Ai grijă de sănătatea ta

Viața cu HIV și luarea tratamentului

Dacă ești ”HIV pozitiv”, înseamnă că ai în corp un virus care se numește HIV. Asta nu înseamnă că ești bolnav, că ai SIDA sau că vei muri. Tratamentul HIV ține virusul sub control. Dacă iei tratament, poți avea:

Tratamentul HIV este recomandat tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Cu cât îl începi mai repede, cu atât vei beneficia mai repede de efectele sale benefice.

Alte denumiri ale tratamentului HIV sunt: tratament antiretroviral, tratament ARV, ART (engleză), tratament anti-HIV și terapie combinată. Toate se refră la același tip de medicație.

Viața cu HIV fără a lua tratament

Pentru a înțelege necesitatea tratamentului HIV, îți va fi de ajutor să afli despre modul în care HIV îți afectează corpul atunci când nu iei medicamente.

Este posibil să fi avut niste simptome asemănătoare cu o răceală, imediat după ce te-ai infectat – aceasta este cunoscută ca perioada seroconversiei. După aceasta, majoritatea persoanelor nu au simptome, pentru mulți ani.

Dar dacă nu iei tratament HIV, virusul va continua să atace și să îți slăbească sistemul imunitar. Cu toții avem nevoie de un sistem imunitar puternic, pentru a ne proteja de infecții.

HIV slăbește sistemul imunitar foarte lent, deci nu te vei simți neapărat rău. Dar după un timp, vei avea un risc mai crescut de a dezvolta infecții și boli împotriva cărora un sistem imunitar puternic ar putea să lupte cu ușurință.

Dacă ai fost diagnosticat târziu cu HIV, înseamnă că ai luat HIV cu câțiva ani înainte să fii testat și diagnosticat. Ai trăit cu HIV fără să iei tratament și asta e posibil să te fi îmbolnăvit. Odată ce vei începe să iei tratament, acest lucru se va schimba.

Dacă cineva stă o perioadă lungă fără tratament, poate ajunge în stadiile avansate ale infecției. Acestea sunt cunoscute ca SIDA. Se referă la o serie de infecții grave, pe care oamenii le pot face când au sistemul imunitar foarte scăzut.

Mulțumită tratamentului HIV, infecțiile nu sunt așa frecvente și foarte puține persoane pot ajunge într-un stadiu SIDA. Majoritatea cazurilor de SIDA apar la persoanele diagnosticate târziu, într-un stadiu foarte avansat. Cel mai important este că SIDA poate fi tratată și majoritatea persoanelor se recuperează.

HIV nu este același cu SIDA. HIV sunt inițialele Virusului Imunodeficienței Umane (Human Immunodeficiency Virus). SIDA sunt inițialele Sindromului Imuno Deficienței Dobândite (Acquired Immune deficiency Syndrome).

Încărcătură virală nedetectabilă

Pentru a vedea cât de bine funcționează tratamentul, vei fi chemat să faci teste de sânge odată la câteva luni. Cel mai important dintre acestea este testul numit încărcătură virală.

Încărcătura virală este cantitatea de virus dintr-o mostră de sânge. Cu cât este detectat mai puțin virus, cu atât mai bine.

Scopul tratamentului este să ajungi la o ”încărcătură virală nedetectabilă”. Asta înseamnă că tratamentul funcționează foarte bine și că există doar o cantitate foarte mică de HIV în corpul tău. De fapt, cantitatea de virus este atât de mică, încât testul nu detectează virus deloc sau detectează doar o cantitate foarte mică.

Dacă iei tratament și ai o încărcătură virală nedetectabilă, este puțin probabil să faci afecțiuni asociate HIV. Poți, de asemenea, să ai încredere că nu vei transmite HIV partenerilor tăi sexuali.

Dar nu înseamnă că te-ai vindecat de HIV. Medicamentele nu pot distruge virusul din organismul tău în totalitate. Dacă vei opri luarea tratamentului, încărcătura virală va crește la loc.

