Sari la conținut

InformatHIV / Transmitere și prevenire

Încărcătura virală nedetectabilă și transmiterea – informații pentru persoanele HIV pozitive


Puncte cheie:

  • Tratamentul eficient pentru HIV reduce cantitatea de virus din fluidele corpului

  • Odată ce cantitatea de HIV din corp este redusă la un nivel ”nedetectabil”, nu mai poți transmite HIV în timpul sexului.

  • Aceasta explică sloganul ”Nedetectabil = Netransmisibil” (”N=N”).

Cantitatea de HIV din fluidele corpului se numește încărcătură virală. Tratamentul HIV eficient (terapia antiretrovirală) suprimă cantitatea de HIV din fluidele corpului până la punctul în care testele standard nu mai pot detecta nicio unitate de HIV, sau descoperă doar o cantitate infimă.

Medicii numesc acest lucru ”supresie virală”, dar este cunoscută și ca ”având o încărcătură virală nedetectabilă” sau ca ”fiind nedetectabil”.

Dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă nu înseamnă că ești vindecat de HIV. Dacă nu mai iei tratamentul, încărcătura virală va crește până când va deveni din nou detectabilă.

Să ai o încărcătură virală nedetectabilă înseamnă ca nu mai există suficiente unități de virus în fluidele corpului, astfel încât nu mai poți transmite HIV prin actul sexual. Cu alte cuvinte, nu mai ești infecțios.

Cât timp încărcătura virală rămâne nedetectabilă, șansa de a transmite HIV unui partener sexual este zero. Precum spune și sloganul ”Nedetectabil = Netransmisibil” sau ”N=N”.

Aceste informații sunt scrise pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Același subiect este acoperit și de articolul următor, adresat persoanelor care nu au HIV.

Încărcătura virală în diferite stadii

În primele câteva săptămâni de la contractarea virusului, încărcătura virală este de obicei foarte ridicată – în mod tipic câteva milioane de ”copii virale pe mililitru de sânge” (copii/ml). În acest punct există un risc considerabil de a transmite HIV. De fapt, mulți oameni iau HIV de la cineva care tocmai ce l-a luat la rândul său și care nu știe.

După această perioadă de început a infecției, încărcătura virală de obicei scade. O încărcătură virală tipică, la cineva care nu ia tratament, este în jur de 50,000 copii/ml. Însă există încă un risc considerabil de a da HIV.

După începerea tratamentului HIV, încărcătura virală de obicei scade rapid. Între trei și cinci luni de la începerea tratamentului, încărcătura virală la majoritatea oamenilor va deveni nedetectabilă (sub 50 copii/ml). Acest lucru se poate întâmpla și mai devreme, după câteva săptămâi.

Îți recomandăm să aștepți până când vei avea două rezultate nedetectabile la rând, într-o perioadă de șase luni, înainte să te bazezi pe acest lucru. Dacă ai menținut o încărcătură virală nedetectabilă pentru cel puțin 6 luni și continui să ai o bună aderență la tratament, studiile clinice au demonstrat că nu mai există niciun risc să mai transmiți HIV din acel moment.

Cadrele medicale ar trebui să ofere această informație tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Să explice dovezile științifice care se află în spatele N=N, subliniind importanța aderenței complete la tratamentul HIV și accentuând că N=N este o condiție dependentă de păstrarea încărcăturii virale la nivel nedetectabil.

Rezultatele științifice

Primul mare studiu care arată că persoanele cu o încărcătură virală mică nu sunt infecțioase, provine de la o cercetare din anul 2000, realizată pe o cohortă de 415 cupluri heterosexuale. Acest studiu a descoperit că niciun partener cu o încărcătură virală sub 1500 copii/ml nu a transmis HIV.

În 2011, o cercetare foarte mare numită HPTN 052 a concluzionat că tratamentul HIV reduce riscul transmitere a virusului către un partener heterosexual cu 96%. Motivul pentru care rezultatul nu a fost de 100% este că o singură persoană din cercetare a luat HIV, dar acest lucru s-a întâmplat la câteva zile de când partenerul lor începuse tratamentul (deci nu devenise încă nedetectabilă). De-a lungul altui studiu desfășurat timp de 4 ani, nicio persoană cu o încărcătură virală nedetectabilă nu a transmis virusul către partener.

