Cum să faci rost de PrEP, în România

În prezent, nu există niciun distribuitor de PrEP în România, acest proces medical, de prevenire a infecției cu HIV, nefiind legiferat de către statul Român în niciun fel. Medicii români nu au prescris PrEP până acum, dar au prescris Truvada și componentele acesteia, tenofovir și emtricitabine, împreună sau separat, pacienților HIV pozitivi pe care aceștia îi tratează. Este posibil ca unii dintre ei să accepte să vă monitorizeze funcțiile renale, în caz că vă decideți să luați PrEP.

Medicamentele PrEP se pot importa din alte țări. Este legal și poate fi o opțiune bună, în condițiile în care nu există PrEP la noi în țară. Dacă alegi să îți cumperi singur medicația PrEP, este important să mergi să îți monitorizezi sănătatea. Există câteva teste care se fac, de obicei, înainte și în timpul luării PrEP – screening regulat pentru HIV, pentru infecții cu transmitere sexuală și funcțiile rinichilor. În acest fel, vei utea folosi PrEP cât mai în sigur posibil.

Cumpărarea PrEP online

Mai multe farmacii online, din afara țării, vând medicație PrEP. Este legal să cumperi aceste medicamente pentru folos personal și să îți fie livrate în România.

Tabletele pe care le poți cumpăra sunt medicamente generice. Acestea au aceleași ingrediente active ca și Truvada (medicamentul original), dar sunt făcute de alte companii și din această cauză, au denumiri diferite. Câteva dintre acestea, care sunt folosite mai frecvent, sunt Tenvir-EM (făcut de Cipla), Ricovir-EM (făcut de Mylan), Tenof-EM (făcut de Hetero) și Tavin-EM (făcut de Emcure).

Este important să verifici dacă tabletele pe care le cumperi sunt pastile combinate, care conțin și tenofovir și emtricitabină. De exemplu, Tenvir-EM conține aceste două substanțe, însă Tenvir conține numai tenofovir și nu este recomandat pentru PrEP.

Aici în acest link găsiți listați distribuitori online de la care puteți cumpăra PrEP. Aceste farmacii sunt listate, deoarece persoanele care utilizează PrEP au trecut prin procesul de cumpărare cu ușurință și au primit pasile autentice.

O rezervă lunară de 30 de pastile, luate zilnic, poate costa 20, 50 sau 80 de euro, depinzând de furnizor. Transportul va costa de asemenea în jur de 20 euro.

Este medicamentul generic autentic?

Există o îngrijorare de înțeles a persoanelor care cumpără PrEP online. Experiențele nenumărate, ale celor care au cumpărat PrEP online, pot fi citite în engleză pe I want PrEP.

Acestea atestă că au cumpărat numai medicamente autentice, după ce au efectuat testul de sânge numit TDM (Therapeutic Drug Monitoring). Rezultatele arată dacă persoana care a luat tableta de PrEP, are niveluri active de medicament în sânge.

Este bine de știut că tabletele vândute, sunt de asemenea folosite și pentru tratamentul HIV a milioane de oameni în Africa și în alte părți ale lumii, unde protecțiile patentului medicamentului original nu se aplică. În multe cazuri, tabletele au fost aprobate de agenția americană FDA (Food and Drug administration) și de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru acest scop. Acesta este cazul medicamentelor Tenvir-EM, Ricovir-EM și Tenof-EM.

Vă recomandăm să verificați dacă produsul pe care îl cumpărați să fie aprobat de FDA sau OMS și să verificați dacă furnizorul este recomandat de I want PrEP.

Importul în România

În România, poți importa medicamente PrEP pentru maxim 3 luni, pentru uz personal. Nu este necesar să ai prescripție medicală. În general, comanda ajunge cam într-o lună.

Din nefericire, nu sunt prea multe persoane care folosesc PrEP în România, datele noastre privind problemele legislative, sau legate de experiența de importare a acestor medicamente, în diferite părți ale țării, ne sunt necunoscute.