Se pare că HIV a dispărut din corpul unei femei diagnosticate în 1992

Este o veste bună pentru celelalte persoane care trăiesc cu HIV?

Loreen Willenberg a fost întotdeauna un ”elite controller” – o persoană care a menținut virusul la un nivel nedetectabil, fără a lua medicamente anti-HIV – dar acum medicii nu au mai putut detecta virus în organismul ei.  

Săptămânile trecute a devenit cunoscută mai bine, după ce povestea ei a ajuns în The New York Times și peste tot în presă, după ce o echipă de oameni de știință au aflat mai multe detalii despre cum, aparent, s-a vindecat singură de HIV. 

Motivul pentru care celelalte persoane care trăiesc cu acest virus nu se pot vindeca de HIV este pentru că acesta este un retrovirus. Aceasta înseamnă că își integrează instrucțiunile DNA-ului său pentru a crea noi virusuri în celulele albe ale sângelui. 

Odată ce persoanele HIV pozitive opresc administrarea medicamentelor, celule pot acționa după instrucțiunile DNA-ului și poate crea noi virusuri, din nou. 

În cazul unora dintre persoane, nu se întâmplă. Rămân nedetectabile sau mențin o încărcătură virală mică, fără să ia tratament. Aceste 5% procente din populația globului sunt ”elite controllers”. 

În cazul lui Loreen, se pare că a făcut acest lucru atât de eficient, astfel încât corpul ei a eliminat orice fel de orice urmă de ADN HIV intact, competent de replicare.

Cercetătorii au mai găsit DNA HIV în organismul ei, dar este prea avariat pentru a crea noi virusuri. Suspectează că mai sunt și alte persoane în această situație. Oamenii de știință au folosit unelte procedee genetice pentru a verifica cât DNA intact și cât DNA avariat mai există în corpul a 64 de ”elite controllers”, printre care și Loreen, în comparație cu un alt grup de pacienți care au luat tratament anti-HIV timp de ani de zile.   

Au descoperit, nu neașteptat, că ”elite controllers” au mai puține celule care conțin DNA HIV (nu multe – este nevoie de doar câteva celule dintr-un milion pentru a începe un nou val de infectare). Dar, de asemenea, au făcut descoperirea neașteptată, că ”elite controllers” au o proporție crescută de celule cu DNA HIV intact. Ar trebui, pe hârtie, să fie capabile să producă noi virusuri.

ADN-ul viral intact a fost descoperit în zona numită ”deșert genetic”, în propriul ADN. 

Pentru a face ceva, este nevoie ca genele să fie în părțile active ale ADN-ului – zonă apropiată de alți ”schimbători genetici” care activează alte gene. La ”elite controllers”, ADN-ul intact a fost localizat în porțiunea de ADN inactiv (o mare parte din ADN nu are scop genetic – există acolo doar pentru a ajuta la arhitectura ADN-ului).   

Nu a putut și este foarte probabil să nu se poată activa niciodată. Precum o sămânță în deșert, fără apă. 

Ipoteza cercetătorilor este că aceasta se întâmplă pentru că ”elite controllers” – care sunt cunoscuți pentru răspunsul lor imun eficient împotriva HIV – aleg selectiv celule care conțin ADN HIV care sunt în zonele active, lăsând doar semințele moarte ale ale infecției.

În mod emoționant – deși menționează acest lucru doar în treacăt – au văzut același lucru întâmplându-se, la un nivel inferior, la câțiva oameni care au luat terapie antiretrovirală de ani de zile. Acest lucru sugerează că am fost prea pesimiști cu privire la cât de mult ar putea dura până când rezervorul de celule capabile să producă HIV să se usuce.

Nu știm cum să stimulăm, la o persoană HIV pozitivă obișnuită, răspunsul imun eficient pe care îl au ”elite controllers”. Cu toate acestea, oamenii de știință lucrează la instrumente – vaccinuri terapeutice și „super-celule T” artificiale (numite celule T CAR) – care ar putea face acest lucru. 

Sursa: https://www.aidsmap.com/news/sep-2020/loreen-willenbergs-hiv-seems-have-disappeared-good-news-rest-us