Sari la conținut

InformatHIV / Tratamentul HIV

Sfaturi pentru aderență


Puncte Cheie

  • Respectarea prescripției medicamentelor tale este esențială pentru eficiența tratamentului HIV.

  • Ar trebui să încerci să iei pastilele în jurul aceleași ore în fiecare zi.

  • Această pagină include sfaturi despre cum să gestionezi dozele omise și sugestii pentru a te ajuta să-ți amintești să iei medicamentele.

  • De asemenea, este important să urmezi instrucțiunile privind alimentele și să verifici posibilele interacțiuni între medicamente.

Luarea medicamentelor conform prescripției este adesea numită „aderență”. Aderența la tratamentul tău HIV înseamnă:

  • Luarea tuturor medicamentelor care constituie combinația ta de tratament HIV în cantitățile corecte.

  • Luarea medicamentelor la timpul corect și, de preferință, în jurul aceleași ore în fiecare zi. De exemplu, ai putea să le iei dimineața.

  • Urmarea oricăror instrucțiuni legate de alimente. Unele medicamente trebuie luate cu alimente pentru a fi absorbite corespunzător, în timp ce altele trebuie luate pe stomacul gol.

  • Verificarea interacțiunilor cu alte medicamente. Acest lucru include orice medicamente prescrise, medicamente fără prescripție, remedii pe bază de plante și alternative, precum și droguri recreaționale.

Contează dacă omisi doze din tratamentul meu HIV?

Cele mai bune rezultate ale tratamentului HIV se observă la persoanele care iau toate, sau aproape toate, dozele medicamentelor în mod corect. Cercetările arată că omisiile de doze sunt asociate cu:

  • o creștere a încărcăturii virale

  • o scădere a numărului de celule CD4

  • un risc crescut de rezistență.

Dacă, în general, iei medicamentele la timpul corect și în mod corect, este mai puțin probabil să apară probleme dacă uiți foarte rar să iei medicamentele sau dacă le iei târziu.

Dar dacă ai omis deja multe doze și ceva de acest fel se întâmplă, este mai probabil ca lucrurile să meargă prost.

Ce ar trebui să fac dacă omisi o doză din tratamentul meu HIV?

Ar trebui să încerci să iei fiecare doză a tratamentului tău HIV conform prescripției. Totuși, uneori este posibil să uiți să iei o doză sau să o iei mai târziu.

Ceea ce ar trebui să faci în legătură cu o doză omisă va depinde de circumstanțe. Dacă omisi o doză și nu ești sigur ce să faci, întreabă clinica ta pentru sfaturi.

În cele mai multe cazuri, opțiunea cea mai sigură este să iei doza omisă imediat ce îți dai seama. După aceea, ar trebui să te întorci la programul normal. Dar dacă îți dai seama că ai omis o doză aproape de momentul în care trebuie să iei următoarea doză, ia doar cantitatea normală. Nu lua o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă vomi după ce ai luat tratamentul HIV, de obicei nu este necesar să iei o altă doză. Acest lucru se datorează faptului că medicamentul a fost deja absorbit în organism. Totuși, poate fi necesar să iei o altă doză dacă:

  • au trecut mai puțin de 2 ore de când ai luat pastilele

  • iei Eviplera sau rilpivirină și au trecut mai puțin de 4 ore de când ai luat pastilele

  • vezi pastilele sau fragmente din ele în vărsătură.

Dacă omis frecvent doze de medicamente sau le iei târziu, discută despre acest lucru cu medicul tău sau cu alți membri ai echipei tale de la clinică. Aceștia îți pot oferi sfaturi și suport. În unele cazuri, poate fi util să schimbi tratamentul pentru a avea medicamente cu un risc mai scăzut de rezistență.

Zece sfaturi pentru a lua medicamentele

  1. Exersează înainte de a începe.
    Poate fi util să folosești doze „de practică” de bomboane sau mentă înainte de a începe medicamentele. Ia-le:

    • la aceeași oră la care trebuie să iei medicamentele

    • în aceleași cantități ca medicamentele tale, de exemplu, dacă vei lua trei tablete în fiecare zi, mănâncă trei bomboane

    • respectând restricțiile alimentare pe care trebuie să le urmezi, de exemplu, luându-le cu o masă.

  2. Asociază luarea medicamentelor cu o activitate zilnică.
    Ar putea fi mai ușor să faci din administrarea tratamentului HIV un obicei dacă îl combini cu un alt obicei. Acest lucru ar putea fi periajul dinților, cina sau mersul la culcare. Poate fi util să îți păstrezi medicamentele într-un loc care să te ajute să îți amintești. De exemplu, dacă vrei să iei medicamentele în același timp cu periajul dinților, păstrează tabletele aproape de periuța de dinți.

  3. Folosește o cutie pentru pastile.
    Multe persoane găsesc utile cutiile pentru pastile. Acestea au secțiuni separate în care poți pune fiecare doză a medicamentelor tale. În special, dacă iei un număr mare de medicamente la diferite ore ale zilei, o cutie cu compartimente pentru zilele săptămânii și orele din zi ar putea fi utilă. Poate fi util să îți umpli cutia de pastile la începutul săptămânii, pentru a putea urmări ce trebuie să iei în fiecare zi.

  4. Informații de bază despre luarea medicamentelor la timp.
    Cutii pentru pastile pot fi disponibile gratuit de la clinica ta HIV sau poți cumpăra una. Verifică cu farmacistul tău dacă toate medicamentele tale pot fi păstrate într-o cutie pentru pastile. Acest lucru se datorează faptului că unele pastile trebuie păstrate în recipientul original. De exemplu, flaconul în care vine Truvada conține o capsule mică care menține tabletele uscate.

