Sari la conținut

InformatHIV / Tratamentul HIV

Durata de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV


Puncte cheie

 • Cu ajutorul și tratamentul potrivit, persoanele care trăiesc cu HIV pot avea o durată de viață normală.

 • Persoanele care răspund bine la tratamentul HIV au șanse la un viitor excelent.

 • Poți să îți crești speranța (durata) de viață dacă nu fumezi și dacă duci un stil de viață sănătos.

Persoanele HIV pozitive au o durată de viață din ce în ce mai lungă. Multe persoane care trăiesc cu HIV pot spera să aibă o durată de viață la fel de lungă ca a persoanelor HIV negative.

Studiile arată că o persoană HIV pozitivă va avea o durată de viață similară cu cea a unei persoane HIV negative – dacă este diagnosticată din timp, dacă are acces la servicii medicale de calitate și dacă au aderență la tratamentul pentru HIV.

Există mai mulți factori care pot afecta durata de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV. Există diferențe la nivel individual, care depind de factorii de mai jos și de alți factori.

 • Acces la un tratament HIV eficient și la servicii medicale de calitate.

 • Începerea tratamentului HIV cât mai curând posibil după infectarea cu HIV, înainte ca numărul celulelor CD4 să scadă prea mult. Cu cât ești diagnosticat și începi tratamentul mei devreme, cu atât ai șanse la o viață mai calitativă pe viitor.

 • Dacă ai mai avut boli conexe cu HIV în trecut. Acestea ar fi putut apărea înainte să fii diagnosticat cu HIV sau/și înainte să începi tratamentul HIV. Aceste boli au un impact negativ asupra duratei de viață.

 • Rezultatele de după un an de la începerea tratamentului HIV. Studiile arată că speranța de viață este mai bună la persoanele care răspund bine la tratament în primul an. În mod special persoanele care au un număr CD4 de peste 350 și care ajung la o încărcătură virală nedetectabilă în primul an au șanse să trăiască mai mult și mai calitativ.

 • Anul diagnosticului – tratamentele HIV și serviciile medicale s-au îmbunătățit enorm în ultimii ani. Persoanele care au fost diagnosticate în ultimii ani sunt estimate la o durată de viață mai lungă față de persoanele diagnosticate cu mult timp în urmă.

 • Alte condiții medicale, precum bolile de inimă, de ficat sau cancer. Acestea au șase mai mari decât HIV să fie cauza decesului.

 • Consumul de droguri injectabile – speranța de viață este mai scurtă la persoanele care trăiesc cu HIV care consumă droguri injectabile, din cauza supradozelor și a infecțiilor bacteriene.

De asemenea, este important să iei în considerare și factorii care pot afecta toate persoanele, indiferent de statusul lor HIV.

 • Situațiile sociale și economice – există diferențe semnificative în durata de viață în funcție de locul în care ai crescut, venitul, educația, mediul social ș.a.

 • Sexul – femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

 • Stilul de viață – durata de viață este mai lungă pentru persoanele care au o dietă echilibrată, au activitate fizică, își mențin o greutate sănătoasă, evită excesul de alcool și droguri și rămân conectate social.

Cum este calculată durata de viață?

Speranța de viață sau durata de viață reprezintă, în medie, numărul de ani pe care o persoană ar putea să îl trăiască.

Mai precis, este media numărului de ani pe care poate să îi trăiască o persoană în condițiile actuale de mortalitate. Această estimare se calculează privind situația prezentă a unui grup de persoane și proiectând-o în viitor.

Cu toate acestea, HIV este o condiție medicală relativ recentă, iar tratamentul HIV se schimbă încontinuu prin tehnologiile medicale actuale. Așadar este greu de prezis cu acuratețe durata de viață în aceste condiții.

La momentul actual, există un număr mare de persoane de toate vârstele (20-60 ani) care trăiesc cu HIV. Rata de deces este foarte scăzută pentru persoanele HIV pozitive, fapt care ne oferă un prognostic favorabil în privința duratei de viață. Însă nu avem prea multe cifre când vine vorba de persoanele HIV pozitive de 70 și 80 de ani, așa că nu știm prea multe despre ce impact ar avea HIV la vârstele foarte înaintate.

De asemenea, cel mai probabil tratamentele pentru persoanele HIV pozitive se vor îmbunătăți în viitor. Persoanele care trăiesc cu HIV vor beneficia de medicamente anti-HIV mai bune, cu mai puține efecte secundare, care pot fi mai ușor de luat și care sunt mai eficiente în suprimarea virusului. Medicii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine cum să prevină și să trateze bolile de inimă, diabetul, cancerul și alte condții ale persoanelor care trăiesc cu HIV. Acest lucru poate însemna că persoanele HIV pozitive vor trăi mai mult decât ne prezintă estimările actuale.

Atunci când citești despre speranța de viață, este important să ții cont de faptul că cercetătorii nu au întotdeauna acces la toate informațiile relevante. De exemplu, de obicei aceștia nu cunosc cât de active fizic sunt persoanele din studiu, dacă fumează sau dacă folosesc droguri recreaționale.

