PrEP – Profilaxia Pre-Expunere

Profilaxia Pre-Expunere (PrEP)

Puncte cheie:

Profilaxia pre-expunere (PrEP) este o formă de prevenire HIV, care folosește medicație anti-HIV pentru a proteja persoanele HIV negative de contractarea HIV.

Principiul PrEP este similar cu cel al tabletelor anti-malarie, folosit în prevenția malariei în cazul unei călătorii în țările tropicale. Dacă o persoană care ia PrEP este expusă la HIV, substațele anti-HIV din corpul acesteia vor opri intrarea virusului în celule și replicarea lui. Acestea previn instalararea HIV și protejează această persoană de infectarea cu HIV.

Studiile arată că PrEP este foarte eficient în prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuală, dacă medicația este luată în mod regulat, așa cum a fost prescrisă. PrEP funcționează pentru bărbați și pentru femei, heterosexuali sau gay. Chiar dacă PrEP poate preveni HIV, nu previne și alte infecții cu transmitere sexuală sau sarcina.

Probabil că, la fel cum ai mai auzit de Profilaxia Pre-Expunere (PrEP) ai mai auzit și de Profilaxia Post-Expunere (PEP). Amândouă folosesc medicamente anti-HIV pentru profilaxie, cu alte cuvinte, pentru prevenție.

PrEP presupune luarea unor medicamente în formă continuă, înainte de expunerea posibilă la HIV, pentru că ești conștient de riscul recurent de infectare cu HIV. PEP presupune luarea medicamentelor pentru 28 de zile, după ce un incident anume avut loc și te-ar fi putut expune riscului de contractare HIV. Găsești mai multe informații despre PEP în alt articol din categoria Transmiterii și Prevenției.

Luarea PrEP

Medicamentele folosite de obicei, ca PrEP, sunt tenofovir și emtricitabină. Când aceste substanțe sunt combinate într-o singură pastilă, aceasta se numește, de cele mai multe ori, Truvada. Aceste substanțe au fost alese pentru PrEP, parțial pentru că au mai puține efecte secundare, decât celelalte antiretrovirale.

Pentru ca PrEP să funcționeze corespunzător, este imporant să iei pastilele în mod regulat, așa cum au fost prescrise de către medici. O doză uitată ocazional, nu va face ca PrEP sa devină ineficient. Dar cei care iau doar ocazional pastilele nu vor fi protejați de HIV.

De obicei este recomandat ca PrEP să fie luat zilnic. Astfel, se menține un nivel suficient de substanțe pentru asigurarea protecției în corp.

O altă variantă ar fi luarea PrEP în preajma unui act sexual. Acest lucru este posibil în condițiile în care anumite persoane știu de dinainte că vor face sex. Dacă iei PrEP doar în preajma activității sexuale, este recomandat să iei medicația după cum urmează:

Înghițirea pastilelor în acest fel, poate reduce efectele secundare. Dar cu mai puține doze de luat, este extrem de important să nu omiți nici o singură doză.

În mod ideal, PrEP ar trebui prescris de un medic și luat sub supraveghere medicală.

Dacă locuiești în România sau în altă țară în care PrEP nu a fost aprobat pentru utilizare, nu vei putea să îl obții de la stat. În aceste situații, unele persoane au ales să își cumpere online PrEP și să își facă pe propria cheltuială testele pentru rinichi și nu numai. Găsiți mai multe informații la secțiunea ”Cum să faci rost de PrEP în România”.

Este important să te testezi, ca să te asiguri că nu ai HIV, înainte de începerea tratamentului PrEP. Pe perioada în care iei PrEP, este necesar să monitorizezi medical, regulat, posibilele efecte secundare ce pot apărea, să te testezi în continuare pentru HIV, precum și să cauți sfaturi medicale și sprijin.

Eficiența PrEP

Mai multe studii au arătat că PrEP reduce semnificativ riscul infectării cu HIV. Organizația Mondială a Sănătății sprijină folosirea medicației PrEP.

