Viața sexuală când ești HIV pozitiv

Viața sexuală când ești HIV pozitiv

A avea HIV poate afecta ce simt oamenii despre sex, în multe feluri diferite.

Unele persoane devin anxioase că pot transmite HIV sau se simt mai puțin atractive. În timp ce alte persoane renunță de tot la sex sau simt nevoia de mai mult. Poate fi mai important ca oricând să te simți dorit sau să ai momente de intimitate și plăcere.

Este bine să știi că:

Nedetectabil = Netransmisibil

Tratamentul HIV este cea mai eficientă formă deprevenire a transmiterii HIV pe cale sexuală, la persoanele active sexual.

Mai multe studii clinice mari au dovedit că persoanele care trăiesc cu HIV, care iau tratament HIV și care au încărcătura virală nedetectabilă nu transmit virusul partenerilor lor sexuali, chiar dacă nu este folosit prezervativul.

Aceasta se întâmplă datorită faptului că tratametul HIV reduce cantitatea de virus din organism. Dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă, aceasta înseamnă că nu există destul virus pentru a putea fi transmis unei alte persoane, pe cale sexuală.

Ce înseamnă Nedetectabil = Netransmisibil, pe scurt N=N?

Dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă de cel puțin 6 luni, poți fii sigur că nu transmiți. Înainte de asta, ar trebui folosite alte metode de protecție (prezervativul, PrEP). Pentru că în primele luni după începerea tratamentului ai putea încă să transmiți HIV (dacă nu ești încă nedetectabil).

Experții medicali și organizațiile din întreaga lume au fost de accord că N=N. Și noi suntem de aceeași părere.

Credem că toate persoanele cu încărcătură virală nedetectabilă (pentru cel puțin 6 luni) și o bună aderență la tratamentul HIV pot fi informate că nu există risc de transmitere HIV partenerilor lor sexuali.

Din păcate la noi în țară nu se întâmplă prea des, deși este demonstrat științific că N=N.

Punerea N=N în practică

Vestea bună despre Nedetectabil = Netransmisibil se aplică egal atât femeilor cât și bărbaților, persoanelor heterosexuale sau persoanelor gay.

Este la fel de relevant pentru sexul vaginal, cât și pentru sexul anal. Se aplică fie că se folosește prezervativul, fie că nu.

Este la fel de relevant dacă vrei să ai un copil cu un partener care nu are HIV. Odată ce ai fost nedetectabil pentru 6 luni, poți face sex neprotejat pentru conceperea unui copil, fără a-ți face griji că ai putea transmite HIV partenerului sau copilului.

Multe persoane care trăiesc cu HIV spun că faptul că au aflat despre Nedetectabil = Netransmisibil, le-a îmbunătățit considerabil calitatea vieții și au devenit mai relaxate. Pot face sex mai relaxate și poate fi mai plăcut. Poate face diferența în legătură cu modul în care te raportezi la tine.

Pentru partenerul tău sexual, informația poate fi o noutate. Poți începe prin a-i arăta acest site. Îi poate lua ceva timp până va înțelege și va avea încredere în ceea ce îi spui și ceea ce citește, aici sau în altă parte. Dar dovezile sunt clare.

Prezervativele și contracepția

Folosirea prezervativelor este de asemenea un bun mod de a împiedica transmiterea HIV. Prezervativele previn fluidele corporale care conțin HIV să treacă de la o persoană la alta. Folosirea unul lubrifiant pe bază de silicon sau apă face ca prezervativele să fie și mai sigure.

Atunci când prezervativele sunt folosite frecvent și corect, sunt foarte eficiente. Însă cea mai bună metodă de a preveni transmiterea HIV, este să ai o încărcătură virală nedetectabilă.

Prezervativele te vor proteja și de alte infecții cu transmitere sexuală, ceea ce o încărcătură virală nedetectabilă nu poate face. Dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă și folosești și prezervativul, este un mod bun de a avea grijă atât de sănătatea ta, cât și de a partenerului. Este recomandat să te testezi regulat pentru alte infecții cu transmitere sexuală.

