Puncte cheie
HPV se poate transmite prin sex vaginal, anal sau oral neprotejat.
Există vaccinuri împotriva HPV.
Unele tulpini de HPV pot da veruci genitale.
Alte tulpini de HPV pot duce la cancer anal sau cervical.
Virusurile papiloma umane (HPV – Human papillomaviruses) sunt o familie de peste 100 de tulpini de virusuri, dintre care 30 pot afecta zona genitală. Aceste tulpini pot afecta și gura sau gâtul. Verucile (negii) genitale sunt printre cele mai frecvent diagnosticate infecții cu transmitere sexuală (ITS). Cazurile cele mai frecvente se află în rândul persoanelor tinere, deși vaccinările împotriva HPV a femeilor tinere au redus semnificativ numărul infecțiilor. Unele studii au găsit o frecvență foarte ridicată de HPV anal în special la bărbații gay tineri. Alte cercetări au corelat prezența HPV cu riscul de contractare HIV.
Unele tulpini de HPV pot cauza cancer anal sau cervical. Riscul acesta este mai crescut la persoanele HIV pozitive deoarece există șanse mai mari ca virusul să se reactiveze din cauza imunității slăbite, deși cazurile de cancer anal și cervical sunt destul de rare la persoanele HIV pozitive. În cazuri foarte rare, unele tulpini de HPV pot cauza cancer vulvar, vaginal, penian, bucal sau în gât. Luarea tratamentului anti-HIV, alături de o încărcătură virală nedetectabilă și un număr de celule CD4 crescut (peste 200) poate reduce riscul dezvoltării cancerelor provocate de HPV.
Transmiterea
HPV se poate contracta în cadrul sexului neprotejat anal, vagial sau (mai rar) oral. Acesta se poate transmite și prin alte forme de contact fizic apropiat cu zona genitală sau prin folosirea la comun a jucăriilor sexuale, chiar dacă partenerul nu are simptome vizibile de HPV. Este posibil să ai mai mult de o tulpină HPV în același timp.
Este posibil pentru o mamă să dea HPV bebelușului în timpul nașterii, dar cazurile sunt rare.
Prevenția
Folosirea prezervativului pentru contactele sexuale vaginale, anale și orale oferă un grad de protecție față de infecția cu HPV. Cu toate astea, protecția prezervativelor în acest caz nu este completă, deoarece infecția se poate localiza și pe pielea din jurul organelor genitale. Nu folosi la comun jucării sexuale; dacă faci asta, acoperă-le cu un prezervativ sau spală-le bine între utilizări.
Persoanele care au o viață sexuală activă sunt sfătuite să se testeze frecvent pentru infecții cu transmitere sexuală, mai ales atunci când schimbă partenerul. Este recomandat ca persoanele HIV pozitive să se testeze cel puțin anual pentru ITS. Așadar, testele vor trebui să includă și HPV, pe lângă alte infecții cu transmitere sexuală. În anumite situații, se recomandă testarea mai frecventă, precum în cazurile în care ai făcut sex neprotejat cu parteneri noi sau ocazionali. Bărbații gay și bisexuali care fac sex neprotejat (inclusiv sex oral) sunt sfătuiți să se testeze o dată la 3 luni.
Testele pentru HPV sunt de obicei cu plată și pot fi făcute la majoritatea laboratoarelor.
Există două vaccinuri ce se pot face în România, care protejează față de tulpinile cu risc crescut de generare a cancerului cervical sau anal. Vaccinul cu Gardasil (care protejează împotriva tulpinilor HPV cu risc crescut 16,18,6 și 11, care sunt cauzează 90% din verucile genitale) se poate face la orice vârstă. Acesta este demonstrat că asigură o protecție de 100% pentru cel puțin 5 ani.
Vaccinarea are un efect benefic în special pentru persoanele care încă nu au devenit active sexual. Dacă ai fost deja expus la tulpinile HPV acoperite de vaccin, vaccinul nu va reduce riscul bolilor viitoare cauzate de acele tulpini.
Nu există recomandări asupra acestor vaccinuri pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Cercetările recente sugerează că nu există dovezi asupra gradului de protecție al vaccinului pentru bărbații gay în vârstă, împotriva infecției HPV anale, însă e posibil să ofere protecție împotriva infecțiilor HPV orale.
Vaccinul se face doar cu recomandarea și prescripția medicului.
Simptome
Majoritatea tulpinilor de HPV nu dezvoltă simptome vizibile, așadar e posibil ca persoanele afectate să nu știe că au infecția.
Majoritatea cazurilor de veruci genitale vizibile sunt cauzate de tulpinile 6 și 11. Acestea se dezvoltă până la un an de la momentul infectării. Verucile pot avea un aspect similar cu cele care apar și în alte părți ale corpului – mici excrescențe ale pielii cu o textură moale sau tare. Acestea pot apărea câte una, sau mai multe în formă conopidală. De obicei nu sunt dureroase, dar se pot inflama sau pot determina mâncărimi. Ocazional, pot cauza mici sângerări dacă sunt agățate sau rupte.
La femei, verucile pot apărea în interiorul sau exteriorul vaginului, pe colul cervical, în sau în jurul anusului și pe coapse. La bărbați, verucile pot apărea pe capul penisului, în sau în jurul anusului, pe scrot sau pe uretră.
Diagnostic
Pentru femei, screening-ul cervical este folosit pentru a depista modificări celulare pre-canceroase numite displastie. Este prelevată o mică mostră de celule din cervix și examinată la microscop, pentru a vedea dacă există vreo modificare celulară care poate sugera riscul cancerului cervical pe viitor.
Femeilor care trăiesc cu HIV le este recomandat un screening cervical la momentul diagnosticării cu HIV, apoi peste 6 luni și apoi o dată pe an.
Valoarea screening-ului obișnuit pentru celulele pre-canceroase din anus este mai puțin relevantă și clară și nu reprezintă un standard, deși unele clinici îl pot oferi ca opțiune de testare. Ar fi indicat să îți faci un screening, mai ales dacă ai avut veruci anale.
Verucile genitale sunt diagnosticate prin examinare manuală și vizuală a zonelor genitale și anale.
Tratament
În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimină infecția cu HPV în mod natural. În anumite cazuri, infecția persistă și poate cauza alte probleme de sănătate, precum veruci și cancer.
Dacă ai veruci vizibile, există mai multe tratamente, dar niciunul nu vindecă HPV. Tratamentul poate presupune aplicarea unor creme sau lichide topice local, criogenizarea, tratamentul cu laser sau operația.
Aceste proceduri pot fi ușor inconfortabile. Uneori este nevoie ca tratamentul să fie repetat, sau realizat printr-o combinație de metode diferite. Din motive care încă nu se cunosc în totalitate, tratamentele sunt mai eficiente la persoanele care nu fumează. Dacă ești fumător, ar fi bine să încerci să renunți înainte să începi tratamentul verucilor genitale.
Vaccinul pentru HPV nu este eficient împotriva infecțiilor pe care le ai deja, ci este profilactic, adică preventiv.
Poate te interesează și:
Sifilisul
Herpesul
Gonoreea (Blenoragia)