Deși acești factori au o mare influență asupra sănătății, aceste date nu sunt disponibile și deci nu se pot produce estimări precise asupra speranței de viață la fiecare individ. Așadar, există estimări referitoare la vârsta la care a fost făcut diagnosticul HIV sau la numărul celulelor CD4, dar nu avem estimări care iau în considerare și factorii sociali sau stilul de viață al persoanelor.

Este important să reții că cifrele referitoare la durata de viață sunt doar niște medii. Combinația unică de circumstanțe din viața fiecărei persoane – inclusiv sănătatea, stilul de viață și condițiile sociale – va influența durata reală de viață. Aceasta va putea fi mai mare sau mai mică decât media.

Speranța de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV în UK

Având în vedere că nu avem suficiente date despre speranța de viață în România, vom vorbi despre UK, care a realizat un studiu publicat în 2014 în care s-au analizat rezultatele a peste 20.000 de adulți care au început tratamentul HIV între 2000 și 2010. Analiza nu a inclus și persoanele consumatoare de droguri injectabile, care tind să aibă rezultate mai slabe în ceea ce privește calitatea vieții, însă a inclus o varietate mare de adulți care trăiesc cu HIV în UK.

Cel mai important rezultat a fost acela că persoanele care au avut un răspuns inițial bun la tratamentul HIV au avut o speranță de viață mai bună decât populația generală.

În mod particular, un bărbat de 35 de ani care a avut un număr de celule CD4 de peste 350 și o viremie nedetectabilă (sub 400 de copii/ml) la un an de la începerea tratamentului HIV poate spera să trăiască până la vârsta de 81 de ani. Un bărbat de 50 de ani cu aceleași rezultate după un an de tratament are o speranță de viață de până la 83 de ani. În populația generală, bărbații de vârsta aceasta au o estimare de trai de până la 77-78 de ani.

O femeie de 35 de ani și o femeie de 50 de ani cu aceleași rezultate pot spera să trăiască până la 83-85 de ani, cumparativ cu aproximativ 82-83 de ani la populația generală.

În cazul persoanelor care aveau numărul de celule CD4 între 200 și 350 și o viremie nedetectabilă la un an de la începerea tratamentului HIV, speranța de viață a fost similară cu cea a populației generale. În rândul bărbaților, un bărbat de 35 de ani și altul de 50 de ani pot spera să trăiască până la 78 și respectiv 81 de ani. Iar în rândul femeilor, o femeie de 35 de ani și alta de 50 de ani pot spera să trăiască până la 81 și respectiv 83 de ani.

În cazul persoanelor care nu au avut un răspuns inițial foarte bun la tratamentul HIV, speranța de viață a fost puțin mai mică. Rezultatele au fost în general similare în fiecare din următoarele scenarii:

 • numărul de celule CD4 sub 200 și încărcătura virală nedetectabilă,

 • numărul de celule CD4 între 200 și 350 și încărcătura virală detectabilă și

 • numărul de celule CD4 peste 350 și încărcătura virală detectabilă

Un bărbat de 35 de ani cu oricare dintre aceste rezultate poate spera să trăiască până la 70-72 de ani. Un bărbat de 50 de ani a primit o estimare de până la 75-77 de ani de viață. Femeile cu aceleași vârste pot spera să trăiască aproximativ cu 2 ani mai mult decât bărbații.

Au existat puține persoane în studiu care au avut un răspuns inițial deficitar la tratamentul HIV – după un an, celulele CD4 erau sub 200 și încărcătura virală detectabilă. În acest caz, un bărbat de 35 de ani se poate aștepta să trăiască până la 61 de ani, iar un bărbat diagnosticat la 50 de ani poate trăi până la 69 de ani. Femeile de aceleași vârste pot spera să trăiască până la 64 și respectiv 71 de ani.

În zilele noastre, puține persoane mor ca urmare directă a HIV. Atunci când apare decesul, acesta are loc în general în primul an de la diagnostic, la persoanele care au fost diagnosticate cu HIV foarte târziu, când erau deja foarte bolnavi din cauza HIV. În majoritatea cazurilor, persoana în cauză nu a urmat un tratament HIV sau l-a urmat în mod incorect.

Concluzie

Cu tratamentul și grija potrivită, majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV vor avea o durată de viață mai mult sau mai puțin normală. Foarte puține persoane din țările dezvoltate se vor îmbolnăvi sau vor muri ca urmare a HIV.

De fapt, cele mai importante cauze ale îmbolnăvirii și decesului la persoanele care trăiesc cu HIV sunt actualmente similare cu cele ale populației generale. Acestea includ boli de inimă, de rinichi, de ficat, diabet, depresie și cancer.

O varietate mare de factori pot afecta riscul de a dezvolta aceste condiții. Unele dintre ele sunt lucruri pe care nu le poți schimba, precum vârsta, istoria bolilor ereditare sau infecția cu HIV.

Alți factori de risc stau în puterea ta. Îți poți mări durata de viață prin renunțarea la fumatactivitate fizicăo dietă echilibratăpăstrarea unei greutăți sănătoase, evitarea excesului de alcool sau droguri și dacă rămâi conectat social.


Poate te interesează și:

 • Durata de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV

 • Întreruperile de tratament

 • Interacțiunile dintre tratamentul HIV și drogurile recreaționale

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.