Sari la conținut

Înaintarea în vârstă la persoanele care trăiesc cu HIV


HIV și procesul de îmbătrânire

Puncte cheie

 • Se spune uneori că HIV grăbește procesul de îmbătrânire, dar aceasta nu este o informație sigură.  

 • Persoanele care trăiesc cu HIV au o predispoziție la apariția unor afecțiuni, dar nu la vârste tinere.

 • Poți face multe pentru a preveni apariția acestor afecțiuni.

Ce este procesul de îmbătrânire? Odată cu înaintarea în vârstă, are loc o deteriorare progresivă în modul de funcționare al corpului. Aceste schimbări fac persoanele în vârstă mai vulnerabile la infecții sau îmbolnăviri. Este posibil să își piardă din energie, rezistență fizică și capacitatea de recuperare. Persoanele vârstnice au un risc mult mai crescut, spre deosebire de persoanele tinere, de a dezvolta afecțiuni cardiace, diabet, osteoporoză, cancer sau alte afecțiuni ”asociate vârstei”.  

Persoanele HIV pozitive trăiesc în acest moment mai mult decât în trecut, datorită tratamentului eficient. În acest moment, este puțin probabil ca persoanele care trăiesc cu HIV să se îmbolnăvască din cauza HIV, dar un număr crescut de oameni sunt afectați de afecțiuni cardiace, diabet și alte afecțiuni asociate vârstei. Frecvența acestor afecțiuni este mai mare la persoanele HIV pozitive, decât la cele HIV negative. Uneori aceste afecțiuni apar și la vârste tinere, la persoanele care trăiesc cu HIV.

Acești factori au făcut ca multe persoane care trăiesc cu HIV, medici și cercetători să se întrebe dacă HIV grăbește procesul de îmbătrânire. Cu alte cuvinte, persoanele care trăiesc cu HIV au un declin în ce privește funcționarea fizică și dezvoltă astfel de condiții la vârste mai tinere decât persoanele HIV negative de aceeași vârstă? Literatura de specialitate numește acest fenomen îmbătrânire prematură sau îmbătrânire accelerată.

Sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaștem. Nu există un consens la nivel științific, în ce privește îmbătrânirea prematură. Acest capitol explică de ce lucrurile sunt încă incerte și subliniază patru lucruri pe care le știm:

 • Persoanele care trăiesc cu HIV au o rată mai crescută de apariție a unor afecțiuni asociate vârstei înaintate.

 • Sunt câteva posibile explicații pentru aceste valori crescute, nu toate asociate cu HIV. 

 • Poți face multe pentru a preveni apariția acestor afecțiuni.

 • Per total, persoanele care trăiesc cu HIV au speranță de viață foarte bună.

Compararea persoanelor care au HIV cu cele care nu au HIV

Rezultatele cercetărilor despre HIV și îmbătrânire trebuie interpretate cu grijă. Simpla comparație a persoanelor care au HIV cu cele care nu au HIV poate fi greșită.  

În primul rând, în ceea ce privește vârsta, sunt mari diferențe între populația care trăiește cu HIV și populația generală. De exemplu, nu există multe persoane care au 50 sau 60 de ani și trăiesc cu HIV și sunt foarte puține persoane care au 70 sau 80 de ani și sunt HIV pozitive.

Poți auzi, de exemplu, că vârsta medie a unei persoane care trăiește cu HIV și are diabet este de 47 de ani, iar că vârsta medie a altor persoane cu acest diagnostic este de 54 de ani. Aceasta nu este neapărat o dovadă a îmbătrânirii premature – din cauză că sunt puține persoane HIV pozitive înaintate în vârstă. În următorii ani, pe măsură ce persoanele HIV pozitive vor înainta în vârstă, este foarte probabil ca vârsta medie de apariție a diabetului să urce.

De asemenea, persoanele care trăiesc cu HIV merg regulat la medic și beneficiază de controale și teste frecvente. Ca rezultat, afecțiuni precum diabetul sunt diagnosticate precoce. Pe când, multe persoane din populația generală văd un medic de familie sau un medic de specialitate doar când au simptome care îi deranjează, ceea ce face ca diagnosticul să se facă mult mai târziu.

Atunci când studiile compară cohorta de persoane HIV pozitive cu cele de persoane HIV negative, infecția cu HIV poate să nu fie singura diferență dintre grupuri. De exemplu, majoritatea cohortelor înrolate în studii sunt de bărbați gay HIV pozitivi care locuiesc în mediul urban și care pot fi comparați cu o cohortă din populația generală.  

Este probabil ca stilul de viață și experiențele să fie diferite în mai multe feluri. Persoanele din cohorta HIV pozitivă e posibil să fumeze, să consume droguri și să locuiască singure. Toți acești factori au un impact asupra sănătății, dar nu sunt direct influențați de HIV. 