  5. Setează un memento pe telefon.
    Unele persoane consideră că setarea unei alarme pe telefonul mobil sau ceas le ajută să își amintească să ia medicamentele. Există, de asemenea, aplicații pentru telefon care îți vor trimite un memento. Dacă locuiești cu cineva care știe despre statutul tău HIV, ai putea să-i ceri să te ajute să îți amintești să iei medicamentele.

  6. Păstrează un jurnal.
    Poți încerca să ții un jurnal în care să notezi fiecare doză a medicamentului pe care o iei sau să folosești un calendar și să bifezi fiecare zi în care iei pastilele.

  7. Ai doze suplimentare disponibile.
    Păstrează doze suplimentare ale pastilelor într-un recipient adecvat în locuri utile. Acest lucru ar putea include păstrarea unor pastile în geanta ta, în buzunarul de la jachetă, la muncă sau la facultate, la un prieten sau în mașină. Astfel, vei avea disponibile pastilele dacă ai nevoie de ele.

  8. Este important să te asiguri că medicamentele tale sunt păstrate departe de accesul copiilor. Și amintește-ți că medicamentele pot expira.

  9. Planifică pentru ieșiri nocturne.
    Dacă ieși seara și crezi că există șansa să nu te întorci acasă înainte de următoarea doză de medicamente, ia suficiente medicamente cu tine. Fii conștient că personalul de securitate poate să nu recunoască medicamentele prescrise și este posibil să fii întrebat despre acestea.

    Dacă plănuiești să consumi alcool sau să iei droguri care ți-ar putea afecta memoria, încearcă să planifici dinainte cum să gestionezi acest lucru. Acest lucru ar putea implica setarea unei alarme pe telefonul tău sau spunerea unui prieten să îți amintească când este timpul să iei medicamentele.

    Dacă ești îngrijorat de posibilele interacțiuni între medicamentele tale HIV și drogurile recreaționale, discută cu medicul tău sau cu un alt membru al echipei tale de sănătate. Aceștia ar trebui să îți ofere sfaturi despre cum să reduci în siguranță interacțiunile. Nu omite dozele. Pentru mai multe informații, citește despre interacțiunile dintre tratamentul HIV și drogurile recreaționale.

  10. Fii pregătit când călătorești.
    Plecarea în vacanță sau într-o călătorie de afaceri poate afecta aderența ta. Schimbarea rutinei poate însemna că ești departe de indicii care, de obicei, te ajută să îți amintești să iei medicamentele.

    Chiar dacă, de obicei, nu ai nevoie de memento-uri pe telefon sau cutii pentru pastile pentru a ține evidența, s-ar putea să le găsești utile când călătorești.

    Dacă călătorești într-un fus orar diferit, ar trebui să încerci să te asiguri că iei medicamentele la aceleași intervale ca de obicei. Personalul clinicii tale îți poate oferi sfaturi despre cum să faci acest lucru. Există mai multe informații pe pagina „Călătorind cu medicamente HIV – schimbări de fus orar”.

    Asigură-te că iei suficiente medicamente cu tine. Obținerea unor medicamente suplimentare poate fi dificilă sau chiar imposibilă în alte țări. Ia câteva doze suplimentare în cazul în care întârzieri.

    Păstrează unele sau toate medicamentele în bagajul de mână, deoarece este mai puțin probabil să se piardă.

    Dacă călătorești într-o altă țară, ia o copie a rețetei tale sau o scrisoare de la medicul tău care explică că medicamentele tale sunt pentru o afecțiune medicală cronică.

    Păstrează medicamentele în recipientul original cu eticheta de la farmacie atașată.

    Dacă călătorești cu persoane care nu știu despre sănătatea ta, planifică dinainte cum să gestionezi această situație. De exemplu, având o sticlă de apă lângă pat ți-ar putea oferi mai multă intimitate pentru a lua medicamentele.

Unele țări au restricții de intrare pentru persoanele cu HIV. S-ar putea să te gândești să oprești tratamentul pentru perioada în care ești plecat. Acest lucru nu este recomandat; discută cu medicul tău dacă te gândești să faci acest lucru.

Discută cu medicul tău

Este o idee bună să vorbești cu medicul tău dacă uiți să iei multe doze din tratament sau dacă întâmpini alte probleme cu acesta. Ajutorul este disponibil pentru a te susține în administrarea medicamentelor. Sau ar putea fi posibil să îți schimbi tratamentul astfel încât medicamentele să fie mai ușor de administrat.

Dacă ai întrebări sau îngrijorări cu privire la tratamentul tău, medicul tău sau altcineva din clinica ta, cum ar fi o asistentă, un consilier de sănătate sau un farmacist, ar trebui să fie fericiți să discute cu tine despre acest lucru.

Obține suport din partea colegilor

Medicul tău ar putea să te pună în legătură cu alte persoane care trăiesc cu HIV pentru suport. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul susținătorilor colegiali din clinică sau prin organizații de suport pentru colegi.

_

Articol revizuit în noiembrie 2024. 

Editarea articolelor publicate inițial în 2019 și actualizarea lor cu cele mai recente informații, bazate pe studii clinice și descoperiri recente din domeniul medical, a fost posibilă datorită MSD.

MSD nu are control editorial și nu influențează în niciun fel conținutul acestor articole.


Poate te interesează și:

  • Durata de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV

  • Întreruperile de tratament

  • Interacțiunile dintre tratamentul HIV și drogurile recreaționale

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.