De unde știu dacă am HIV?

Efectuarea unui test HIV este singura modalitate de a ști sigur dacă ai HIV.

Dacă ai HIV, este foarte important să fii diagnosticat. Aceasta îți va oferi șansa să primești tratatamentul și îngrijirile de care ai nevoie, pentru a te menține sănătos.

În România, testarea HIV trebuie să fie însoțită de consiliere pre și post testare, conform legislației. Vei avea oportunitatea să stai de vorbă cu un medic sau cu un consilier și să pui întrebări. Persoana care efectuează testarea îți va explica cum funcționează testul și cum vei primi rezultatul.  De asemenea, va face o evaluare a comportamentului tău sexual și un plan de reducere a riscurilor asociate. Nu toate clinicile – în special cele private – respectă legislația și efectuează testare HIV însoțită de consiliere pre și post test.

În funcție de tipul testului, ți se va preleva o mica cantitate de sânge din venă sau o picătură de sânge din deget. Sunt și teste care se efectuează cu salivă. 

Dacă testul iese negativ, aceasta înseamnă că nu ai HIV. În cazul unui rezultat pozitiv, va fi nevoie ca acest rezultat să se confirme cu un test ulterior de laborator, în una dintre clinicile sau spitalele de boli infecțioase. Dacă și acesta are un rezultat pozitiv, urmează alte teste de confirmare a infecției și luarea în evidență la clinica sau spitalul de boli infecțioase.