Sari la conținut

InformatHIV / Nou diagnosticat cu HIV

Ai grijă de sănătatea ta


Viața cu HIV și luarea tratamentului

Dacă ești ”HIV pozitiv”, înseamnă că ai în corp un virus care se numește HIV. Asta nu înseamnă că ești bolnav, că ai SIDA sau că vei muri. Tratamentul HIV ține virusul sub control. Dacă iei tratament, poți avea:

  • O viață sănătoasă. Tratamentul oprește reproducerea virusului și reduce cantitatea acestuia din organismul tău. Aceasta permite sistemului tău imunitar să se mențină puternic și să lupte împotriva bolilor și infecțiilor.

  • O viață lungă. Mulțumită tratamentului HIV, majoritatea persoanelor care trăiesc cu acest virus au o speranță de viață normală, trăind la fel de mult ca cei care nu au HIV.

  • O viață sexuală. Tratamentul HIV previne transmiterea virusului pe cale sexuală. Dacă iei tratament și ai o încărcătură virală nedetectabilă, nu vei putea transmite HIV partenerilor tăi sexuali.

  • O viață activă. HIV nu ar trebui să te oprească din a continua să muncești, a începe o relație, a avea un copil sau din a-ți face planuri de viitor. Tratamentul HIV este recomandat tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Cu cât îl începi mai repede, cu atât vei beneficia mai rapid de efectele sale benefice.

Tratamentul HIV se numește tratament antiretroviral (abreviat ARV), tratament anti-HIV sau terapie combinată. Toate aceste denumiri se referă la același tip de medicație.

Viața cu HIV, fără a lua tratament

Pentru a înțelege necesitatea tratamentului HIV, îți va fi de ajutor să afli despre modul în care HIV îți afectează corpul atunci când nu iei medicamente.

Este posibil să fi avut niste simptome asemănătoare cu o răceală, imediat după ce te-ai infectat – aceasta este cunoscută ca perioada seroconversiei. După aceasta, majoritatea persoanelor nu au simptome, pentru mulți ani.

HIV face parte din familia Lentiviruși, care au o progresie lentă și asimptomatică. Din cauza aceasta mulți pacienți sunt diagnosticați târziu - pentru că nu au nici un fel de simptome, chiar și după ani de zile de la infectarea cu HIV.

Dar asta nu înseamnă că virusul nu dostruge sistemul de apărare al corpului, imunitatea.

Dar dacă nu iei tratament HIV, virusul va continua să atace și să slăbească sistemul tău imunitar. Cu toții avem nevoie de un sistem imunitar puternic, pentru a ne proteja de infecții.

Cum ziceam, HIV slăbește sistemul imunitar foarte lent, deci nu te vei simți neapărat rău. Dar după un timp, vei avea un risc mai crescut de a dezvolta infecții și boli, împotriva cărora un sistem imunitar puternic ar putea să lupte.

Dacă ai fost diagnosticat târziu cu HIV, înseamnă că ai luat HIV cu câțiva ani înainte să fii testat și diagnosticat. Ai avut HIV fără să iei tratament și asta e posibil să te fi îmbolnăvit. Odată ce vei începe să iei tratament, acest lucru se va schimba.

Dacă o persoană HIV pozitivă nu ia mult timp tratament, poate ajunge în stadiile avansate ale infecției. Acestea sunt cunoscute ca SIDA - o serie de infecții grave, pe care oamenii le pot face sau lua atunci când au sistemul imunitar foarte scăzut.

Mulțumită tratamentului HIV, în acest moment foarte puține persoane pot ajunge într-un stadiu SIDA. Majoritatea cazurilor de SIDA apar la persoanele diagnosticate târziu, într-un stadiu foarte avansat. Cel mai important este că afecțiunile care apar în stadiile SIDA poate fi tratată și majoritatea persoanelor se recuperează.

HIV nu este același lucru cu SIDA. HIV sunt inițialele Virusului Imunodeficienței Umane. SIDA sunt inițialele Sindromului Imuno Deficienței Dobândite.

Încărcătură virală nedetectabilă

Pentru a vedea cât de bine funcționează tratamentul, vei fi chemat să faci teste de sânge odată la câteva luni. Acestea se numesc teste de monitorizare. Cel mai important dintre acestea este testul de încărcătură virală.

Încărcătura virală este cantitatea de virus dintr-o mostră de sânge. Cu cât este detectat mai puțin virus, cu atât mai bine.

Scopul tratamentului este să ajungi la o ”încărcătură virală nedetectabilă”. Asta înseamnă că tratamentul funcționează foarte bine și nu poate că există doar o cantitate foarte mică de HIV în corpul tău. De fapt, cantitatea de virus este atât de mică, încât testul nu detectează virus deloc sau detectează doar o cantitate foarte mică.

Dacă iei tratament și ai o încărcătură virală nedetectabilă, este puțin probabil să faci afecțiuni asociate HIV. Poți, de asemenea, să ai încredere că nu vei putea transmite HIV partenerilor tăi sexuali.

Dar nu înseamnă că te-ai vindecat de HIV. Medicamentele nu pot distruge virusul în totalitate, în organism. Dacă vei opri luarea tratamentului, încărcătura virală va crește la loc.