Luarea tratamentului HIV

Tratamentul HIV implică luarea a una sau două pastile (uneori mai multe), odată sau de două ori pe zi. Pastilele trebuie luate exact cum ți-au fost prescrise. Aceasta este numită ”aderență la tratament” și înseamnă că:

Personalul medical dar și noi, la Sens Pozitiv, te putem ajuta cu astfel de informații. Poți să verifici și singur care sunt interacțiunile dintre medicamente, folosind aplicația sau site-ul Liverpool HIV Interaction.

Tot de la personalul medical sau alți specialiști HIV poți învăța tehnici pentru a fi aderent la tratament, pentru a-ți aminti să iei tratamentul în fiecare zi, la aceleași ore.

Dacă uiți adesea să iei tratamentul HIV, sau nu le iei pentru câteva zile, săptămâni sau luni, este posibil ca tratamentul tău să nu mai funcționeze. Dacă se întâmplă asta, trebuie să îți fie schimbată schema terapeutică. Spune-i medicul tău că nu ai luat tratamentul cum trebuie.

Efecte adverse

Tratamentul HIV disponibil în acest moment are efecte adverse mult mai reduse față de medicamentele luate în trecut.

Majoritatea efectelor adverse au loc până se obișnuiește organismul cu noile substanțe. Dispar adesea după câteva zile sau săptămâni. Unele persoane experimentează greață, au diaree sau se simt mai obosite decât de obicei. Toate aceste efecte secundare se pot trata cu antidiareice, antiemetice etc.

Efectele adverse severe, de lungă durată, apar rar. Dacă un medicament îți cauzează probleme, trebuie să îl anunți pe medicul tău cât mai repede, care îți poate schimba tratamentul antiretroviral.

Chiar dacă tratamentul îți crește imunitatea și îți scade încărcătura virală, poți cere să îți fie schimbat dacă îți afectează calitatea vieții. Există medicamente mai potrivite pentru tine, la fel de eficiente, care nu îți vor cauza efecte adverse severe sau pe termen lung.

Ai grijă de sănătatea ta

Ca în cazul oricărei alte persoane, să ai grijă de sănătatea ta implică mai mult decât luarea pastilelor.

Ajută de asemenea dacă:

Cu tratamentul și îngrijirile HIV existente în acest moment, majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV nu se îmbolnăvesc niciodată din cauza virusului. Dacă se îmbolnăvesc, sunt, în majoritatea cazurilor, alte probleme de sănătate, cum ar fi problemele de inimă sau diabet. Când persoanele care trăiesc cu HIV îmbătrânesc, nu au probleme de sânătate foarte diferite față de persoanele HIV negative.

Un stil de viață activ și sănătos îți va îmbunătății sănătatea și va preveni alte afecțiuni, care nu au legătură cu HIV.

Ai grija pentru sănătatea ta mintală

Este de asemenea important să ai grijă de starea ta emoțională și de sănătatea mentală.

Toate cele menționate mai sus sunt benefice atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al sentimentelor și al sănătății mentale. De exemplu, exercițiile te pot relaxa și energiza. O dietă echilibrată va oferi creierului tău nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa bine.

Este de asemenea bine să fii conectat din punct de vedere social și să faci activități care îți fac plăcere. Încearcă să vorbești cu persoanele cu care te simți confortabil despre problemele și îngrijorările pe care le ai, mai degrabă decât să le ții doar pentru tine.

Cunoașterea unor persoane aflate în aceeași situație ca tine, dar cu experiență în ce privește viața cu HIV, poate fi reconfortantă și de ajutor. La fel și participarea la grupuri de suport, în special în perioada de după diagnostic.

ARAS – Asociația Română Anti SIDA și UNOPA desfășoară grupuri de suport dedicate persoanelor care trăiesc cu HIV.

Pentru că viața cu HIV poate cauza stres adițional, unele persoane încep să consume mai mult alcool sau substanțe recreative (droguri). Chiar dacă evitarea gândurilor despre diagnostic te poate face să te simți bine pe moment, pe termen lung îți va fi mai greu. Pentru că abuzul de alcool sau de droguri aduc probleme suplimentare, specifice.

Acest articol a fost editat ultima dată în august 2023.