Dacă ai nevoie de contracepție, este nevoie să îi spui medicului ginecolog despre infecția cu HIV. Unele dintre medicamentele anti-HIV pot interacționa cu pastilele sau alte metode contraceptive. Medicul îți va putea recomanda un contraceptiv care va putea fi luat în paralel cu tratamentul tău HIV, pe termen lung.

Roagă-l pe medicul tău infecționist să te refere la un medic ginecolog care a mai lucrat cu persoane care trăiesc cu HIV. Astfel, vei fi sigură că nu te va discrimina și că este la curent cu medicamentele care pot fi administrate împreună cu tratamentul HIV.

Informații despre transmitere

Dacă iei tratament și ai avut o încărcătură virală nedetectabilă timp de 6 luni, nu ai de ce să îți faci griji că ai putea transmite HIV.

Dar dacă nu ești încă în acest stadiu sau uiți, uneori, să îți iei pastilele, este bine să știi clar când există și când nu există risc de a transmite infecția altcuiva.

Sexul vaginal și anal sunt cele mai comune feluri de transmitere HIV.

Riscul de a transmite HIV în timpul altor activități este mult, mult mai scăzut. Sexul oral se consideră că prezintă un risc de transmitere foarte scăzut.

Este imposibil ca HIV să fie transmis prin sărut, îmbrățișări sau mângâieri.

Nu există nici un risc de a transmite HIV în timpul contactelor sociale normale. Nimeni nu a luat vreodata HIV prin:

PEP (Profilaxia Post Expunere)

Dacă ești îngrijorat că tocmai ai expus pe cineva la HIV, poate fi de ajutor un tratament preventiv de urgență, care se numește PEP.

Acesta poate fi util dacă ai făcut sex fără prezervativ sau dacă prezervativul s-a rupt. Dar PEP nu va fi necesar dacă iei tratament și încărcătura ta virală este nedetectabilă pentru cel puțin 6 luni.

PEP este alcătuit dintr-un număr de pastile anti-HIV, care trebuie luate foarte curând după situația cu risc de infectare – cu cât mai curând cu atât mai bine, dar nu mai tâtziu de 72 de ore (3 zile). Poate preveni transmiterea HIV.

PEP este disponibil în secțiile de urgență ale Spitalelor de Boli Infecțioase. Am auzit că, potrivit legislației (pentru că nu am găsit nicăieri informație despre PEP), oficial, PEP este disponibil doar pentru expunerea cadrelor medicale la HIV.

Însă din practică, îți putem spune că medicii aleg să dea și celor care au avut comportament sexual sau situații cu risc de infectare, mai ales în cazul sexului anal. Dacă nu ai succes și nu obții PEP într-o cameră de gardă, ne poți contacta și pe noi. Un medic infecționist cu care colaborăm îți va evalua riscul și dacă avem în cadrul asociației în momentul în care ne contactați, vă putem oferi PEP, în limita stocului disponilil de donații.

HIV și legea

Nu au existat cazuri în care persoane care trăiesc cu HIV să fi ajuns la inchisoare, pentru transmiterea HIV.

Codul Penal menționează, cu un limbaj eronat, că „Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA – de catre o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani.”

Legile din România sunt depășite, neschimbate din anii ‘80-‘90. Acestea nu mai sunt în concordanță cu realitatea științifică a HIV.

Te gândești să mergi la poliție?

Dacă te gândești să mergi la poliție pentru a face o plângere despre persoana care crezi ca ți-a transmis HIV, este important să fii conștient de posibilele consecințe. Merită să te sfătuiești cu un ONG care are experiență cu astfel de situații. Ar trebui să îți dai timp să te gândești ce este mai bine pentru tine.

Dacă mergi la poliție, îți vor examina atent viața sexuală, foarte posibil vor emite judecăți de valoare – și când spunem asta ne bazăm pe experiențele multor victime care, ajunse la poliție pentru a raporta abuzuri, au fost agresate și de către această autoritate.

De asemenea, alte persoane vor afla că ai HIV. Procesul poate dura mult timp și poate fi dificil să îți retragi plângerea, dacă la un moment dat te razgândești.