Puncte cheie
Dacă ai probleme în administrarea tratamentului pentru HIV, este important să fii sincer cu echipa ta medicală.
Există multe motive pentru care poate fi necesar să schimbi tratamentul, inclusiv eșecul virologic, rezistența, efectele secundare, interacțiunile medicamentoase, simplificarea, costul, sarcina și infecția cu hepatita B.
Dacă te gândești să oprești sau să schimbi tratamentul, discută cu medicul tău sau cu un alt membru al echipei medicale pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru tine. Este important să nu schimbi tratamentul fără a discuta cu medicul.
Există multe motive pentru care s-ar putea să fie nevoie să îți schimbi tratamentul pentru HIV. Dacă te gândești să oprești sau să schimbi tratamentul, discută cu medicul tău sau cu un alt membru al echipei medicale, pentru a primi suportul necesar în găsirea tratamentului potrivit pentru tine. Nu este indicat să schimbi tratamentul fără să discuți mai întâi cu medicul.
Fiecare regim medicamentos are avantaje și dezavantaje. Găsirea tratamentului potrivit este importantă, deoarece experiența ta și aderența la tratament pot fi influențate de mulți factori, care trebuie gestionați astfel încât să funcționeze în favoarea ta.
Datorită progreselor în tratamentul HIV, este posibil să ai mai multe opțiuni acum decât în momentul alegerii medicamentelor curente. Cunoașterea opțiunilor disponibile este esențială pentru a te asigura că tratamentul este sustenabil pe termen lung și nu îți afectează negativ calitatea vieții.
Schimbarea tratamentului din cauza eșecului virologic
Eșecul virologic apare atunci când tratamentul nu reușește să suprime eficient încărcătura virală.
Scopul tratamentului HIV este să obții o încărcătură virală „nedetectabilă”, de obicei definită ca fiind sub 50 de copii/ml. Încărcătura virală ar trebui să scadă la niveluri nedetectabile în decurs de șase luni de la începerea tratamentului. Dacă nu se întâmplă acest lucru, medicul tău va investiga cauzele și va lucra cu tine pentru a le rezolva.
Cel mai frecvent motiv pentru eșecul virologic este omiterea dozelor și dezvoltarea rezistenței la medicamente (vezi secțiunea următoare pentru mai multe informații). De asemenea, poate fi cauzată de factori fiziologici, inclusiv absorbția, distribuția, metabolismul și excreția suboptimale ale medicamentelor (farmacocinetică), o încărcătură virală foarte mare înainte de tratament și interacțiunile medicamentoase.
Schimbarea tratamentului din cauza rezistenței
Dacă nu iei tratamentul conform prescripției, încărcătura virală poate crește la niveluri detectabile. Aceasta înseamnă că virusul poate deveni rezistent la medicamentele anti-HIV pe care le iei, ceea ce poate duce la eșecul virologic.
Înainte de a schimba tratamentul, ar trebui să faci teste de sânge pentru a vedea la ce medicament(e) ai devenit rezistent. Aceste teste, numite „teste de rezistență”, te vor ajuta pe tine și medicul tău să alegeți medicamentele cu cea mai mare șansă de a fi eficiente împotriva virusului HIV. Testele de rezistență se pot face doar dacă încărcătura virală este detectabilă.
Dezvoltarea rezistenței la un medicament poate duce la „rezistență încrucișată” față de alte medicamente similare.
Există multe medicamente anti-HIV disponibile ca opțiuni de tratament pentru persoanele care au primit multe tratamente în trecut și au un HIV rezistent la medicamente. Este din ce în ce mai ușor să găsești o combinație de medicamente eficientă, aleasă în funcție de istoricul de rezistență individual și de intoleranțele la anumite medicamente.
Printre medicamentele utilizate în tratamentul HIV rezistent se numără:
- bictegravir (în Biktarvy), un inhibitor de integrază
- dolutegravir (Tivicay, inclusiv în Triumeq), un inhibitor de integrază
- elvitegravir (în Stribild și Genvoya), un inhibitor de integrază
- darunavir (Prezista, inclusiv în Rezolsta și Symtuza), un inhibitor de protează
- doravirine (Pifeltro, inclusiv în Delstrigo), un inhibitor non-nucleozidic al revers transcriptazei (NNRTI)
- etravirina (Intelence), un NNRTI
- fostemsavir (Rukobia), un inhibitor de atașare
- ibalizumab (Trogarzo), un inhibitor de post-atașare
- maraviroc (Celsentri), un inhibitor CCR5
- lenacapavir (Sunlenca), un inhibitor de capsidă.