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii ar trebui să înroleze în studiu persoane cât mai asemănătoare, dar care nu au HIV. De exemplu, unii cercetători au comparat bărbați gay care trăiesc cu HIV cu bărbați gay de aceeași vârstă, HIV negativi. Este mult mai probabil ca stilul de viață și speranța de viață în cele două grupuri să fie aproximativ similare. 

Acest fel de cercetări au înrolat și alte grupuri. De exemplu, s-a realizat un studiu care a examinat starea de sănătate a militarilor americani veterani. O tremie din ei aveau HIV și două treimi nu aveau. Cercetătorii au urmărit 1000 de veterani HIV negativi și 1000 de veterani HIV pozitivi, timp de peste 10 ani, iar rezultatele au fost:

 • 13 atacuri de cord în grupul HIV negativ, la o vârstă medie de 56 de ani.

 • 20 atacuri de cord în grupul HIV pozitiv, la o vârstă medie de 56 de ani.

 • 74 cancere în grupul HIV negativ, la vârsta medie de 59 de ani.

 • 95 cancere în grupul HIV pozitiv, la vârsta medie de 58 de ani.

Deci, în acest caz, comparând persoane care au avut experiențe similare de viață, cercetătorii au observat probleme de sănătate care au apărut în ambele grupuri. Sunt rate mai mari de îmbolnăire la persoanele care trăiesc cu HIV, dar nu sunt mari. Și nu sunt diferențe semnificative la vârsta medie la care persoanele dezvoltă probleme de sănătate. Cercetătorii au comentat: ”Aceste descoperiri ar trebui să reasigure persoanele HIV pozitive că va fi puțin probabil să experimenteze aceste afecțiuni cu mult înaintea celor de aceeași vârstă, care îmbătrânesc fără HIV”.

De ce sunt afecțiunile asociate vârstei mai comune la persoanele care trăiesc cu HIV?

Cu toate că studiul menționat mai sus nu a găsit evidențe că HIV ar grăbi procesul de îmbătrânire, a descoperit că persoanele HIV pozitive sunt puțin mai predispuse la a dezvolta probleme cardiace și cancere decât alte persoane. Indiferent de grupa de vărstă, persoanele care trăiesc cu HIV au avut rate mai mari decât alte persoane de aceeași vârstă. Alte studii au avut rezultate asemănătoare despre diabet, boli ale rinichilor, ficatului, probleme ale oaselor și alte afecțiuni.

Există un număr de factori diferiți, care probabil contribuie la frecvența crescută a acestor afecțiuni, la persoanele care trăiesc cu HIV. Acești factori pot fi grupați în 3 arii diferite – oamenii, sistemul imunitar și medicația. Există o dezbatere științifică în derulare, despre cât de important este fiecare factor, dar toți sunt de accord că toți 3 au un impact.

1. Oamenii

Așa cum am menționat mai sus, stilul de viață și experiența persoanelor care trăiesc cu HIV pot să nu fie identice cu cele ale populației generale. De exemplu, persoanele care trăiesc cu HIV este mai probabil că vor fuma și că vor avea niveluri crescute de stres. Cum fumatul și stresul contribuie la apariția bolilor de inimă, nu este surprinzător ca persoanele care trăiesc cu HIV să aibă o rată mai crescută de apariție a acestora. 

Persoanele HIV pozitive au tendința să aibă o rată mai crescută de infecții virale, cum ar fi Virusul Hepatic C (HCV), Virusul Papilloma Uman (HPV) și Virus Herpetic Uman tip 8 (HHV). Pe lângă alte particularități, acestea sunt toate asociate cu cancere, care sunt mai frecvente la persoanele care au HIV.

Așadar afecțiuni care nu sunt legate direct de HIV pot crește riscul apariției problemelor de sănătate la persoanele HIV pozitive.

2. Sistemul imunitar

Este clar că un sistem imunitar scăzut face mult mai probabilă apariția problemelor de sănătate și a bolilor. Persoanele care au un număr scăzut de celule CD4 sunt mult mai predispuse să se îmbolnăvească. De asemenea, persoanele care au avut un număr de CD4 foarte mic în trecut (de exemplu, înainte să fie diagnosticate), chiar dacă numărul de CD4 a crescut de atunci, au probabilitatea mai mare să dezvolte unele afecțiuni.  

Luarea tratamentului HIV întărește sistemul imunitar și previne multe boli, dar se pare că nu recuperează total din punct de vedere al sănătății și nici nu inversează toată deteriorarea sistemului imunitar. HIV poate continua să cauzeze niveluri scăzute de inflamații și activări imune. Acest răspuns disfuncțional al sistemului imunitar la HIV este posibil să contribuie la o gamă largă de probleme de sănătate.

