general durează între 3 și 6 săptămâni până să apară simptomele (perioada de incubație). Dacă ai mai avut scabie în trecut, simptomele vor apărea mult mai devreme dacă te infectezi din nou. Poți transmite scabia și în perioada de incubație, înainte să știi, deci, că te-ai infectat.
Medicul tău de familie îți poate diagnostica scabia uitându-se la iritație. Se pot face niște teste suplimentare pentru a elimina alte posibilități, precum eczema.
Tratamentul pentru păduchi lați și pentru scabie
Poți trata păduchii lați singur, acasă, folosind o loțiune insecticidă, disponibilă în farmacii, fără rețetă de la medic. Medicul sau farmacistul îți pot recomanda cel mai bun tratament pentru tine. Urmează instrucțiunile de folosire, lăsând loțiunea să acționeze pentru durata recomandată. Este posibil să fie nevoie să mai faci tratamentul și a doua oară, o săptămână sau două mai târziu, pentru a te asigura că ai curățat complet infecția.
Ar trebui ca și celelalte persoane cu care locuiești să se trateze, precum și orice partener sau persoană cu care ai avut contact intim, precum dormitul în același pat. Nu întreține relații sexuale sau apropieri fizice cu altă persoană până nu scapi definitiv de infecție.
Există și loțiuni care nu conțin insecticid, precum dimeticona, o soluție pe bază de silicon, care este de asemenea eficientă în exterminarea prin sufocare a păduchilor.
Loțiunile insecticide sunt eficiente și împotriva scabiei. Poți aplica loțiunea pe tot corpul (exceptând capul) și o poți lăsa peste noapte, făcând duș peste 8 până la 24 de ore. Urmează cu atenție instrucțiunile aplicării tratamentului. E posibil să ai nevoie să repeți tratamentul peste o săptămână.
Mâncărimea mai poate continua câteva săptămâni de la terminarea tratamentului. În acest caz poți aplica o cremă cu hidrocortizon, sau o loțiune cu calamină, precum și antihistaminice. Încearcă pe cât posibil să nu te scarpini, deoarece în felul acesta mai poate apărea încă o infecție a pielii. Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să ai nevoie de tratament antibiotic. Dacă este lăsată netratată, scabia poate cauza iritații severe la nivelul pielii.
Atât pentru păduchii lați, cât și pentru scabie, este necesar să speli toate hainele, prosoapele și așternuturile la peste 50 de grade celsius când începi tratamentul. Dacă ai lucruri pe care nu le poți spăla, pune-le într-un sac de plastic închis ermetic timp de 3 zile.
În cazul scabiei cu cruste (vezi mai jos), spală podeaua de acasă și aspiră covoarele și mobila, în special salteaua, canapelele și fotoliile.
Complicații
Există o formă mai severă a scabiei care se numește scabie cu cruste (cunoscută și ca scabie norvegiană). Persoanele cu un sistem imunitar slăbit (cu un număr redus de celule CD4) se pot afla la un risc mai crescut de a dezvolta această complicație, deoarece sistemul imunitar nu este capabil să oprescă reproducerea căpușelor.
Scabia norvegiană poate afecta întregul corp, inclusiv capul și unghiile. Iritația cu coji poate arăta ca un psoriazis și, spre deosebire de scabia obișnuită, nu produce mâncărimi.
Scabia norvegiană poate fi tratată cu un insecticid administrat oral (ca tabletă), numit ivermectin, alături de o cremă.
Această formă de scabie este foarte contagioasă, deci se poate transmite chiar și printr-un contact fizic minim cu altcineva, sau prin așternuturi, prosoape sau îmbrăcăminte.
Alte probleme
Dacă crezi că ai luat păduchi pubieni sau scabie dintr-un contact sexual, fă-ți toate testele pentru infecții cu transmitere sexuală.
Deși aceste insecte se hrănesc cu sânge, păduchii pubieni și căpușele de scabie nu pot transmite HIV.
Poate te interesează și:
Sifilisul
Herpesul
Gonoreea (Blenoragia)