Vaginoza bacteriană

Puncte cheie

Vaginoza/vaginita bacteriană este o infecție care are loc atunci când flora bacteriană de la nivelul vaginal se dezechilibrează.

Acest lucru poate produce dezvoltarea unui surplus de anumite bacterii, fapt ce poate fi acompaniat de simptome neplăcute. Este o condiție foarte comună și poate afecta orice femeie. Aceasta nu este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) și se tratează ușor, cu antibiotice.

Femeile care fac vaginoză bacteriană se pot afla la risc crescut de contractare HIV. Există și dovezi științifice care atestă că femeile care trăiesc cu HIV și care au vaginoză bacteriană la momentul nașterii au un risc crescut de a transmite HIV bebelușului, iar partenerii sexuali ai femeilor HIV pozitive cu vaginoză bacteriană sunt mai predispuși la a contracta virusul.

Cauzele vaginozei bacteriene

Cauzele vaginozei/vaginitei bacteriene nu sunt cunoscute în întregime. Infecția nu se transmite prin contact sexual, deoarece nu este cauzată de vreo bacterie ce se transmite în timpul sexului, însă activitatea sexuală poate fi o parte din cauză. Cu toate astea, este posibil să dezvolți vaginoză bacteriană și fără vreun contact sexual. Următoarele activități pot crește riscul dezvoltării vaginozei bacteriene:

Vaginoza bacteriană este comună la femeile însărcinate.

Simptome

Multe femei cu vaginoză/vaginită bacteriană nu au niciun simptom. Atunci când apar, simptomele pot include schimbări ale secrețiilor vaginale, precum culoarea gri sau albicioasă a acestora, vâscozitatea sau căpătarea unui miros neplăcut. Simptomele se pot accentua după un act sexual.

Diagnostic

Poți merge la medicul de familie sau la medicul ginecolog pentru a fi diagnosticată. Medicul poate examina vaginul și poate testa și de infecții cu transmitere sexuală care au simptome similare. Îți va lua cel mai probabil un exsudat local folosind un bețișor pentru a se observa la microscop dacă ai vaginoză bacteriană sau altă infecție.

Tratament

De multe ori vaginoza bacteriană dispare singură, deoarece flora locală se reechilibrează. Dacă nu te deranjează cu niciun simptom, tratamentul pentru vaginoza bacteriană nu este absolut necesar. Cu toate astea, poate reprezenta un risc crescut de transmitere sau de contractare HIV. Este recomandat să te tratezi dacă tu ai HIV iar partenerul nu are, sau invers. De asemenea este important să te tratezi în cazul în care urmează să ai o procedură chirurgicală la nivelul colului cervical. Dacă, în timpul unei proceduri, vaginoza bacteriană este transmisă din cervix în uter, poți dezvolta o afecțiune serioasă numită boala inflamatorie pelvină.

Dacă ești însărcinată, sau dacă ai de gând să rămâi însărcinată, este de asemenea bine să te tratezi. Există câteva dovezi medicale care arată că vaginoza bacteriană poate crește riscul nașterii premature, mai ales dacă ai mai avut în trecut o nastere prematură, nașterea unui bebeluș subponderal sau vreo pierdere de sarcină. De asemenea, vaginoza bacteriană crește riscul transmiterii HIV de la mamă la bebeluș în timpul nașterii.

Poți să iei tratamentul pentru vaginoză și în timpul sarcinii, fără probleme.  

De asemenea, este bine să eviți contactul sexual cu alte femei, pentru a nu transmite vaginoza bacteriană.

Tratamentul constă într-un antibiotic, metronidazol sau clindamicină administrate timp de 5 până la 7 zile. Este important să iei tratamentul așa cum ți-a fost recomandat de medic. Este nevoie să eviți alcoolul în timpul tratamentului și până la 48 de ore după, deoarece e posibil să te facă să te simți rău. Dacă folosești gel vaginal, va trebui să utilizezi prezervative care nu sunt pe bază de latex.

Se întâmplă frecvent ca vaginoza să reapară după tratament, așadar e probabil să ai nevoie de repetarea tratamentului la o dată ulterioară. Dacă ai infecții frecvente cu vaginoză bacteriană, medicul îți poate recomanda tratament preventiv cu antibiotice.