HIV nu este singura cauză a inflamațiilor și activărilor imune. Alte infecții virale, fumatul, consumul compulsiv de alcool, consumul de droguri, consumul excesiv de grăsimi și obezitatea sunt de asemenea factori care contribuie. 

Studiile de cercetare au arătat că persoanele care trăiesc cu HIV au un nivel mai mare de chimicale eliberate de celule în timpul inflamarii și activări imune (precum nterleukin-6, proteinei C-reactivă, CD14 și D-dimeri). În afară de acestea, multe sunt încă necunoscute. Deocamdată nu este clar dacă cauzele sunt factorii stilului de viață, timpul îndelungat al infecției cu HIV sau altele aspecte. Oamenii de știință sunt nesiguri exact ce niveluri ale fiecărei chimicale sunt asociate cu un risc crescut de apariție a problemelor de sănătate.  

Cercetătorii au observat niște similarități între persoanele care trăiesc cu HIV și persoanele vârstnice. Acestea au influențat viitoare cercetări care să observe dacă HIV cauzează îmbărânire prematură sau nu. Vorbim despre o arie de cercetare continuă, în care deocamdată nu este clar care sunt implicațiile practice.

Luarea tratamentului HIV este în continuare cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a limita inflamarea sistemului imunitar și activarea imună.

Alte medicamente care pot reduce inflamarea nu au fost încă descoperite. Urmarea recomandărilor pentru un stil de viață sănătos va reduce de asemenea procesul inflamator.

3. Medicația

Dacă ai fost diagnosticat cu HIV de mult timp, acum mai mulți ani, probabil că ai luat medicamente anti-HIV care acum nu mai sunt recomandate. Despre unele dintre aceste medicamente vechi se știe acum că au avut un nivel dăunător pentru colesterol, rinichi, ficat și oase. (Din păcate, la noi în țară se mai prescriu unele din aceste medicamente, deși în alte țări s-a renunțat la ele, de mai mulți ani). În timp ce toate medicamentele au efecte adverse, medicamentele moderne anti-HIV sunt mult mai sigure. Medicamentele de azi (cele noi) au probabilitatea mult mai mică să contribuie la afecțiunile asociate vârstei, la persoanele care trăiesc cu HIV.

Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția acestor afecțiuni

În contrast cu idea că debutul precoce al afecțiunilor asociate vârstei sunt inevitabile, poți face multe pentru a-ți conserva sănătatea și pentru a reduce riscul apariției acestor afecțiuni.

 • Ia tratamentul HIV și menține-ți încărcătura virală nedetectabilă.

 • Mergi regulat la spital și permite personalului medical să îți monitorizeze sănătatea, astfel încât orice problemă care apare să fie detectată din timp.

 • Ia statine, medicamente pentru tensiunea arterială și alte medicamente preventive, dacă îți sunt recomandate de către medic.

 • Nu fuma. Studiile au demonstrat că fumatul are un impact mai mare decat HIV asupra speranței de viață a persoanelor HIV pozitive.

 • Limitează consumul de alcool și droguri.

 • Menține-te la o greutate sănătoasă. În particular, acumulările de grăsime din jurul abdomenului sunt asociate cu mai multe probleme de sănătate.

 • Fă regulat activități fizice, nu doar pentru controlul greutății, dar și pentru a menține masa musculară și forța.

 • Mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată.

 • Menține-ți creierul activ citind, învățând lucruri noi sau făcând orice altceva te stimulează.

 • Rămâi activ din punct de vedere social. Fă un efort să te vezi cu prietenii și familia, implică-te în activități, voluntariază la un ONG sau mergi la evenimente sociale.

Situația actuală

Deși există o incertitudine inevitabilă cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, putem analiza modul în care trăiesc astăzi persoanele HIV pozitive. Majoritatea trăiesc bine și au o sănătate bună. Multe persoane care trăiesc cu HIV nu au niciodată boli asociate de HIV. Condițiile de sănătate pe care le au unele persoane cu HIV, pot fi în mare parte gestionate cu medicamente și modificări ale stilului de viață. Ratele de deces sunt mai scăzute ca niciodată.

Pe baza tendințelor actuale, se estimează că persoanele care trăiesc cu HIV, care au avut un număr de CD4 peste 350 și o încărcătură virală nedetectabilă până la sfârșitul primului an de tratament HIV, vor avea o durată de viață mai mare decât cea a persoanelor din populația generală. Îmbunătățirile pe care le-am observat la tratamentul și îngrijirile HIV, în ultimii ani, ne-ar putea determina să fim mai degrabă optimisti, decât pesimisti.

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.