Puncte cheie:
O valoarea scăzută a CD4 arată că sistemul imunitar este slăbit și astfel corpul se poate îmbolnăvi mai ușor
Persoanele cu o valoare scăzută a CD4 ar trebui să evite să mănânce carnea mai puțin gătită, ori produse din lapte nepasteurizat
Apa de la robinet este de obicei bună de băut, dar dacă valoarea CD4 este sub 100, fierbe apa înainte de a o bea.
Dacă ai un sistem imunitar puternic, riscul de a avea o toxiinfecție alimentară nu este mai mare decât a unei persoane obișnuite. Cu toate acestea, sunt unele precauții ce trebuie luate pentru a preveni o toxiinfecție.
Dacă ai o valoare scăzută a CD4 (sub 200), se poate să fii mai vulberabil la o toxiinfecție alimentară. Urmarea unui tratament anti-HIV va ajuta la întărirea sistemului umanitar și va reduce riscul infecțiilor. Respectarea regulilor generale de preparare, gătire și păstrare a hranei poate, de asemenea, reduce riscul toxiinfecțiilor.
Următoarele sfaturi pot fi de folos:
Mâncarea gătită ar trebui păstrată în frigider și consumată în circa doua zile. Porțiile trebuie congelate dacă se vrea să fie păstrate pentru o perioadă mai îndelungată.
Asigură-te că mâncarea gătită a fost complet reîncălzită
Evită alimentele mucegăite sau expirate, ori ouăle crăpate
Spală bine fructele și legumele
Menține curățenia locului de preparare a hranei
Asigură-te că alimentele nepreparate sunt păstrate separat de cele gătite.
Dacă ai un sistem imunitar slăbit, ar trebui de asemenea să:
eviți carnea crudă, ouăle crude sau insuficient gătite
eviți brânzeturile nepasteurizate și albastre (cum ar fi brie sau stilton), precum și laptele ori iaurtul nepasteurizate
eviți iaurtul „viu”, precum și băuturile și suplimentele probiotice.
Dacă ai o valoare scăzută a CD4 (sub 100), o atenție mai mare ar trebui acordată acesteia apei de la robinet, în sensul de a o fierbe înainte de a o consuma.
Poate te interesează și:
Fumatul
Activitate fizică
Controlul greutății corporale și HIV