Puncte cheie
Este recomandată efectuarea testelor care verifică starea sănătății sexuale, pentru persoanele HIV pozitive.
Testările pot identifica infecțiile care nu provoacă simptome.
Astfel, poți afla dacă ai ceva și te poți trata și nu vei transmite mai departe infecțiile.
A avea grijă de sănătatea sexuală este important pentru oricine, dar mai ales dacă trăiești cu HIV.
Dacă ești activ sexual, este important să faci controale periodice pentru sănătatea sexuală. La nivel European este recomandat un screening pentru verificarea sănătății sexuale atunci când pacientul este diagnosticat cu HIV, iar apoi repetarea acestuia, anual. Este recomandat ca bărbații care fac sex cu bărbații și care sunt activi sexual, să facă un control al sănătății sexuale, cel puțin odată pe an. Pentru bărbații considerați cu risc crescut de a avea infecții cu transmitere sexuală (pentru că au făcut sex fără prezervativ cu un partener nou, sau au fost diagnosticați cu o infecție anterior sau din cauza consumului de droguri), recomandarea este să facă un control la fiecare trei luni. Ai putea fi întrebat despre activitatea ta sexuală și la controale de rutină HIV.
De ce testarea este atât de importantă
Dacă ești activ sexual, există șanse să poți lua o infecție cu transmitere sexuală (ITS).
Dacă ai o ITS, poate crește riscul de a transmite HIV, dacă faci sex fără prezervativ.
Dacă ai o ITS, aceasta te poate îmbolnăvii, chiar dacă nu ai simptome evidente. Lăsate netratate, ele pot cauza probleme de sănătate pe termen lung.
Deoarece ITS-urile nu provoacă întotdeauna simptome, de multe ori este necesară o verificare și teste pentru a spune dacă ai o infecție.
Controalele pentru sănătate sexuală își oferă posibilitatea de a te testa și vaccina împotriva virusurilor hepatitei A și hepatitei B.
Hepatita C pare să fie mai ușor transmisă sexual și către bărbații gay care trăiesc cu HIV și poți fi, și poți să beneficiezi de un test, pentru a vedea dacă ai acest virus.
Unde să faci testarea?
Dacă ești o femeie trans sau un bărbat gay, poți merge să te testezi la Checkpoint ARAS București, care este singurul centru de testare ce se adresează exclusiv femeilor trans și bărbaților care fac sex cu bărbați.
Aici vei putea primi servicii de informare, educare, consiliere și testare pentru HIV, Sifilis, Hepatită B și C, evaluarea riscului. De asemenea, vei putea primi prezervative și lubrifianți, gratuit.
*Toate serviciile sunt gratuite, anonime și confidențiale.
Pentru program și detalii, poți găsi informații pe pagina de Facebook Checkpoint ARAS.
Pentru celelalte categorii de persoane, pot fi accesate serviciile de testare și consigliere ale Centrului ARAS Titan sau Centrului de Sănătate ARAS Ocol.
Dacă ești luat în evidență la un spital de boli infecțioase, pentru a-ți monitoriza și trata infecția cu HIV, aceste teste ar tebui să îți fie făcute acolo. Dar poți allege să accesezi serviciile ARAS, în caz că nu beneficiezi de aceste teste la spital sau așa te simți mai confortabil.
La ce să mă aștept
Îți va fi evaluat riscul comportamentului tău sexual, din ultima perioadă și vei beneficia (sperăm) de consigliere pre și post test. Dacă vei accesa serviciile ARAS, consilierea va fi făcută cu siguranță. Acest lucru nu se va întâmpla dacă mergi să faci testele la o clinică private și uneori nici la spitale.
Dacă rezultatele ies pozitiv, vei fi referit la un medic care să te consulte și să îți ofere tratament.
Dacă nu vrei să vorbești despre istoricul tău sexual, ai putea cere medicului, asistentei sau persoanei care te testează șă efectueze toate testele pentru infecții cu transmitere sexuală. Este bine să menționezi dacă iei medicamente de vreun fel, inclusive pentru HIV sau ești allergic la medicamente.
Poți cere să fii testat de o femeie sau un bărbat, dacă te simți mai confortabil așa, dar este posibil să fie nevoie să aștepți mai mult.
Dacă ai răni la nivelul organelor genitale, acestea pot fi, de asemenea, verificate pentru a vedea dacă ai herpes. Ți se va solicita să dai o probă de urină.
Unele dintre rezultatele testelor vor fi disponibile imediat și poți primi rețetă cu tratamentul de care ai nevoie, la aceeași programare. Dacă ai făcut teste în care rezultatele durează mai mult, clinica îți va cere să revi, ca să primești rezultatele.
Personalul din clinică îți poate oferi informații despre sex mai sigur și despre cum să îți protejezi sănătatea sexuală, a ta și a altor persoane. Îți vor cere, de asemenea, să contactezi parteneri sexuali care ar fi putut lua o ITS de la tine, dacă este cazul. Dacă preferați să nu faceți acest lucru, personalul clinicii o poate face pentru tine („notificare partener”) fără a-ți spune numele. Este important ca partenerilor tăi sexuali să li se spună despre posibila infecție, astfel încât să poată fi testați și tratați și să nu transmit mai departe. Personalul clinicii poate oferi trimiteri către alte servicii, cum ar fi servicii de prevenire a riscurilor asociate consumului de droguri sau consiliere.
Dacă ai negi genitale, ți se poate administra un tratament pe care îl poți utiliza acasă sau ți se poate solicita să revi, în mod regulat pentru tratament, oferit de către personalul medical.
Toate tratamentele la clinicile de sănătate sexuală ar trebui să fie oferite în mod confidential.
Poate te interesează și:
Sifilisul
Herpesul
Gonoreea (Blenoragia)