Servicii de sănătate
Spitalele și clinicile de boli infecțioase
Spitalele și clinicile de boli infecțioase
Puncte cheie:
Este bine să pregătești niște întrebări scrise, înainte să te vezi cu medicul.
Testele de sânge sunt o parte esențială a îngrijirilor HIV.
Medicul tău te poate trimite să vezi și alți medici, de pe alte secții, în timpul vizitei tale la spital.
Programările regulate la clinica HIV sunt importante pentru monitorizarea sănătății, în special a rezultatelor analizelor de sânge. Dacă ai fost diagnosticat recent cu HIV sau dacă esti bolnav în acest moment, aceste întâlniri pot fi destul de frecvente. Când lucrurile sunt mai stabile, un control la fiecare șase luni este de ajuns.
Aceast articol informativ oferă informații despre ceea ce ar putea implica o vizită tipică la o clinică HIV. Dar practicile de lucru diferă între clinici, astfel încât este posibil ca experiențele tale să fie diferite de cele descrise aici.
Înainte de programări
Este o idee bună să îți faci programare cu câteva săptămâni sau măcar zile înainte, dacă este posibil, atunci când mergi la clinică pentru o programare de rutină. Gândește-te la orice întrebări ai dori să le adresezi medicului tău. Scrie aceste întrebări pentru a te ajuta să îți amintești de ele.
Unele clinici HIV sunt aglomerate, așa că, dacă nu poți face programarea, ar fi util dacă ai contacta clinica cât mai curând posibil.
Încearcă să ajungi la timp. Dacă întârzii și îți lipsește programarea, este posibil să aștepți mult timp până când medicul te poate vedea.
Timpul de așteptare
Clinicile ar trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că ești consultat la ora la care ai programare. Dar deseori au loc întârzieri. Ar trebui să fii informat despre orice întârzieri preconizate. Ai dreptul să cunoaști motivul întârzierii și cât timp vei continua să aștepți. Încearcă să fii răbdător și politicos. Este ideal să păstrezi o relație bună cu personalul medical, cu care te vei revedea în fiecare lună, când ridici tratamentul și atunci când mergi să efectuezi testele de monitorizare.
Întâlnirea cu medicul curant
Dacă mergi la un medic pentru prima dată, ar trebui să se prezinte și ar trebui să îți solicite acordul dacă un student sau un alt profesionist din domeniul sănătății dorește să stea la consultație.
Ar trebui să fii întrebat cum te simți și dacă ai probleme. Să primești rezultatele oricăror teste pe care le-ai făcut, iar medicul tău trebuie să îți explice sensul rezultatelor.
Dacă ai un examen fizic, medicul tău trebuie să îți spună de ce este necesar acest lucru. De asemenea, medicul trebuie să îți zică dacă mai ai nevoie de alte teste și motivul efectuării acestora.
Dacă primești medicamente în plus, doctorul ar trebui să îți explice pentru ce sunt și cum să le iei și dacă pot da efecte adverse. Este ok să ceri lămuriri medicului, în caz că nu înțelegi ceva din ceea ce îți spune.
Ar putea să te trimită la medici de alte specialități. Ideal ar fi să îți explice ce vor presupune respectivele vizite sau intervenții, la fel și despre necesitatea lor.
La sfârșitul programării, medicul tău te poate întreba dacă ai întrebări și îți va spune când să revii la control.
S-ar putea să fie nevoie să mai faci și alte vizite, înainte să părăsești clinica.
Testele de sânge
Testele regulate de sânge sunt esențiale pentru monitorizarea infecției cu HIV. Medicul va completa fișe în timpul vizitei tale și îți va prescrie efectuarea anumitor teste de sânge. Aceste teste vor fi efectuate de un asistent medical. Deci este posibil să fii nevoit să aștepți din nou.
Ridicarea medicamentelor
Medicamentele se ridică dintr-un loc special, spre care vei fi ghidat, dacă ești la prima ta vizită la spital. De aici vei ridica lunar, medicamentele anti-HIV. Unele spitale dau medicamentele odată la două luni.
Dacă vei afla că medicamentele tale HIV lipsesc din farmacia spitalului, ne poți contacta pe pagina Sens Pozitiv sau ne poți trimite mail la: informathiv@gmail.com. Dacă avem medicamentele tale, ți le putem oferi drept donație, fără nici un cost. Facem asta de 10 ani, atunci când statul încalcă dreptul la sănătate și la viață al persoanelor HIV pozitive.
Dacă iei un tratament HIV, trebuie să ți se dea suficient pentru a avea până la următoarea programare la clinică.
Alte servicii psiho-sociale
Centrele de tratament HIV mari, oferă adesea o serie de servicii pe care pacienții le pot utiliza. Aceste servicii îți permit să beneficiezi de expertiza unui număr de profesioniști din domeniul sănătății și sunt concepute pentru gestionarea asistenței și îngrijirilor tale.
O serie de servicii suplimentare, cum ar fi accesul la un psiholog, psihiatru sau asistent social, este posibil să fie disponibile cu trimitere de la medicul tău HIV. Aceste servicii sunt concepute pentru a sprijini, nu pentru a înlocui, îngrijirea specială HIV pe care o primiți de la medicul dumneavoastră HIV, care ar trebui să fie primul tău contact dacă, nu te simți rău sau dacă ai probleme cu medicația.