Într-un studiu realizat pe bărbați gay din Anglia, PrEP luat zilnic a redus infectările HIV cu 86%. Un alt studiu realizat pe bărbați gay în Franța, a arătat că PrEP luat doar înainte și după sex, a redus de asemenea infectările, cu 86%.

PrEP poate funcționa și pentru bărbați heterosexuali și femei. Într-un studiu realizat pe cupluri din Africa, PrEP a redus infectările cu 75%. Dar alte câteva studii au avut rezultate mai puțin impresionante, deoarece foarte mulți participanți nu au luat PrEP în mod regulat.

Cercetările arată că, dacă PrEP aparent nu a funcționat pentru cineva, este pentru că acele persoane nu luau de fapt medicația. La persoanele care luau PrEP regulat, cu câteva doze omise uneori, PrEP a prevenit aparent 100% din infecții.

Disponibilitatea PrEP

PrEP este disponibil în SUA încă din 2012. În acest moment, PrEP nu este disponibil în România sau în alte țări europene cu excepția Franței, care a aprobat PrEP la sfârșitul lui 2015.

Persoanele cară trăiesc în România pot cumpăra PrEP din afara țării, online. Poți citi despre asta în articolul despre PrEP în România.

PrEP este recomandat pentru persoanele care au risc crescut de a contracta HIV. Nu este recomandat pentru toată lumea.

Ar fi potrivit pentru tine să iei PrEP?

PrEP ar putea să ajute dacă activitatea sexuală pe care o ai nu este atât de prudentă pe cât ți-ar plăcea. Dacă este dificil uneori să folosești prezervativul sau să cunoști cu certitudine statusul HIV al partenerului tău, PrEP ar putea să îți ofere o siguranță mai mare a activității sexuale. Pentru situația în care unii din partenerii tăi sexuali ar putea să aibă HIV fără să știe, PrEP ar putea să îți protejeze sănătatea.

Oamenii nu se așteaptă să ia PrEP pentru totdeauna. PrEP este cel mai util în perioadele de câteva luni sau ani în care riscul de infectare cu HIV este mai ridicat. Dacă nu mai ai comportament la risc, poți să te gândești la opririrea tratamentului preventiv PrEP. Poți să îl reîncepi oricând simți nevoia.

Deși PrEP asigură un nivel de protecție împotriva HIV, acesta nu protejează și de alte infecții cu transmitere sexuală. Prezervativele pot proteja împotriva gonoreei, chlamydiei, sifilisului și hepatitei C, precum și sarcinii nedorite.

PrEP nu este alegerea optimă pentru toate cazurile. Cei care pot să folosească prezervative constant și alte strategii și prevenție HIV nu au nevoie de PrEP.

Dacă partenerii tăi cu siguranță nu ai HIV, PrEP iarăși nu este necesar. Iar dacă ai un partener care trăiește cu HIV, care ia tratament antiretroviral și care are o încărcătură virală nedetectabilă, atunci riscul transmiterii HIV este oricum extrem de mic.

Dacă este dificil pentru tine să iei pastile în mod regulat (ori în fiecare zi ori de fiecare dată când faci sex) fără a rata doze, atunci PrEP ar fi potrivit pentru tine. Ar putea să nu fie potrivit pentru persoanele cărora le displace ideea de a se baza pe medicație sau care nu vor să facă vizite regulate la medic.

Efecte secundare și rezistențe

Aproximativ 1 din 10 persoane care iau Truvada ca PrEP, au efecte secundare de scurtă durată în primele săptămâni. Aceste probleme, precum cele de stomac, dureri de cap, oboseală, sunt de obicei minore și dispar după o săptămână sau două.

Efectele secundare pe termen lung sunt rare. Până la 2% dintre cei care iau PrEP, au o descreștere ușoară a funcției rinichilor, în perioada tratamentului profilactic. Aceasta își revine la normal după oprirea PrEP-ului. Medicii ar trebui să monitorizeze funcțiile rinichilor la persoanele care iau PrEP.

În vreme ce unele persoane și-au exprimat îngrijorarea că folosirea PrEP ar putea duce la dezvoltarea tulpinilor de HIV rezistente la medicație, acest lucru s-a întâmplat foarte rar în practică.