Teste de sânge înainte de începerea sau schimbarea tratamentului HIV

Puncte cheie:

Înainte să începi tratamentul HIV, sau dacă trebuie să schimbi cu o nouă combinație, este necesar să îți faci un număr de teste de sânge.

Pentru a fi sigur că începi o combinație eficientă de medicamente HIV, este bine să îți fie făcut un test de sânge, pentru a vedea dacă tulpina de HIV din corpul tău, are rezistență la oricare dintre medicamentele anti-HIV pe care le iei. Se poate întâmpla ca o tulpină de HIV, care a dezvoltat rezistență la anumite medicamente, să fie transmisă cuiva care nu a luat niciodată acele medicamente.

Medicul ar trebui să îți recomante să faci și un test genetic, numit HLA-B*5701, pentru a vedea dacă prezinți risc de a dezvolta alergii (hipersenzitivitate) la medicamentul abacavir (Ziagen, de asemenea găsindu-se și în tabletele combinate Kivexa și Trizivir).

Ar trebui să te testezi și de hepatită B și C, precum și să verifici nivelul glicemic, sănătatea ficatului și a rinichilor. Rezultatele acestor teste vă vor ajuta pe tine și pe medic, să decideți care este cel mai bun tratament pentru tine și când va trebui să îl începi.

Testele de încărcătură virală și de verificare a numărului celulelor CD4 din sânge, îți vor spune despre sănătatea sistemului tău imunitar și dacă tratamentul este eficient.

După începi sau schimbi combinația de medicamente, testul de încărcătură virală ar trebui făcut în prima lună, pentru a verifica dacă tratamentul funcționează. După aceea, testarea ar trebui repetată la fiecare 3-6 luni, deși poate fi făcută chiar mai des la început și mai rar odată ce ești stabil pe tratament și te simți bine.

Dacă trebuie să schimbi tratamentul HIV, deoarece încărcătura virală devine din nou detectabilă, alegerea noilor medicamente ar trebui însoțită de încă un test de rezistențe pentru a vedea ce medicamente vor funcționa pentru tine, în această etapă.

Dacă trebuie să schimbi tratamentul HIV pentru că tratamentul actual nu este eficient în controlul viremiei  tale, este important să faci asta cât mai repede, pentru a reduce riscul de rezistență. Medicul tău infecționist va discuta cu tine despre cât de repede este necesar să faci acest lucru, în funcție de ce medicamente anti-HIV iei în prezent.

Chiar dacă ai rezistență la mai multe medicamente, gama disponibilă de medicamente anti-HIV este suficientă pentru a-ți oferi alte opțiuni. Ajungerea la o încărcătură virală nedetectabilă, este un obiectiv realist pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru cei care au luat mai multe combinații terapeutice de-a lungul timpului și care au virusuri rezistente la anumite medicamente.

Odată ce te vei stabiliza pe tratamentul HIV, medicul vea continua să îți facă teste, pentru a măsura funcția rinichilor și a ficatului, nivelul de colesterol și de glicemie din sânge, pentru a observa efectele  medicamentelor asupra acestora. Unele dintre aceste teste vor fi făcute la fiecare vizită medicală, altele o dată pe an.

În anumite situații, medicul tău ar putea să-ți schimbe tratamentul, înainte de a afla rezulatele la aceste teste. Dacă situația este aceasta, medicul tău ar trebui să discute aceste aspecte cu tine. Rezultatele tuturor testelor ar trebui să-ți fie oferite, atunci când sunt disponibile.

Cel mai probabil, vei mai face și alte teste de rutină, pentru a-ți monitoriza starea sănătății generale, ca să supraveghezi dacă tratamentul cauzează vreun efect secundar.

De ce este important să iei tratamentul HIV în mod corespunzător

Pentru a permite tratamentului HIV să funcționeze corespunzător, este important să iei medicația anti-HIV așa cum ți-a fost prescrisă. Acest lucru se numește ”aderență” și presupune luarea medicamentelor la timp, în doza corectă și urmând recomandările asupra restricțiilor de alimente. Aderența este cel mai important factor pe care îl poți controla tu, în succesul tratamentului tău și în suprimarea HIV.

Neluarea tratamentului HIV, în mod corespunzător, ar putea însemna că: