Tuberculoza – Informații aprofundate

Puncte cheie

Tuberculoza este o infecție cauzată de o bacterie. Aceasta afectează în general plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, precum stomacul, oasele, sistemul nervos etc. Este o boală foarte gravă, dar se poate vindeca.

TB este una dintre cauzele semnificative de deces în rândul persoanelor HIV pozitive la nivel global. În România este una dintre cele mai comune boli asociate HIV. Deși cazurile de TB în Europa au scăzut ultimii ani, au fost depistate cazuri noi (2011-2015) la persoanele care trăiesc cu HIV.

TB este cauzat de de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis (M.Tb) – se mai numește și bacilul Koch, după numele celui care l-a descoperit, Robert Koch. Bacilul se poate transmite atunci când cineva care are TBC în plămâni sau în gât tușește sau strănută, eliberând particule cu bacterii.

Bacteria TB cauzează uneori îmbolnăvirea la scurt timp de la expunere, dar în general, un sistem imunitar sănătos poate preveni îmbolnăvirea cu TB în ciuda contactării bacteriei. Dacă cineva s-a îmbolnăvit de TB, acest lucru se numește ”tuberculoză activă”.

Atunci când TB rămâne în plămâni dar este ținut sub control de sistemul imunitar, se numește ”tuberculoză latentă”. Persoanele cu tuberculoză latentă nu sunt contagioase. Cu toate astea, bacteriile din plămâni pot cauza îmbolnăvirea după mulți ani, lucru care se numește reactivarea tuberculozei. Se estimează că aproximativ 10% din persoanele cu tuberculoză latentă vor progresa în cursul vieţii către o formă activă. 

Persoanele care trăiesc cu HIV au un risc crescut de îmbolnăvire de TB, în cazul unei prime expuneri la bacterie. Dacă au un sistem imunitar slăbit, acesta va crește riscul reactivării TB.

Simptomele tuberculozei

TB afectează în general plămânii, cauzând simptome ca:

Bacteriile se pot răspândi și în alte părți ale corpului (extrapulmonar), determinând simptomatologie precum migrenă persistentă, durere și rigiditate a încheieturilor, ganglioni umflați pentru perioadă îndelungată, stare de confuzie și dureri de stomac. Tuberculoza extrapulmonară este mai comună în cazul persoanelor cu număr scăzut de celule CD4.

Fără tratament, TB este o condiție care poate cauza decesul.

Tuberculoza activă poate determina o creștere mare a încărcăturii virale la persoanele care nu iau tratament anti-HIV, care de obicei descrește din nou odată ce TB este tratată corespunzător.

Prevenirea tuberculozei

Pentru persoanele HIV negative există un vaccin împotriva tuberculozei, cunoscut ca BCG. Acesta este administrat numai persoanelor sub 35 de ani, deoarece nu funcționează foarte bine la adulți. Nu ar trebui administrat persoanelor care trăiesc cu HIV, pentru că există mici șanse ca acesta să cauzeze imbolnăviri.

Riscul transmiterii TB poate fi redus prin măsuri simple, precum deschiderea ferestrelor. Deși TB este contagioasă, nu este atât de infecțioasă ca o răceală banală. Ai nevoie de mult mai mult timp petrecut în prezența apropiată a unei persoane cu tuberculoză activă pentru a risca infectarea. Persoanele cele mai supuse riscului sunt cele care au contact apropiat cu persoana infectată, în special în aglomerație, și dacă au un sistem imunitar slăbit. Slăbirea sistemului imunitar poate fi cauzată de un număr scăzut de celule CD4, dar poate apărea și la persoane foarte în vârstă sau foarte tinere, sau la cei cu o sănătate precară cauzată de alte condiții (precum o alimentație insuficientă, sau consumul de alcool sau droguri).

Este important să eviți contactul apropiat și de lungă durată cu persoane care au tuberculoză activă, până când acestea devin din nou necontagioase. În cazul în care crezi că ai fost expus la TB, ar trebui să mergi la medic cât mai curând posibil.

Teste pentru TB

Există mai multe modalități de testare a tuberculozei. Dacă ai simptome ale tuberculozei pulmonare, medicul te va trimite să îți faci o radiografie toracică sau îți va da un flacon în care să expectorezi o mostră de spută pentru a fi examinată în laborator. Locul în care trebuie să faci aceste teste este în general dispensarul TBC al localității sau sectorului de care aparții.

Dacă ești asimptomatic, există mai multe teste diferite care pot detecta tuberculoza latentă. Unul dintre acestea este un test la nivelul pielii, numit IDR (test la tuberculină), unde un rezultat pozitiv va însemna că ai fost expus la TB. Cu toate astea, unele persoane care trăiesc cu HIV nu răspund la teste ale țesutului cutanat precum IDR, din cauza deteriorării imunității. Dacă te-ai imunizat cu vaccinul BCG, e iarăți posibil să primești un rezultat pozitiv cu testul IDR chiar dacă nu ai fost expus la TB.

A apărut și un test de sânge mai nou, mai rapid și mai de încredere numit Quantiferon (interferon gamma release assay). Acest test este în mod special recomandat pentru persoanele care trăiesc cu HIV și care trebuiesc testate de tuberculoză latentă. În cazul în care cantitatea de celule CD4 din corpul tău este sub 200 copii/ml sânge, îți poți face și testul de Quantiferon și IDR.

Testele pentru tuberculoza extrapulmonară includ teste de urină, CT (și alte teste imagistice) și biopsie.

Tratarea tuberculozei

Dacă trăiești cu HIV și dacă ai o infecție latentă cu TB, este recomandat să faci un tratament de 6 luni cu isoniazidă (medicament anti-TB) sau o combinație de rifampicină și isoniazidă pentru 3 luni. Acest tratament preventiv reduce riscul de a dezvolta tuberculoză activă. Începerea tratamentului anti-HIV este de asemenea dovedit că reduce șansele de reactivarea tuberculozei.

Este recomandat ca toate persoanele care au HIV și TB să înceapă tratamentul pentru HIV (dacă nu îl iau deja)  imediat ce au fost diagnosticate cu TB. Dacă numărul celulelor tale CD4 este sub 50 copii/ml, vei începe tratamentul pentru TB și vei aștepta între 8 și 12 luni până să începi tratamentul pentru HIV. Această practică este necesară pentru reducerea șanselor de interacțiune între medicamente și de reacții inflamatorii spontane în prezența bacteriei de TB. Această reacție poate fi cauzată de revenirea forței sistemului imunitar de după începerea tratamentului anti-HIV (vezi mai jos).

Tuberculoza activă este tratată cu o combinație de antibiotice. Tratamentul eficient presupune de obicei cel puțin 6 luni de terapie, fără ratarea dozelor. La fel ca tratamentul pentru HIV, este foarte important ca tratamentul pentru TB să fie luat așa cum a fost prescris. Tratamentul anti-tuberculoză recomandat în România va conține de obicei isoniazidă și rifampicină, ca medicamente de linia întâi.

În cazul tuberculozei sensibile, nu vei mai fi contagios după 2 săptămâni de tratament antituberculos, dar este important să continui tratamentul până la sfârșit.

La fel ca HIV, bacilii tuberculoși pot dezvolta rezistențe la medicamente, iar anumite tulpini sunt rezistente la mai multe medicamente. Aceste tulpini pot cauza o boală foarte gravă numită tuberculoză multi-drog rezistentă (TB-MDR) și poate fi transmisă și altora. TB-MDR poate fi tratată cu succes după ce au fost identificate medicamentele la care bacilii sunt încă sensibili. Anumite tulpini de TB nu sunt rezistente doar la medicamentele de linia întâi, ci sunt rezistente și la cele de linia a doua. Aceasta se numește tuberculoză extensiv-drog rezistentă (XDR-TB), iar multe din astfel cazuri s-au observat la persoanele care trăiesc cu HIV. Metodele normale de prevenție pot reduce riscul contactării tuberculozei MDR și XDR.

Este necesară multă grijă dacă sunt administrate tratamentele de HIV și de TB simultan.

În primul rând, anumite medicamente anti-HIV pot interacționa cu medicamentele anti-TB. Există câteva opțiuni alternative de tratament anti-HIV pe care îl poți lua.

În al doilea rând, luarea tratamentului pentru HIV atunci când ai tuberculoză activă poate determina ceea ce se numește sindrom inflamator de reconstituire imună (SIRI). Acesta te poate afecta și va presupune simptome neplăcute. Acest aspect va putea decala momentul în care vei începe tratamentul anti-HIV.

Medicii recomandă uneori luarea tratamentului alături de ceva numit DOT (tratament sub directă observație). Acesta va presupune ca tratamentul să fie administrat, pentru perioada de început, sub supravegherea unui medic sau unui asistent care se va asigura că medicamentele sunt luate complet și corect.