Rezultatele finale ale studiilor PARTNER 1 și PARTNER 2 au fost anunțate în 2016 și respectiv 2018. Între acestea două, cercetătorii au recrutat 972 cupluri gay și 516 cupluri hetero în care unul dintre parteneri avea HIV, iar celălalt nu. Pe toată desfășurarea studiului, cuplurile gay au avut 77.000 de acte sexuale penetrative neprotejate, iar cuplurile heterosexuale 36.000 de acte sexuale neprotejate. Studiile PARTNER nu au găsit nici măcar o singură transmitere de HIV de la partenerul HIV pozitiv care avea o încărcătură virală nedetectabilă (sub 200 copii/ml).

Într-un studiu similar din 2017, realizat exclusiv pe 343 de cupluri gay de bărbați, Opposites Attract, de asemenea nu s-a găsit nicio transmitere de HIV în 17.000 de acte sexuale fără prezervativ, de la o persoană cu încărcătură virală nedetectabilă.

În aceste trei studii, nicio transmitere de HIV de la un partener sexual nedetectabil nu a avut loc în aproape 130.000 de acte sexuale penetrative, fără prezervativ. Aceasta înseamnă că riscul transmiterii HIV, de la un partener cu încărcătura virală nedetectabilă, este statistic echivalent cu 0%.

Unii parteneri HIV-negativi din aceste studii au luat HIV. Dar, prin testare genetică, cercetătorii au ajuns la concluzia că toate aceste infecții au venit de la alte persoane decât de la partenerul lor principal, care a participat la studiu.

Ce înseamnă acest lucru pentru mine?

Multe persoane care trăiesc cu HIV văd faptul că sunt neinfecțioase și se eliberează de anxietatea asociată transmiterii, ca beneficiu foarte importante ale tratamentului HIV. Creșterea conștientizării publice asupra N=N poate reduce și stigma asociată persoanelor care trăiesc cu HIV.

Dacă nu vei mai folosi prezervativul, ar fi probabil o idee bună să discuți cu partenerul/partenerii tăi și să verifici dacă se simt confortabil cu această decizie. În mod similar, dacă partenerul tău ia PrEP (Profilaxie Pre-Expunere) dar tu consideri că nu ar mai fi nevoie să ia (pentru că ai o viremie nedetectabilă), va trebui să discuți acest aspect cu el.

O discuție despre ce înseamnă o încărcătură virală nedetectabilă, cu partenerii tăi HIV negativi, ar putea să le reducă acestora anxietatea și frica referitoare la posibilitatea contractării HIV. Dar această informație s-ar putea să fie foarte nouă, pentru majoritatea persoanelor care nu au HIV. Ar putea să le ia ceva timp până vor înțelege sau vor începe să aibă încredere în ceea ce îi spui.

Avem de asemenea și un articol cu informații pentru persoanele care nu au HIV, pentru a le ajuta să înțeleagă impactul unei încărcături virale nedetectabile asupra transmiterii HIV.

Înțelegerea faptului că Nedetectabil = Netransmisibil, este util în mod special persoanelor care vor să aibă copii. În cuplurile în care o persoană are viremie nedetectabilă, iar cealaltă este HIV negativă, acestea pot face sex neprotejat pentru a concepe un copil.

Cu toate acestea, legislația în legătură cu HIV nu prea a ajuns din urmă dovezile științifice. În unele țări, sexul neprotejat fără a informa partenerul de statusul tău HIV este o infracțiune, indiferent de probabilitatea transmiterii HIV. Pentru informații despre fiecare țară în parte, puteți accesa site-ul criminalisation.gnpplus.net

Dar Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS-uri)?

Este important să reții că, deși tratamentul HIV îți va proteja partenerii ce nu vor putea lua HIV de la tine, acesta nu ii protejează nici pe ei și nici pe tine de alte infecții cu transmitere sexuală (ITS). Din acest motiv, sunt recomandate controalele medicale asupra sănătății sexuale. Folosirea prezervativelor va ajuta la prevenția ITS-urilor.

O altă întrebare ar fi dacă o ITS ar putea duce la o încărcătură virală crescută. Acest lucru se întâmplă persoanelor care au HIV și care nu iau tratament: de exemplu sifilisul poate dubla încărcătura virală.

Dar nu este aceeași situație pentru persoanele care iau tratament HIV și care au o încărcătură virală nedetectabilă. În studiile PARTNER și Opposites Attract, nu a existat nici măcar o singură transmitere HIV, chiar dacă multe persoane aveau ITS-uri.