Luarea tratamentului HIV

În acest moment, majoritatea pacienților sunt tratați cu scheme terapeutice formate dintr-o singură pastilă care se ia odată pe zi. Dar nu este o regulă. Luarea ratamentul HIV implică luarea a una sau mai multe pastile, odată sau de două ori pe zi. Pastilele trebuie luate exact cum ți-au fost prescrise. Aceasta este numită ”aderență la tratament” și înseamnă:

  • Să iei pastilele la timpul potrivit.

  • Să iei doza corectă.

  • Să urmezi toate sfaturile despre alimentație (precum luarea pastilelor cu sau fără mâncare).

  • Să verifici interacțiunea tratamentului HIV cu alte medicamente sau substanțe pe care le consumi (de exemplu, medicamentele Norvir și Cobicistat nu potențează doar anumite medicamente HIV, ci și substanțe precum MDMA. Dacă nu se cunoști aceste informații și nu ții cont de ele, se poate ajunge la supradoză).

Personalul medical dar și noi, la Sens Pozitiv, te putem ajuta cu astfel de informații. Poți să verifici și singur care sunt interacțiunile dintre medicamente, folosind aplicația sau site-ul Liverpool HIV Interaction.

Tot de la personalul medical sau alți specialiști HIV poți învăța tehnici pentru a fi aderent la tratament, pentru a-ți aminti să iei tratamentul în fiecare zi, la aceleași ore.

Dacă uiți adesea să iei tratamentul HIV, sau nu le iei pentru câteva zile, săptămâni sau luni, este posibil ca tratamentul tău să nu mai funcționeze. Dacă se întâmplă asta, trebuie să îți fie schimbată schema terapeutică. Spune-i medicul tău că nu ai luat tratamentul cum trebuie, ca să verifice dacă mai funcționează tratamentul.

Efecte adverse

Tratamentul HIV disponibil în acest moment are efecte adverse mult mai reduse față de vechile medicamente. Rar auzim la pacienții nou diagnosticați sau cei care schimbă schema terapeutică cu una nouă că experimentează efecte adverse.

Majoritatea efectelor adverse au loc în primele zile după începerea tratamentului sau atunci când se schimbă schema terapeutică. Dispar adesea după câteva zile sau săptămâni. Unele persoane simt greață, au diaree sau se simt mai obosite decât de obicei. Însă toate aceste efecte secundare se pot trata cu antidiareice, antiemetice etc.

Efectele adverse severe, de lungă durată, apar rar. Dacă un medicament îți cauzează probleme, medicul tău îți poate schimba tratamentul antiretroviral.

Chiar dacă tratamentul îți crește imunitatea și îți scade încărcătura virală, poți cere să îți fie schimbat dacă îți afectează calitatea vieții. Există medicamente mai potrivite pentru tine, la fel de eficiente, care nu îți vor cauza efecte adverse pe termen lung.

Ai grijă de sănătatea ta

Ca în cazul oricărei alte persoane, să ai grijă de sănătatea ta implică mai mult decât luarea pastilelor.

Ajută de asemenea dacă:

  • Renunți la fumat, dacă ești fumător.

  • Mănânci o dietă echilibrată, care îți dă energie și asigură corpului tău nutrienții de care are nevoie și menține o greutate sănătoasă.

  • Faci sport sau măcar niște exerciții, care sunt bune pentru inimă, plămâni, circulație și mobilitate. Este de ajuns să mergi pe jos o oră, zilnic sau să faci 10.000 de pași.

  • Odihnește-te și dormi, pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Cu tratamentul și îngrijirile HIV existente în acest moment, majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV nu se îmbolnăvesc niciodată din cauza virusului. Dacă se îmbolnăvesc, sunt, în majoritatea cazurilor, alte probleme de sănătate, cum ar fi problemele de inimă sau diabet. Când persoanele care trăiesc cu HIV îmbătrânesc, nu au probleme de sânătate foarte diferite față de persoanele HIV negative.

Un stil de viață activ și sănătos îți va îmbunătății sănătatea și va preveni alte afecțiuni, care nu au legătură cu HIV.

Grija pentru sănătatea ta mintală

Este de asemenea important să ai grijă de starea ta emoțională și de sănătatea mintală.

Toate cele menționate mai sus sunt benefice atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al sentimentelor și al sănătății mentale. De exemplu, exercițiile te pot relaxa și energiza. O dietă echilibrată va oferi creierului tău nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa bine.

Este de asemenea bine să fii conectat din punct de vedere social și să ai activități care îți fac plăcere. Vorbești cu persoanele cu care te simți confortabil despre problemele și îngrijorările care apar în viața ta. Iar cu noi poți vorbi despre HIV, dacă simți nevoia.

Cunoașterea unor persoane aflate în aceeași situație ca tine, dar cu experiență în ce privește viața cu HIV, poate fi reconfortantă și de ajutor. La fel și participarea la grupuri de suport, în special în perioada de după diagnostic. Dacă vrei să vorbești cu un mentor HIV - o persoană diagnosticată în urmă cu mulți ani, vă punem în legătură.

Pentru că viața cu HIV poate cauza stres adițional, unele persoane încep să consume mai mult alcool sau substanțe recreative (droguri). Chiar dacă evitarea gândurilor despre diagnostic te poate face să te simți bine pe moment, pe termen lung îți va fi mai greu. Abuzul de alcool sau de droguri aduc probleme suplimentare, specifice.

Aceast articol a fost revizuit în februarie 2024.


Poate te interesează și:

  • Viața merge mai departe

  • Viața sexuală când ești HIV pozitiv

  • Spitale și suport

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.