Există și alte opțiuni de tratament în dezvoltare pentru persoanele cu HIV rezistent, care au experimentat multe tratamente, unele dintre acestea acționând împotriva HIV într-un mod complet nou.
Schimbarea tratamentului din cauza efectelor secundare
Toate medicamentele pot provoca efecte secundare, iar medicamentele folosite în tratarea HIV nu fac excepție. Cele mai comune efecte secundare apar la scurt timp după începerea tratamentului, dar unele se dezvoltă după luni sau chiar ani de administrare.
Dacă ai vreun simptom și nu ești sigur dacă este un efect secundar al medicamentului sau un simptom al altceva, discută cu medicul tău sau cu alt membru al echipei tale medicale. Nu ar trebui să te simți obligat să gestionezi singur efectele secundare.
Este deosebit de important să discuți cu medicul dacă dezvolți o erupție cutanată (chiar dacă nu este severă) sau febră la scurt timp după administrarea unor medicamente, cum ar fi abacavirul (Ziagen, inclusiv în Triumeq), nevirapina (Viramune) și etravirina (Intelence), deoarece acestea ar putea fi un semn al unei reacții alergice. Alte efecte secundare se pot agrava în timp, deci este mai bine să le menționezi imediat ce apar.
Dacă efectele secundare cauzează probleme, schimbarea tratamentului poate fi o opțiune.
Schimbarea tratamentului din cauza interacțiunilor medicamentoase
Multe persoane care trăiesc cu HIV trebuie să ia tratament și pentru alte afecțiuni de sănătate. Administrarea a două sau mai multe medicamente împreună poate schimba eficacitatea sau efectele secundare ale acestor medicamente.
Când ți se prescriu sau se eliberează alte medicamente, este important ca medicul sau farmacistul să știe ce medicamente antiretrovirale iei. Aceasta include orice medicamente eliberate fără prescripție medicală, vitamine, remedii pe bază de plante și droguri recreative. Evitarea posibilelor interacțiuni medicamentoase este cheia pentru ca tratamentul să fie eficient.
Schimbarea tratamentului din cauza simplificării
Poți schimba tratamentul pentru a trece la unul care implică mai puține pastile, doze mai mici sau mai puține constrângeri, făcându-l mai ușor de administrat. Este posibil să ai mai multe opțiuni de tratament disponibile acum decât atunci când ai început regimul curent, datorită progreselor în tratamentul HIV.
Simplificarea poate presupune trecerea de la un regim cu trei medicamente la unul cu două medicamente.
Schimbarea tratamentului din cauza sarcinii
Dacă plănuiești să rămâi însărcinată sau ai rămas recent însărcinată, este posibil să fie necesar să treci la un tratament diferit. Este recomandat să discuți cu medicul tău dacă plănuiești o sarcină, pentru a face eventualele ajustări necesare.
Schimbarea tratamentului din cauza infecției cu hepatita B
Dacă ai și hepatita B, poate fi necesar să incluzi în tratamentul tău fie tenofovir disoproxil, fie tenofovir alafenamidă, deoarece acestea tratează și hepatita B. Odată ce ai început tratamentul cu tenofovir, este important să nu îl întrerupi, deoarece acest lucru poate cauza reapariția hepatitei B și poate crește riscul de probleme hepatice.
Schimbarea tratamentului din cauza costurilor
Medicul tău poate sugera schimbarea la un medicament mai eficient din punct de vedere al costului sau la unul generic, care este creat pentru a fi echivalentul unui medicament de marcă aprobat anterior.
_
Articol revizuit în noiembrie 2024.
Editarea articolelor publicate inițial în 2019 și actualizarea lor cu cele mai recente informații, bazate pe studii clinice și descoperiri recente din domeniul medical, a fost posibilă datorită MSD.
MSD nu are control editorial și nu influențează în niciun fel conținutul acestor articole.
Poate te interesează și:
Durata de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV
Întreruperile de tratament
Interacțiunile dintre tratamentul HIV și drogurile recreaționale