Sexul oral

Puncte cheie:

Majoritatea oamenilor găsesc sexul oral ca fiind o experiență extrem de plăcută. Oamenii folosesc termeni diferiți pentru a se referi la sex oral. De obicei, sexul oral presupune ca o persoană să sărute, să lingă sau să sugă organele genitale ale unei alte persoane.

Medicii și cercetătorii nu sunt siguri câte persoane au contractat HIV prin sex oral. În 2008, cercetătorii au consultat rezultatele disponibile și au calculat că riscul contractării HIV din sex oral era extrem de scăzut, însă nu era zero. Însă este clar că sexul oral presupune un risc mult mai scăzut decât sexul anal sau cel vaginal.

Sexul oral și HIV

Posibilitatea ca HIV să fie transmis de la o persoană care trăiește cu HIV către o persoană HIV negativă depinde de tipul de contact și de nivelul încărcăturii virale a persoanei HIV pozitive.

HIV este cel mai ușor de transmis prin sex anal, sex vaginal, folosirea la comun a echipamentelor de injectare sau de la mamă la copil. Este mult mai puțin probabil ca HIV să fie transmis prin sex oral, însă este posibil, în anumite circumstanțe. Aceasta depinde de încărcătura virală a persoanei HIV pozitive și de sănătatea dentară a persoanei care face sexul oral.

De asemenea, este bine de reținut că alte infecții cu transmitere sexuală, precum sifilisul, herpesul sau gonoreea pot fi transmise cu ușurință prin sex oral. Este o idee bună să îți faci controale periodice de sănătate sexuală.

Riscul ca HIV să fie transmis în timpul actului sexual, se bazează pe faptul că fluidele ce conțin HIV (spermă, secreții vaginale sau sânge) pot găsi o cale de a intra în sistemul sanguin al persoanei HIV negative (prin gură, gât, care pot avea o probabilitate mai mare să aibă inflamații, sau tăieturi și iritații).

HIV nu se poate transmite doar prin expunere la salivă, deci o persoană cu HIV care îi face sex oral unei persoane HIV negative, nu este supusă riscului de transmitere.

Tipul de sex oral face diferența în ce privește nivelul de risc.

Celălalt factor care face o mare diferență asupra riscului potențial de transmitere HIV prin sex oral, este nivelul încărcăturii virale a persoanei ce trăiește cu HIV. Încărcătura virală descrie cantitatea de HIV dintr-o mostră de fluid corporal. Persoanelor care trăiesc cu HIV le este măsurată încărcătura virală din sânge, în mod regulat, ca parte a rutinei de monitorizare a sănătății.

Când cineva HIV pozitiv ia un tratament HIV eficient, încărcătura lui virală ar trebui să scadă până devine atât de mică, încât nu mai poate fi detectată de testele de sânge de laborator. Acest lucru se numește ”încărcătură virală nedetectabilă”. Asta nu înseamnă că persoana în cauză este vindecată de HIV, iar dacă oprește tratamentul, viremia îi va crește din nou.

Există dovezi consistente care spun că atunci când o persoană ia tratament și are o viremie nedetectabilă, aceasta nu mai poate transmite HIV prin contact sexual – inclusiv prin sex oral.

Când este sexul oral cel mai riscant?

Dacă trăiești cu HIV, există un risc mai ridicat de a transmite virusul, cuiva care îți face sex oral, în cazul în care nu iei tratament și dacă ai o infecție cu transmitere sexuală netratată. Dacă nu ai HIV și faci sex oral cuiva care are, ai un risc mai mare să iei HIV dacă ai tăieturi, iritații sau abraziuni în gură sau pe gingii. Există de asemenea un risc crescut dacă ai o infecție în gât sau în gură, ce cauzează o inflamație.

Pentru bărbați, încărcătura virală crescută din sânge poate însemna de asemenea și o încărcătură virală crescută în spermă. Factori precum ITS-urile netratate, pot face ca încărcătura virală din spermă să crească.

Pentru femei, nivelul de HIV din fluidele vaginale pot varia. Acesta poate fi crescut în perioada menstruală, când celulele purtătoare de HIV eliminate din cervix se găsesc cel mai probabil în fluidele vaginale, împreună cu sângele. Sexul oral va reprezenta, astfel, un risc mai crescut în perioada menstruației.

Cum poți reduce riscurile?

Există mai multe căi de reducere a riscului de transmitere HIV prin sex oral. Evident, unele pot fi mai acceptabile pentru unii decât pentru alții, deci e necesar să iei singur deciziile asupra nivelului de risc pe care îl consideri acceptabil. Dacă vrei mai multe detalii despre aceste aspecte, vorbește cu un consilier în sănătate sau cu un medic, la centrul tău de tratament. Multe din metodele de dedesubt vor oferi protecție de asemenea și pentru alte infecții cu transmitere sexuală:

Dacă ești HIV negativ și ești îngrijorat că ai putea fi vulnerabil la a contracta HIV, te poți gândi la posibilitatea de a lua profilaxie pre-expunere (PrEP).