Trebuie să spun cuiva că am HIV?

Depinde de tine cui decizi să îi spui. Unele persoane sunt foarte deschise în legătură cu statusul lor HIV, altele spun numai unui număr restrâns de persoane. În multe situații, această informație nu este relevantă.

De ce să le spui? O să fie nevoie să pui în balanță argumentele pro și contra. 

Pe de altă parte, reducând numărul celor care știu că ai HIV, va păstra informația privată. Unele persoane se tem de stigma, respingere sau chiar violență.

Dar nespunând nimănui, poate însemna să nu ai acces la dragostea, ajutorul și susținerea altor persoane. Multe persoane află că sunt iubite de către parteneri și familie, susținute de prieteni și comunitate.

Să spui partenerului actual, unui fost sau unui nou partener, poate fi o decizie dificilă. Poți discuta despre asta cu un consilier HIV. Ne poți contacta și pe noi.

În România, încălcarea confidențialității despre statusul HIV intră sub incidența Ordonanței 137/2000.

Conform legislaţiei internaţionale, (drepturile omului, recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), toţi cetăţenii, inclusiv cei care trăiesc cu HIV, trebuie să beneficieze de toate drepturile omului, fără discriminare. Persoanele HIV pozitive sunt protejate de legi comune şi de legi specifice, naţionale şi internaționale.