Siguranța alimentară pentru persoanele care trăiesc cu HIV
Puncte cheie:
- O valoarea scăzută a CD4 arată că sistemul imunitar
este slăbit și astfel corpul se poate îmbolnăvi mai ușor
- Persoanele cu o valoare scăzută a CD4 ar trebui să
evite să mănânce carnea mai puțin gătită, ori produse din lapte nepasteurizat
- Apa de la robinet este de obicei bună de băut, dar
dacă valoarea CD4 este sub 100, fierbe apa înainte de a o bea.
Dacă ai un sistem imunitar puternic, riscul de a avea o
toxiinfecție alimentară nu este mai mare decât a unei persoane obișnuite. Cu
toate acestea, sunt unele precauții ce trebuie luate pentru a preveni o
toxiinfecție.
Dacă ai o valoare scăzută a CD4 (sub 200), se poate să
fii mai vulberabil la o toxiinfecție alimentară. Urmarea unui tratament
anti-HIV va ajuta la întărirea sistemului umanitar și va reduce riscul
infecțiilor. Respectarea regulilor generale de preparare, gătire și păstrare a
hranei poate, de asemenea, reduce riscul toxiinfecțiilor.
Următoarele sfaturi pot fi de folos:
- Mâncarea gătită ar trebui păstrată în frigider și
consumată în circa doua zile. Porțiile trebuie congelate dacă se vrea să fie
păstrate pentru o perioadă mai îndelungată.
- Asigură-te că mâncarea gătită a fost complet
reîncălzită
- Evită alimentele mucegăite sau expirate, ori ouăle
crăpate
- Spală bine fructele și legumele
- Menține curățenia locului de preparare a hranei
- Asigură-te că alimentele nepreparate sunt păstrate
separat de cele gătite.
Dacă ai un sistem imunitar slăbit, ar trebui de asemenea
să:
- eviți carnea crudă, ouăle crude sau insuficient
gătite
- eviți brânzeturile nepasteurizate și albastre (cum
ar fi brie sau stilton), precum și laptele ori iaurtul nepasteurizate
- eviți iaurtul „viu”, precum și băuturile și
suplimentele probiotice.
Dacă ai o valoare scăzută a CD4 (sub 100), o atenție mai
mare ar trebui acordată acesteia apei de la robinet, în sensul de a o fierbe
înainte de a o consuma.