Dacă menții o bună aderență la tratamentul HIV, a lua o infecție cu transmitere sexulă nu va crește încărcătura virală de la nedetectabilă la detectabilă. Tratamentul eficient previne transmiterea HIV prin sex, chiar dacă sunt prezente și alte ITS.

Dacă am o ușoară dereglare în încărcătura virală, aș putea să dau HIV mai departe?

Persoanele cu o încărcătură virală nedetectabilă pot avea experiența unei ușoare dereglări în încărcătura virală. În acest caz, încărcătura virală crește până la un nivel redus, dar detectabil, înainte să devină din nou nedetectabilă la următorul test.

De exemplu, încărcătura ta virală poate să crească temporar la 60 copii/ml sau la 150 copii/ml. Acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze.

Ține minte că în studiile PARTNER și Oppsites Attract, ”nedetectabil” a fost definit ca fiind sub 200 copii/ml. Aceste studii au arătat că transmiterea nu poate avea loc la acest nivel.

Totuși, o dereglare poate să indice o problemă dacă apare simultan când ai ratat sau ai întârziat cu dozele de medicament, sau dacă încărcătura ta virală rămâne la nivel detectabil la două teste consecutive.

Nu este încărcătura virală din spermă, fluide vaginale sau rect mai importantă decât cea din sânge?

Încărcătura virală din sânge și din alte fluide este de obicei foarte asemănătoare – dacă virusul din sângele tău este nedetectabil, este de așteptat să fie nedetectabil și în alte părți. Ocazional, persoanele cu HIV nedetectabil în sânge pot avea niveluri crescute de HIV în alte fluide corporale, dar extrem de rar la niveluri infecțioase.

Tratamentul HIV funcționează întotdeauna?

Aproximativ o persoană din șase nu ating un nivel viral nedetectabil, sau tratamentul nu le mai funcționează, în primul an – în cazul primului lor regim de tratament HIV. În timpul celui de-al doilea an de terapie, șansa ca tratamentul tău să nu mai funcționeze este de aproximativ 1 la 20, iar acest procentaj scade în următorii zece ani la aproximativ 1 la 50 șansă de eșec terapeutic.

Așadar, cu cât ai avut mai mult timp o anumită terapie HIV, cu atât mai puțin probabil este ca aceasta sa nu mai funcționeze. Aproape toată lumea care intră în al doilea sau al treilea regim terapeutic își reduce încărcătura virală la un nivel nedetectabil.

Dacă tratamentul unei persoane nu rezultă într-o încărcătură virală nedetectabilă, aceasta se întâmplă de obicei pentru că au probleme în a lua tratamentul așa cum le-a fost prescris, de exemplu nu își iau pastilele la timp, sau sar dozele. Dacă ai probleme cu aderența la tratament, vorbește cu medicul tău și acesta ar putea găsi o combinație de medicamente care ți se potrivește mai bine.

N=N se aplică la toate tipurile de sex?

O încărcătură virală nedetectabilă va preveni transmiterea HIV în timpul sexului oral, sexului vaginal și sexului anal. Prezervativele nu sunt necesare pentru prevenirea transmiterii HIV dacă încărcătura ta virală este nedetectabilă.

N=N se aplică și la transmiterea HIV prin metode non-sexuale?

Această pagină este dedicată în special transmiterii HIV în timpul sexului.

Dar o încărcătură virală nedetectabilă este crucială și pentru concepție, sarcină și naștere. Dacă îți menții un nivel viral nedetectabil în timpul sarcinii, riscul ca HIV să fie transmis fătului este de 0.1%, sau de 1 la 1000.

În timpul alăptării, nivelul nedetectabil de viremie reduce semnificativ riscul de transmitere, chiar dacă nu elimină complet această posibilitate. În țările în care sunt disponibile apa curată și echipamentele sterile, hrănirea copilului cu o formulă de lapte praf este cea mai sigură metodă.

Dacă consumi droguri înjectabile și folosești la comun acele sau alte echipamente de injectare, cu alte persoane, faptul că iei tratament HIV și că ai o încărcătură virală nedetectabilă reduce mult riscul transmiterii HIV, dar nu știm cât de mult.


Poate te interesează și:

  • Profilaxia Post-expunere (PEP)

  • Cum să folosești prezervativul vaginal?

  • De ce se rup prezervativele?

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.