Puncte cheie:
Există șase tipuri principale (clase) de medicamente antiretrovirale.
Fiecare clasă de medicamente atacă HIV într-un fel diferit. În general, medicamente din două (sau uneori trei) clase sunt combinate pentru a asigura un atac puternic asupra virusului.
Majoritatea persoanelor încep tratamentul HIV cu două medicamente din clasa inhibitorilor nucleotidici de revers-transcriptază în combinație cu un inhibitor de integrază, sau un inhibitor non-nucleotidic de revers-transcriptază, sau un inhibitor de protează – deci o ”terapie triplă”.
Inhibitorii Nucleotidici/Nucleozidici de Revers-Transcriptază (NRTI)
Inhibitorii Nucleozidici (NRTI) și Nucleotidici (NtRTI) de Revers-Transcriptază, numiți și simplu NRTI, operează prin împiedicarea acțiunii proteinei HIV numită revers-transcriptază.
După ce virusul HIV își eliberează materialul genetic în celula gazdă, revers-trascriptaza convertește ARN-ul viral în ADN, proces cunoscut ca ”transcripție inversă”. NRTI-urile împiedică construirea unei noi piese de ADN proviral, astfel oprind procesul de transcripție inversă și întrerupând replicarea HIV.
Clasa acestor medicamente se mai numește și ”tratamentul de bază”, fiind combinația terapeutică anti-HIV de primă linie. Aceasta include:
Inhibitorii Non-Nucleotidici de Revers-Transcriptază (NNRTI)
Inhibitorii non-nucleotidici de revers-transcriptază (NNRTI) actionează de asemenea asupra procesului de revers-transcriptază, dar în alt mod decât NRTI.
NNRTI-urile interferează cu enzima de revers-transcriptază prin lipirea directă de aceasta, blocând procesul de transcriptie inversă.
Inhibitorii de integrază
Inhibitorii de integrază țintesc o proteină din HIV numită integrază, care este esențială pentru replicarea virală.
Integraza este responsabilă cu introducerea ADN-ului genomic în cromozomul celulei gazdă. Enzima de integrază se leagă de ADN-ul celulei gazdă, pregătește o zonă a ADN-ului viral pentru integrare, apoi transferă această catenă procesată în genomul celulei gazdă.
Inhibitorii de integrază opresc introducerea virusului în ADN-ul celulelor.
Inhibitorii de intrare
Inhibitorii de intrare opresc HIV-ul din a intra în celula umană. Există două tipuri: inhibitori de CCR5 și inhibitori de fuziune.
Pentru a intra în celula gazdă, HIV trebuie să se prindă de doi receptori diferiți pe suprafața celulei: receptorul CD4 și un coreceptor (CCR5 sau CXCR4). Odată ce HIV s-a atașat de ambele, învelișul său poate fuziona cu membrana celulei gazdă și îți poate elibera componentele virale în celulă. Inhibitorii de CCR5 previn folosirea de către virus a coreceptorului cu același nume, prin prinderea de acesta, blocând intrarea virală.
Inhibitorii de CCR5 nu vor funcționa la toată lumea și sunt foarte rar folosiți ca tratament de primă linie. Ar trebui să îți faci un test, pentru a vedea dacă acest tip de tratament ar fi eficient, înainte de a-l începe. Există un singur inhibitor de CCR5 lincețiat în Europa:
Un inhibitor de fuziune (enfuvirtida) este folosit numai la persoanele care nu mai au alte opțiuni de tratament. Acesta acționează prin oprirea fuziunii proteinei învelișului virusului cu celula CD4.
Inhibitorii de Protează
Inhibitorii de protează blochează activitatea enzimelor de protează, pe care virusul le folosește pentru a sparge poliproteinele mari în bucăți mai mici, necesare pentru asamblarea noilor particule virale. Chiar dacă HIV se poate încă replica în prezența inhibitorilor de protează, virionii rezultați sunt imaturi și incapabili de a infecta noi celule.
Medicamente potențatoare (boostere)
Medicamentele de potențare sunt folosite pentru a întări efectele inhibitorilor de protează. Adăugarea unei doze mici de medicament potențator la un antiretroviral determină ficatul să spargă mai lent medicamentul principal, ceea ce înseamnă că va rămâne în corp pentru o perioadă mai îndelungată, în cantitate mai ridicată. Fără agentul de potențare, medicamentul principal ar fi ineficient.
Regimurile cu o singură tabletă
Există câteva pastile cu doză fixă, care combină două sau trei medicamente antiretrovirale din mai mult de o clasă, ce se pot lua numai una pe zi. Află mai multe despre acestea în articolul Regimurile cu o singură tabletă.
Regimurile cu o singură tabletă
Tuturor celor care au fost diagnosticați cu HIV le este recomandat să ia tratament HIV. Este mai bine pentru sănătatea ta să începi tratamentul mai degrabă mai devreme, decât mai târziu.
Există câteva pastile cu doză fixă, care combină două sau trei medicamente antiretrovirale din mai mult de o clasă. Acestea permit multor oameni să îți ia tratamentul HIV prin o pastilă pe zi.
În România, aceste regimuri cu o singură pastilă pot recomandate de medicul infecționist. În majoritatea cazurilor, însă, va trebui să începi tratamentul cu mai multe pastile.
Există și alte tablete combinate care conțin doar două medicamente dintr-o singură clasă. Acestea pot reduce numărul de pastile din tratament, dar au nevoie să fie luate cu cel puțin încă un medicament.