Care sunt efectele secundare a medicamentului Truvada folosit ca PrEP?

Ca și alte medicamente ARV (antiretrovirale), Truvada poate da efecte secundare de scurtă durată, inclusiv greață, oboseală, simptome gastrointestinale și migrene. Acestea apar de obicei la o persoană din 10 care iau medicamentul, numai în primele săptămâni.

Truvada a fost selectată pentru folosirea ca profilaxie pre-expunere (PrEP) deoarece are relativ mai puține efecte secundare de lungă durată. Cu toate asteam există câteva îngrijorări în legătură cu tenofovir (unul din componentele din Truvada) în relație cu scăderea funcției rinichilor și densitatea minerală a oaselor. Aceste probleme au fost observate la un număr mic de persoane HIV-pozitive, mai ales la vârstnici, care iau tenofovir de mulți ani. Acestea pot avea un impact mai mic la utilizatorii de PrEP, care cel mai probabil sunt mai tineri și care vor sta pe PrEP pentru perioade mai scurte de timp.

În studiile PrEP, folosirea tenofovirului a fost asociat cu mici scăderi în funcția rinichilor (clearance-ul creatininei și rata filtrării glomerulare, GFR), situație care a fost întâlnită la 2% din participanți. Acestea s-au întors la normal după oprirea PrEP-ului, inclusiv într-un studiu în care cei care luau PrEP de mai mult de 5 ani. Pierderile densității minerale osoase au fost minimale și de asemenea reversibile.

Puteți citi mai multe despre efectele adverse ale Truvadei, în secțiunea despre tratamentul HIV.